С 14 гласа "за" ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Иван Гешев

Определени лица от ВСС се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза, заяви главният прокурор

Гешев загуби ВСС! С 14 гласа "за" кадровиците решиха да гледат искането за отстраняването му

13119 | 25 май 2023 | 11:49

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

С 14 гласа "за" ВСС реши да гледа искането за отстраняване на Иван Гешев-S-14-glasa--za--VSS-reshi-da-gleda-iskaneto-za-otstranyavane-na-Ivan-Geshev_1685005286.jpg-Ivan-Geshev_1683886613.jpg

Висшият съдебен съвет (ВСС) откри процедура по предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор.

След близо два часа дебат с 14 гласа "за" ВСС допусна за разглеждане искането за отстраняване на Иван Гешев от поста. Четирима от членовете на ВСС гласуваха "против", главният прокурор не участва във вота, защото си направи самоотвод.

Обсъждането по същество и гласуването, според вътрешните правила на кадровиците, трябва да бъде в 7-дневен срок.

Иван Гешев обясни пред ВСС, че не е правил записа между него и Йордан Стоев от ВСС, в който се говори за неговата оставка, както и дали ще получи гаранции за сигурност, когато си я подаде.

 

"Беше направен опит да бъда заплашен с един запис, за да може да бъде потвърдено, че ще си подам оставката в понеделник, 11-ти май. На записа аз твърдя, че съм аз и това което съм казал съм аз. Твърдя, че този запис не е правен от мен и твърдя категорично, което се и чува, че господин Стоев заяви, че това е направено по поръчение на ГЕРБ. Аз попитах не е ли така, цитирам по памет, и той каза - да така, но индиректно еди кой си тропна по масата", каза Гешев.

 

И изтъкна: "Ще цитирам конституционалиста проф. Пламен Киров, който пред в. "Труд" каза, че правовата държава е превърна в дрипава риза. Не се съгласявам с него. Смятам, че определени лица, които са от съдебната власт, може и от Висшия съдебен съвет, се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза."

Преди заседанието коментар направи и Йордан Стоев, като той оцени и цялостното събитие на Гешев в от началото на седмицата, част от което беше и 35-минутният запис:

"Първо се прави шоуто, което, според мен, беше със слаба актьорско изпълнение и още по-слаба режисура. Това е една пълна манипулация. Единственото, което мога да кажа, без да влизам в подробности е, че не аз съм поканил Иван Гешев, за да отида в дома му на гости, а той ме е поканил. Той представи едни съобщения на телефон, които не са пълни. Просто всичко, което е между нас не е показано. То ще бъде показвано на съответните органи и ще стане ясно кой кого е канил, кой кого е викал и кой е искал с кого да разговаря".


Стоев категорично отрече да е правил записа. "Записът, който беше представен на пресконференцията на Иван Гешев, е един прах, за да може да се отклони вниманието от настоящата процедура. Аз не съм правил записа. Ще получа призовка от ВКП днес. За какво и защо не знам", заяви членът на ВСС, който се появи в аудиозапис, представен от главния прокурор миналата седмица на брифинг.

Стоев каза, че няма да си направи самоотвод, а нарече записът "манипулация от страна на Иван Гешев, което ще бъде доказано от компетентните органи".

"Крайно време е да разкрием истината за всичко случващо се. Държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Една от тези институции е ВСС. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, записи, чатове и недомлъвки", заяви правосъдният министър Крум Зарков.

Зарков посочи, че има разнопосочни твърдения - “правени ли са такива записи, кой ги е правил, използвани ли са за принуда и изнудване”, отбеляза той и подчерта, че ВСС е органът, които трябва да прецени това.

“Процедурите са разписани от ВСС във вътрешни правила. В момента ще се разглежда допустимостта и редовността на първата започнала процедура. За втората, която беше внесена преди няколко дни тече срок за даване на становище от главния прокурор”, каза Зарков и уточни, че срокът е 7 дни.

 

"Мисля, че е крайно време да разкрием истината въобще за всичко случващо се и държа това да бъде в институциите, които са призвани да решават тези спорове. Тук трябва да се решават въпросите, а не с пресконференции, не със записи, не с чатове, не с недомлъвки. Крайно време е да се открие какво се е случило или какви трябва да бъдат решенията", каза Зарков.

По време на заседанието беше потвърдено, че част от поискалите отстраняването на главния прокурор са обект на прокурорски проверки. Според тях, това е елементарен опит да бъдат сплашени, заради позицията ми по отношение поведението на Иван Гешев.

Вероника Имова от ВСС призова да разглеждат предложението за освобождаването на Иван Гешев безпристрастно, а не трябва да се обсъждат различни декларации.

Калина Чапкънова предложи да се обсъди декларацията на шестимата членове от прокурорската колегия, с които искат предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор.

Главният прокурор Иван Гешев упълномощи адвокат Томова, която да води неговата защита.

 

Дневният ред на пленума на ВСС включва две точки.

Първата е произнасяне по редовността и допустимостта на предложението от членове на Прокурорската колегия на ВСС за предсрочното освобождаване от длъжност на главния прокурор на Република България Иван Гешев за тежко нарушаване на служебните задължения.

Втората е продължаване на обсъждането на сигнала, подаден до Висшия съдебен съвет на 16 май 2023 г. от Борислав Сарафов – директор на Националната следствена служба, и изслушване на подателя на сигнала и посочените в сигнала лица.

 

Предложението за предсрочното прекратяване на мандата на главния прокурор бе внесено от шестима членове на Прокурорската колегия - Георги Кузманов, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова, Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов и Йордан Стоев.

В началото на заседанието Калина Чапкънова поиска да бъде обсъдена декларацията на шестимата, искащи отстраняването на Гешев.

"Тук е трибуната, на която може да се чуе гласът на истината и да се разбере какви репресивни действия с полузаконни действия се предприемат срещу тези, които искахме отстраняване. Целта е да бъдем демотивирани", каза Чапкънова

Главният прокурор поиска отвод на шестимата, които са внесли предложението. Той посочи, че ако те не го направят, е добре специална комисия да се произнесе. "Те нямат морално право да участват в тази процедура", каза Гешев.

"Определени лица се опитват да превърнат правовата държава в дрипава риза и ще направя всичко възможно това да не се случи. Беше направен опит да бъда заплашен със запис, за да си подам оставката. Този запис не е правен от мен и това казах в рамите на проверка за търговия с влияние и корупция във ВКП", посочи Гешев.

По думите му това е изолиран кръг от хора, които може би изпълняват други цели, които противоречат на интересите на съдебната власт, върховенството на закона и правовата държава.

В крайна сметки отводи не бяха направени.

 

Заседанието продължава.

 

Очаквайте подробности

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 


От категорията

Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч

Израелският специалист огледал мястото на взрива с колата на Гешев отдалеч-Izraelskiyat-spetsialist-ogledal-myastoto-na-vzriva-s-kolata-na-Geshev-otdalech_1686148714.jpg

Михаел е наблюдавал мястото за кратко и от значително разстояние. При това ...

7 юни 2023 | 17:37

ВСС отхвърли искането на Гешев, не образува дисциплинарно производство срещу Сарафов

ВСС отхвърли искането на Гешев, не образува дисциплинарно производство срещу Сарафов-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

7 юни 2023 | 14:17

Протестиращи пред руското посолство: Войната в Украйна е геноцид

Сн. БТА-Sn--BTA_1686335225.jpg

Според изразяващите недоволството си, които са се организирали в социалните ...

9 юни 2023 | 21:26

ВКС отново отмени 4-годишната присъда за изнудване на Марешки

ВКС отново отмени 4-годишната присъда за изнудване на Марешки-1599630695.jpg

Марешки беше признат за виновен за това, че през 2014 г. заедно с Красимира ...

9 юни 2023 | 18:00

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33