Румен Радев

Държавният глава участва в 17-ото издание на Националния иновационен форум

Румен Радев: Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал

2024 | 7 дек. 2021 | 17:47

През 2021 г. България се изкачва с 2 места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.

Румен Радев-1638892094.pngРумен Радев участва в Националния иновационен форум-1638892162.png

Време е България да покаже пълния си иновационен потенциал като обедини усилията на държавата, бизнеса, науката и образованието. Рекордният бюджет на ЕС за иновации за следващия програмен период може да бъде основата, на която България да покаже пълния си потенциал от възможности. Време е да покажем, че можем повече. Това заяви президентът Румен Радев по време на участието си в 17-ото издание на Националния иновационен форум, който тази година се проведе онлайн. Информацията е на пресслужбата на „Дондуков“ 2.

Събитието отличи победителите в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 г. в девет категории – „Пазарно лидерство“, „Иновации за по-добро качество на живот“, „Иновативно новостартирало предприятие“, „Дигитална трансформация“, „Зелена иновация“, „Иновация в креативните индустрии“, „Социални иновации“ и „Иновационен мениджмънт“.

Укрепването на българската иновационна екосистема е в ръцете на хората, които виждат бъдещето в ума си и го създават със сърце и много талант, заяви президентът. По думите му иновациите са сред ключовите инструменти за постигане както на устойчив икономически растеж, така и на балансирано развитие на регионите, но българската държава все още е длъжник на хората, които със своя ентусиазъм и упоритост работят всеотдайно за развитие на иновациите у нас.

 

Държавният глава отбеляза, че разходите за научноизследователска и развойна дейност в България все още са далеч от средното за Европейския съюз ниво, а натрупаните проблеми с прозрачността на управленските решения, медийната свобода и върховенството на правото се отразяват пряко и върху условията за разгръщане на иновативна дейност.

Процесите на промяна у нас вече са започнали и сега е моментът за определяне на точните цели и планиране на действията за разгръщане на иновационния потенциал на страната ни, заяви още Румен Радев. „Време е България  да зададе тон за нов „прочит“ на условията, мерките, програмите и качеството на въвеждане на иновативни и креативни модели на работа занапред“, подчерта президентът. Той посочи и че през 2021 г. България се изкачва с 2 места напред в класацията на Глобалния иновационен индекс и е 35-а от общо 132 държави, като това е най-доброто представяне на страната ни от 2013 г. насам.
 
В последните две години, независимо от трудните условия, у нас расте броя на иновациите на работното място, продължава и ръстът на научните публикации с участието на учени от България, заяви президентът. Необходимо е и да бъдат подобрени показателите за пазарната среда и достъпа на предприятията до външен финансов ресурс. Румен Радев призова държавните и общински власти да имат решимост за проактивно поведение и поемане на ясни ангажименти в областта на политиките за образование, наука и иновации. Според държавния глава това ще допринесе за създаване на подходяща среда, в която дори най-малките икономически субекти у нас да могат да се включат в процеса на създаване и внедряване на нови иновативни изделия и услуги.

България в никакъв случай не е изоставаща страна и може да бъде водеща в редица важни области благодарение на своите иновативни, креативни и всеотдайни хора, подчерта още президентът пред отличените в Националния конкурс „Най-иновативно предприятие“ 2021 г. В изказването си държавният глава подчерта също така, че въпреки трудните условия, институциите следва да направят всичко възможно, за да подкрепят иновативните идеи и усилия, за да бъдат те двигателят на прогреса и модернизацията на България.
 


От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39