Доживяхме ГЕРБ да иска вето върху закон, изтъква президентът

Румен Радев в Първомай: Надявам се БСП да състави кабинет

7424 | 1 май 2021 | 11:33

Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация, категоричен е държавният глава


Ще назнача служебно правителство, само и единствено ако стигнем до такава ситуация.

Това каза президентът Румен Радев по време на посещението си в Първомай по случай празника на града и откриването на Майските културни тържества, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Конституционната отговорност на президента е да назначи служебно правителство, едва ако партиите в парламента не успеят да съставят редовно правителство. От началото на своя мандат аз изпълнявам своите конституционни задължения, ще го направя и този път, само и единствено ако стигнем до такава ситуация“, заяви Радев.

„Днес е важен ден за Българската социалистическа партия, която съвсем заслужено получи третия мандат предвид свето трето място в изборите и днес те трябва да решат как ще процедират. Надявам се, че българските социалисти ще оползотворят тази възможност в опит да съставят кабинет на демократичната алтернатива заедно с другите партии, които изразяват очакванията на хората за промяна. Това го очакват избирателите в ляво и всички демократи. Доколкото знаем това е партия, която взема колективни решения. Не можем да кажем нищо, преди да минат решенията“, посочи той.

 

"Доживяхме ГЕРБ да призовава Радев да наложи вето - нечувано, невиждано", коментира Радев в отговор на журналистически въпрос защо е публикувал толкова бързо промените в Изборния кодекс. От ГЕРБ го призоваха да наложи вето.

"Взех това решение, защото честните избори са приоритет. Няма основание да се бавят промените. Вие какво искате - бавене и хаос, или организация", продължи президентът.

Според него най-важното сега е да се направи така, че новата Централна избирателна комисия да встъпи в своята роля още с разпускането на Народното събрание, което ще стане, ако БСП не успее да състави правителство с третия мандат.

"Инсинуациите, че президентът избира ЦИК и придобива права над нея са евтина пропаганда. Той не избира, а назначава с указ членовете на ЦИК, посочени от НС. Не мога нито да предложа, нито избера когото и да било за член", подчерта Румен Радев, цитиран от "Дневник".

Попитан за дата на евентуални нови избори президентът каза, че тя не зависи от него, а от хода на конституционната процедура за съставяне на правителство.

В началото на изказването си пред журналистите Румен Радев поздрави българите с деня на труда 1 май. Той изрази съжаление, че в България пътят към успеха минава не през труда, а през корупцията и клиентелизма.
"Такова общество е обречено на постоянна криза", допълни президентът. Той благодари на всички българи, които с почетен труд съграждат и пазят България.


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07

Кацаров обсъди кампания за ваксинация срещу COVID-19 с новия представител на UNICEF у нас

Кацаров обсъди кампания за ваксинация срещу COVID-19 с новия представител на UNICEF у нас-1624294213.jpg

Патронажната грижа е полезна и трябва да се осигури за всички новородени като ...

21 юни 2021 | 19:46