Киев стовари крупен десант на Змийския остров, който бе отблъснат с големи загуби

Руският гарнизон там пречи на доставките на оръжия и горива от Румъния

Руските сили отблъснаха крупен украински десант на стратегически важния Змийски остров

130405 | 10 май 2022 | 14:06

В продължение на две денонощия киевският режим предприе няколко отчаяни опита за стоварване на въздушен и морски десант. Украйна загуби 4 самолета и 4 вертолета, почти 30 дрона и 3 катера. Ликвидирани са над 50 военнослужещи


О.з. полк. Виктор Баранец,
"Комсомолская правда"

В сводките за хода на спецоперацията на руската армия в Украйна отново започна да се мярка името "Змийския остров". Той се намира в северозападната част на Черно море близо до делтата на Дунав, площта му е едва 17 хектара (170 декара).

До началото на операцията на острова имаше украински гарнизон от граничари, морска пехота и специалисти от ПВО – около 100 души. На

24 февруари до острова дойде кораб на Черноморския флот и предложи на гарнизона да се предаде доброволно. Украинците отказаха и дори опитаха да се противопоставят, включително с огън от брега. Но когато ракетите "Калибър" и корабната артилерия удариха по острова, те все пак капитулираха. След това руската морска пехота завладя острова.


След като преглътна горчивия хап, Киев се опита да разиграе пропагандистката карта - започна да разпространява историята за "мъжеството и героизма" на защитниците на острова. Уж гарнизонът на Змийския остров бил съставен от едва 13 гвардейци от граничната охрана, които "паднали в неравния бой". А за правдоподобност Зеленски дори им присъди звание "Герой на Украйна".

Но истината излезе доста по-позорна - на 27 февруари граничната служба на Украйна официално обяви, че 13-те "загинали" гвардейци всъщност са живи. Те се оказаха сред 82-ата украински войници, предали се в плен. (Сред тях бе и украинският войник Роман Грибов, на когото се приписва най-паметната фраза от началото на войната - "Руски кораб, върви на майната си").


Костта в гърлото на Киев

 

А на Змийския остров бе разположен неголям руски гарнизон. Именно той стана костта в гърлото на украинския Генерален щаб и командването на НАТО, тъй като "пречи" на безпроблемната доставка на оръжия и горива по море от Румъния до Украйна (нито един кораб не може да премине незабелязано покрай острова).


И тогава киевските стратези решиха да унищожат руския гарнизон на острова, като организират крупна операция по превземането му.
Щабът на руския Черноморски флот (явно след като е узнал за плановете на Киев), им устрои капан - привидно започна евакуация на своя гарнизон от острова.


И Киев веднага захапа кукичката! Само след един ден Украйна стовари десант на Змийския остров. Във въздуха замириса на гръмка победа на украинското оръжие. Киевската преса моментално затръби за "грандиозния прелом", разказвайки за руските загуби. Назовани бяха внушителни цифри за загубите в жива сила и техника, без да бъдат потвърдени с факти.


А от Москва нещата изглеждаха по съвсем друг начин. Ето изявлението на говорителя на Министерството на отбраната на РФ генерал-майор Игор Конашенков:


- От 7 май, по пряка заповед на Зеленски, украинският Генщаб с неподсредственото участие на съветници от САЩ и Великобритания, е планирал крупна операция по завладяването на Змийския остров. В резултат на професионалните действия на руското подразделение украинската провокация е била осуетена. Противникът понесе големи загуби.


Подробностите, разказани от генерал Конашенков, впечатляват:


- В продължение на две денонощия киевският режим предприе няколко отчаяни опита за стоварване на въздушен и морски десант на Змийския остров, който е от важно значение за контрола върху северозападната част от акваторията на Черно море. Украйна загуби 8 самолета и вертолета, почти 30 дрона и 3 катера с военнослужещи. При отразяването на атаките в района на Змийския остров бяха свалени 4 украински самолета - три Су-24 и един Су-27, три вертолета Ми-8 с десант на борда и един вертолет Ми-24. За две денонощия бяха свалени във въздуха 29 украински дрона, включително 8 ударни Bayraktar TB2… При опит за стоварване на десант през нощта на 8 май бяха унищожени 3 бронирани украински десантно-щурмови катера "Кентавр" с военнослужещи. В резултат на безумната провокация на Зеленски само при опита за десант и създаване на предмостие на острова в морето и по брега бяха унищожени над 50 украински диверсанти. На брега на Змийския остров останаха 24 тела на загинали украински военнослужещи.


Какво следва?

 

Очевидно е, че Змийският остров има важно оперативно-тактическо значение. Не е нужно човек да е високочел стратег, за да разбере - при всякакви варианти на спецоперацията по нейния южен фланг, за Черноморския флот на РФ е изключително важно на пресече доставките на оръжия, боеприпаси и горива от Румъния. Ако Русия си позволи да загуби острова, украинците ще получат важни преимущества и по море, и по суша. Те биха могли да разположат на него база с бойни вертолети, катери, артилерия и радиоелектронни, локационни и противовъздушни системи, за да не позволят на Русия да блокира Одеса и доставките на оръжия.


А това значи, че в пристанищата на Одеса от Румъния (както и от България и Турция) може да потече огромен поток от военни доставки от САЩ и другите страни от НАТО. Това ще се превърне в своеобразна "оръжейна артерия" за украинската армия, а значи и за продължаването на съпротивата ѝ, което силно ще затрудни спецоперацията.

Нашите военачалници прекрасно разбират това. Както и че опитът за десант на Змийския остров няма да бъде последен. На карта са поставени особено важни интереси…


Превод и редакция: Епицентър.БГ

 


Намери своята история

От категорията

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение-1648274884.jpg

Той обърна внимание на факта, че президентът на Украйна "изисква Донбас и ...

27 май 2022 | 00:24

Путин към Нехамер: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Владимир Путин и Карл Нехамер разговаряха по телефона-1653672501.jpg

Той е определил като безпочвени опитите да се прехвърли отговорността за ...

27 май 2022 | 20:27

Киев призна: Украинските части може да се изтеглят от Луганска област, за да не бъдат пленени

Кадър от обстрел на фронтовата линия в Украйна-1653677835.jpg

В социалната мрежа "Телеграм" областният управител Сергий Гайдай ...

27 май 2022 | 21:55

Борис Джонсън призна: Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбас

Борис Джонсън призна, че Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас-1649272309.jpg

Британският премиер заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, ...

27 май 2022 | 20:33