Изявлението направи посланикът на Вашингтон в алианса Джулиан Смит

САЩ: Москва наруши договора с НАТО, падат ограниченията за разполагане на войски в Източна Европа

15585 | 16 юни 2022 | 16:57

Всички съюзници са напълно съгласни, че Русия нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия и че сме в положение, в което никой от нас не е длъжен да взема предвид това, което е записано в него, заяви посланикът на Вашингтон


Съюзниците от НАТО смятат, че Руската федерация с действията си срещу Украйна нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия, така че предвидените в него ограничения по отношение на разполагането на силите на Алианса в Източна и Централна Европа всъщност вече не са валидни. Това заяви в сряда посланикът на САЩ в НАТО Джулиан Смит, изказвайки се на конференция на Вашингтонския център за нова американска сигурност, предава ТАСС.

„Бъдещето на Основополагащия акт НАТО-Русия беше обсъдено в рамките на Алианса. Всички съюзници са напълно съгласни, че Русия нарушава Основополагащия акт НАТО-Русия. И всички съюзници също така са съгласни, че всички ние сега всъщност сме в положение, в което никой от нас не е длъжен да взема предвид това, което е записано в него, когато вземаме решения за бъдещото разполагане на силите“, заяви дипломатът.

Тя беше попитана дали съюзниците от НАТО възнамеряват официално да спрат действието на документа като сигнал към Москва.

„Не знам на какви точно формулировки ще се спрат съюзниците по отношение на Основополагащия акт НАТО-Русия, но мога да ви кажа, че в рамките на НАТО се очертава консенсус относно ограниченията, или по-скоро липсата на ограничения, които той ни налагаше относно решенията за разполагане на сили“, отговори Смит.

Основополагащият акт НАТО-Русия е подписан през май 1997 г. В документа се посочва, че страните „ще изградят съвместно траен и всеобхватен мир в евроатлантическия регион на принципите на демокрация и сигурност, основани на сътрудничество“.

Актът също така декларира, че НАТО и Русия „не се считат взаимно за противници“.
„Общата цел на Русия и НАТО е преодоляване на остатъците от предишната конфронтация и съперничество и укрепване на взаимното доверие и сътрудничество“, се подчертава в документа.

Съгласно акта, Алиансът се ангажира да не разполага постоянно допълнителни значителни бойни сили на територията на страните-членки, а Русия да прояви необходимата сдържаност при разполагането на конвенционалните си въоръжени сили в Европа.

 


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%-1652980321.jpg

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от ...

19 авг. 2022 | 14:07

Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция

Името на оперната звезда се появява в разследване на подобна на секта организация в Аржентина-1584898006.jpg

Сексуалният трафик и експлоатацията са били основен източник на приходи за ...

19 авг. 2022 | 13:37