Руските медии за Герхард Шрьодер: Спасителят на Европа!

Издания хвалят „приятеля на Путин“ и правят паралел във вреда на Олаф Шолц

Руските медии за Герхард Шрьодер: Спасителят на Европа!

4917 | 5 авг. 2022 | 15:18

След посещението на Шрьодер в Кремъл много руски медии виждат бившия канцлер като спасител на Европа от студената зима и като посредник във войната в Украйна


След посещението на Шрьодер в Кремъл много руски медии виждат бившия канцлер като спасител на Европа от студената зима и като посредник във войната в Украйна. С критичен поглед DW предлага обобщена информация за материалите, публикувани в Русия.

Германия ще трепери от студ. Много ще трепери, ако газопроводът „Северен поток-2“ не бъде пуснат в експлоатация. Руският президент Владимир Путин е получил тази информация от своя немски приятел Герхард Шрьодер, ако се съди по заглавието на статия в един от най-големите таблоиди в Русия, „Московски комсомолец“ (МК). От своя страна Путин „много подробно обясни на своя гост какво се случва и как може да се подобри ситуацията".

Вестникът хвали Шрьодер за това, че е обяснил мотивите на Путин пред германските медии веднага след посещението си и че е „призовал федералното правителство да пусне газопровода „Северен поток-2“.  Очевидно Шрьодер смята аргументите на Путин за убедителни, обобщава вестникът със задоволство: „В интервюто си за германските медии той последва Путин и обвини Siemens за проблемите“ (с газовите доставки).

„Много лесно се работи заедно“

Религиозно-консервативният телевизионен канал „Царьград“ обяснява на аудиторията, че Шрьодер се е отказал от бизнес връзките си с Русия под натиска на неустановено „европейско лоби“. Вместо това сега „Царьград“ приписва на бившия германски държавник новата роля на преговарящ. Телевизионният канал хвали госта: „Герхард Шрьодер е един от най-важните европейски „приятели на Путин“, както беше представян години наред в западната преса. В действителност това означава, че беше много лесно да се работи заедно с бившия канцлер.“

Информационната агенция Риа Новости, известна с убедителните си репортажи, се позовава на писма на читатели, публикувани в немския всекидневник Die Welt, които също хвалят Шрьодер и извежда заглавие: „Германците са въодушевени от неговите думи за Путин“. В съответната статия се прави паралел с Олаф Шолц, който е във вреда на сегашния канцлер. Тук също се цитират читатели, които настояват съвместния немско-руски газов проект „Северен поток-2“, който беше спрян, все пак да започне да работи.

„Говоренето е по-добро от мълчанието“

Вестник "Известия" подчертава лоялността на Шрьодер към Путин и излиза със заглавие: "Бившият канцлер отказа да се извини за приятелството си с Путин". Говоренето е по-добро от мълчанието, се казва по-нататък в материала. И още - ситуацията в Украйна може да бъде решена с помощта на дипломацията.

Вестникът цитира думите на бившия канцлер, че Кремъл е готов за мирни преговори и позовавайки се на казаното, е критичен: „Но европейските страни, включително Германия и Франция, не правят достатъчно за това“.

Онлайн порталът Deita.ru пита в заглавие: „Дали „приятелят на Путин“ дойде в Москва, за да спаси Германия и да прекрати военната специална операция?“
Според медията Шрьодер вероятно е отишъл в Москва, за да спаси германците от предстоящия „студен ужас“ и да действа като посредник в конфликта в Украйна. В случай на руско-украински мирни преговори обаче, Кремъл вероятно ще направи отстъпки, само ако в замяна канцлерът Шолц се откаже от военна помощ за Украйна.

„Изпълнявайки волята на Съединените щати, Германия доставя на въоръжените сили оръжия, които убиват руски войници. И тук никакви икономически интереси нямат предимство пред човешкия живот. Освен това е невъзможно да си затворим очите за конфискацията на руски публични и частни активи“, пише авторът и изразява надежда, че дългогодишното приятелство между двамата политици ще даде напредък на преговорите: „Шрьодер се ползва с висока степен на доверие в Германия (..) и се числи по-скоро към политиците, с които Путин би седнал с удоволствие да преговаря.“.

Превод: Епицентър.бг

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна

АП: Русия обещава до 5500 долара на „доброволци“ за войната в Украйна-1660131860.jpg

Макар Русия да продължава да търпи загуби в жива сила в инвазията си в Украйна, ...

12 авг. 2022 | 12:20

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има и за България

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58