Русия засилва настъплението в източната част на Донбас

Руската армия се опитва да завземе градовете Славянск и Сивиродонецк

Русия засилва настъплението в източната част на Донбас

8018 | 23 май 2022 | 08:02

Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, заяви Зеленски


Русия засилва настъплението в източната част на Донбас, провеждайки голяма офанзива в Луганск.

Боевете в Източна Украйна продължават. Руските сили се опитват да пробият украинската отбрана, за да достигнат до административните граници на Луганска област.

Ключовият град Северодонецк е обект на постоянни удари, като руските части са го атакували от четири посоки, засега без успех, съобщи областният управител на Луганск.

Обстрелът по жилищни райони обаче продължава.

На фона на засилващото се руско настъпление в източната част на Донбас, Киев изключи прекратяване на огъня или отстъпки пред Москва, тъй като това би позволило на Русия да се прегрупира и да атакува отново.

 

Междувременно, британският премиер Борис Джонсън обсъди с украинския президент Зеленски руската блокада на пристанищния град Одеса.

"Подготвям се да започна новата седмица с максимална дипломатическа активност в интерес на страната ни. В понеделник ще се включа в дискусиите на форума в Давос, най-влиятелната икономическа платформа в света, където Украйна има какво да направи. Ще има нова среща на представителите на страните партньори, Ramstein 2, ако тази група може да бъде кръстена на мястото на първата й среща в Германия. Очакваме нови, смислени решения за нашата отбрана. Вечерта разговарях с министър-председателя на Обединеното кралство Борис Джонсън. Разказах му за ситуацията на бойното поле. Търсим начини да увеличим обема на нашия износ, особено селскостопански продукти, както и обемът на вноса на горива в Украйна", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

Ето обобщение на събитията от последните часове.

- Украинските депутати подписаха с абсолютно мнозинство два президентски указа за удължаване на военното положение и общата мобилизация за три месеца до 23 август.

- Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк заяви в интервю, че няма да има прекратяване на огъня или отстъпки пред Русия, тъй като това би ѝ позволило да се прегрупира и да атакува отново.

- Русия спря доставките на газ за Финландия в събота сутринта в отговор на кандидатурата на страната за членство в НАТО.

- Москва ще обмисли възможността за размяна на украинските войници, които се предадоха в стоманодобивния завод "Азовстал", за заловения преди това пропутински депутат Виктор Медведчук, заяви руският преговарящ Леонид Слуцкий.
По-рано Москва съобщи, че повече от 1900 украински бойци в завода са се предали.

- Президентът на САЩ Джо Байдън подписа законопроект, с който одобрява военна, икономическа и хуманитарна помощ за Украйна в размер на 40 млрд. долара (около 37,5 млрд. евро).

- Руската Дума заяви, че ще обмисли възможността да разреши на руснаци над 40 години и на чужденци над 30 години да се запишат в армията.

- Русия ще създаде 12 нови военни бази в западната част на страната в отговор на кандидатурите на Швеция и Финландия за членство в НАТО.

- Г-7 обеща помощ в размер на 19,8 млрд. долара (18,75 млрд. евро) за укрепване на финансите на Украйна и над 18 млрд. долара (17 млрд. евро) за украинските военни.

- Зеленски заяви, че украинската армия ежедневно губи между 50 и 100 военнослужещи
Между 50 и 100 украински войници може да загиват всеки ден в боевете в "най-трудното направление" или в източната част на страната, заяви президентът Володимир Зеленски по време на брифинг за медиите вчера.
Въпреки че Украйна не разкрива своите жертви, в средата на април Зеленски заяви, че до този момент са загинали между 2500 и 3000 украински войници./БГНЕС, Би Би Си, Евронюз


Намери своята история

От категорията

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк

Падна големият бастион на украинската съпротива в Луганск - руснаците овладяха Северодонецк-1656136232.jpg

На украинските военни части беше наредено да се оттеглят, тъй като вече няма ...

25 юни 2022 | 08:47

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"

Кулеба не изключи възможността да се обсъждат границите на страната "преди 24 февруари"-1650468369.jpg

Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, "не са ...

25 юни 2022 | 08:14

Скопие с остра реакция заради надписи "Македония е България“ в българския парламент

Скопие с остра реакция заради надписи "Македония е България“ в българския парламент-1606295735.jpg

Подобни послания са в противоречие с европейските демократични ценности, както ...

25 юни 2022 | 16:25

Германският министър на икономиката: Вече се къпя по-бързо, за да пестя енергия

Германският министър на икономиката Роберт Хабек: Вече се къпя по-бързо, за да пестя енергия-1644053615.png

Той многократно призовава своите сънародници да пестят енергия поради ...

25 юни 2022 | 15:16