Американски генерали признават превъзходството на Москва в радиоелектронната борба

Русия може да унищожи САЩ за по-малко от 30 минути (допълнена)

35276 | 7 ноем. 2015 | 21:03

Системата "Периметър", наричана на Запад "Мъртвата ръка", гарантира неизбежното възмездие срещу потенциалния ядрен агресор


На тазгодишната среща на дискусионния клуб "Валдай" попитаха Владимир Путин "Вие нали можете да унищожите САЩ, например за 30 минути?". И когато руският президент отговори, след като помисли няколко секунди: "В общи линии да, дори по-бързо...", мнозина не успяха да оценят на момента достоверността на тези думи. Те, разбира се може да бъдат потвърдени от човека, който знае всичко за най-мощните руски оръжия - главнокомандващия на руските Ракетни войски със стратегическо предназначение генерал-полковник Сергей Каракаев, отбелязва военният тв канал "Звезда", цитиран от Блиц.

И допълва, че това е признал и началникът на щаба на американските сухопътни сили генерал Марк Мили, който заяви неотдавна: "Русия е единствената страна, който може да унищожи Съединените щати, тъй като руснаците имат възможности и ядрено оръжие да направят това".

Ако сме обективни, ядрената война дори между две страни може да доведе до непредсказуеми световни катаклизми. И натрапчивата идея на американците за "локално използване на ядрено оръжие" като инструмент за налагане на политиката на Вашингтон е откачено бълнуване и пълна утопия, отбелязва тв "Звезда".

Но ако те изненадващо все пак се престрашат да нанесат по Русия превантивен ядрен удар, наивно предполагайки, че той няма да остане без възмездие, то илюзиите им следва да бъдат развеяни още сега.

Дори ако всички командни пунктове на руската армия бъдат унищожени, което е в сферата на фантастиката, системата "Периметър" ще се задейства сама. Наричана на Запад "Мъртвата ръка", а в Япония "Ръката от ковчега", тази система днес е така модернизирана, че е просто неузнаваема за чуждестранните разузнавания, твърди тв "Звезда".

Първоначално "Периметър" беше замислена като система за самостоятелно управление на ракетните войски със стратегическо предназначение. Тя гарантираше с технически средства и програмно осигуряване пуск на ракетите, дори ако всички са загинали и няма кой да даде заповед. Чрез обработката на гигански обеми информация системата притежаваше способност да анализира промените във военната и политическата обстановка в света и да прави извод дали е настъпил момент да подаде команда за старт на ракетите.

Това можеше системата "Периметър" преди, а най-новите й способности, естествено, са далбоко засекретени. Известно е обаче, че в модернизирания си вариант тя представлява неизбежно възмездие. Това е така не само поради възможността й да нанася ответни удари, които биха потопили света в мрак и хаос. Най-главното е, че този ответен удар просто не може да бъде отразен заради новите ракети със стратегическо предназначение.

Така системата "Периметър" днес е единствената в света "машина на съдния ден" - оръжие за гарантирано възмездие, чието съществуване е официално потвърдено и в САЩ са прекрасно осведомени за това, отбелязва в заключение тв "Звезда".

 

В последно време затихнаха и фанфарите около широко рекламираната система за ПРО в Европа, която трябваше да блокира руските стратегически оръжия. Блъф се оказаха и неотдавнашните "успешни" изпитания за унищожаване на балистична ракета, която всъщност се оказа геофизическа и не е предназначена за преодоляване на система за противоракетна отбрана. А командващият ВВС на САЩ в Европа ген. Франк Горенц скоро след това призна, че постиженията на Русия в областта на радиоелектронната борба  свеждат до нула всички преимущества на високо технологичните оръжия на НАТО, разказва тв каналът Звезда.

Американците осъзнаха, че най-новото руско електронно оръжие напълно парализира електрониката на ракети, самолети и кораби. Командващият силите на НАТО в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис се изказа доста песимистично по този повод: "Руските подразделения за радиоелектронна борба притежават неподозирани възможности."

За последните пет години руският военнопромишлен комплекс оборудва армията с цяла серия средства за радиоелектронна борба, които са способни да сведат до нула всички възможни атаки на потенциалния противник по въздух, земя и вода. Например, мибилният комплекс "Ртуть-БМ" ("Живак", бел. ред.) е предназначен за защита от артилерийски снаряди с радиовзриватели на площ от 20 хектара. Системата "Инфауна" неутрализира взривателите на високоточните ракети "въздух - земя" и "въздух - въздух", а също така поразява средствата за връзка и управление на противника. Авиационният комплекс "Хибины", с който са оборудвани бомбардировачите Су-34 и изтребителите Су-30СМ, които участват във въздушната операция в Сирия, правят самолета невидим за радиоелектронната апаратура, твърди руският тв канал.

Мобилните системи "Красуха-4" и "Москва-1", които хвърлиха в униние натовските генерали, парализират настъпателни и отбранителни оръжия от всякакъв тип. Известно е, че "Красуха-4" в радиус от 300 километров заглушава шпионските спътници, наземните радари и авиационните системи АУАКС, като по този начин прави руските оръжия абсолютно невидими. Той може да нанесе поражения и върху вражеските средства за радиолектронна борба и връзка. Комплексът блокира и каналите за управление на безпилотните самолети.

Комплексът "Москва-1" в режим на пасивно електронно сканиране (без да излъчва радиовълни) контролира пространство с радиус 400 километра, като засича не само самолетите и ракетите, но и снарядите на противника, пише "Звезда".

Да разгледаме например руската въздушна операция в Сирия, която е сведена единствено до авиационна подкрепа за правителствената армия, която воюва срещу терористите от "Ислямска държава". В нея участват всичко на всичко 50 единици бойна техника – изтребители, бомбардировчици и вертолети. Но ефектът от действията само за няколко дни надхвърли всички показатели на коалицията, водена от САЩ, постигнати за две години. Това именно предизвика шок на Запад, където узнаха как Русия може да използва своите оръжия.

Едва ли някой ще се реши чрез своята агресивност "да поеме огъня върху себе си". Дори и САЩ, както стана ясно от думите на американските генерали.

И правилно – не трябва да се рискува, заключава ТВ "Звезда".

 


Намери своята история

От категорията

Руските войски тръгват към Киев, Москва обяви превземането на още едно населено място в Украйна

Руските войски се хвалят с успехи, Зеленски твърди, че удържат плацдарм-Britanskoto-razuznavane--Rusiya-veroyatno-e-zagubila-desetki-bronirani-mashini-kray-Ugledar_1676038442.jpg

На Донецкия фронт частите на групата войски „Юг“ освободиха село Победа и ...

22 февр. 2024 | 17:48

Майката на Навални е видяла тялото на опозиционера
(Видео)

Майката на Навални е видяла тялото на опозиционера-Maykata-na-Navalni-e-vidyala-tyaloto-na-opozitsionera_1708619637.jpg

По-късно Навална се обърна лично към руския президент Владимир Путин с искане ...

22 февр. 2024 | 18:33

В Сан Франциско

Белият дом: Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Алексей Навални

Белият дом: Байдън се срещна с вдовицата и дъщерята на Алексей Навални-Novata-godina-se-ochertava-da-zapochne-po-nepriyaten-nachin-za-amerikanskiya-prezident-Dzho-Baydan_1704275079.jpg

Президентът на САЩ обяви въвеждането на нови антируски санкции утре, 23 февруари

22 февр. 2024 | 23:14

В Рига преименуваха улици, носещи имената на руски писатели и учени

В Рига преименуваха улици, носещи имената на руски писатели и учени-V-Riga-preimenuvaha-ulitsi--noseshti-imenata-na-ruski-pisateli-i-ucheni_1708619108.jpg

Решението е било взето след оспорван и бурен дебат, продължил до късно през ...

22 февр. 2024 | 18:24

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53