Джо Байдън одобри нова серия санкции срешу руски държавници

Под санкции вече са и ключови министри от руското правителството

САЩ с нови санкции срещу руски държавни служители, сред тях е и Мария Захарова

5198 | 2 юни 2022 | 21:55

Освен това американското правителство включи в своя "черен санкционен списък" и Алексей Мордашов, "един от най-богатите милиардери в Русия", заедно със семейството му


Президентът на Съединените щати Джо Байдън одобри в четвъртък нов набор от санкции срещу "руски правителствени служители, бизнес лидери, луксозна собственост на елита и компании за управление на луксозни активи и услуги", както беше формулирано в официалното изявление на Белия дом, предадоха Ройтерс и БНР.

Сред засегнатите от новите санкции на Държавния департамент на САЩ руски служители са Мария Захарова, говорител на руското външно министерство, както и Год Нисанов, близък сътрудник на руски официални лица.

Освен това американското правителство включи в своя "черен санкционен списък" и Алексей Мордашов, "един от най-богатите милиардери в Русия", заедно със семейството му. Алексей Александрович Мордашов е руски бизнесмен милиардер, който е основен акционер и председател на "Северстал", най-голямата руска стоманодобивна и минна компания.

Министерството на финансите на САЩ включи в списък със санкции и руския челист Сергей Ролдугин, близък приятел и съветник на Путин, както и членове на семейството му. Под санкции вече ще се намират и министри от руското правителството, отговарящи за ключови сектори на руската икономика, както и президентът на United Aircraft Corporation, държавна компания, която има водеща роля в отбранителната индустрия. Предполага се, че авиационна компания е участвала в схема за прехвърляне на самолети към офшорна компания за избягване на санкции.

Министерството на финансите на САЩ в четвъртък идентифицира два кораба - Graceful под руски флаг и Olympia под флага на Каймановите острови като собственост, в която Путин има интерес. Руският президент, който беше в черния списък ден след инвазията си в Украйна на 24 февруари, е предприел множество пътувания с яхти, включително едно в Черно море с белоруския президент Александър Лукашенко миналата година, съобщиха от Министерството на финансите.

Финансово министерство също така насочи своите санкции и към Imperial Yachts, занимаваща се с посредничество със седалище в Монако, която компания позволява на собствениците на суперяхти, включително руски олигарси, да отдават под наем своите яхти, когато не ги използват.

 


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция

Името на оперната звезда се появява в разследване на подобна на секта организация в Аржентина-1584898006.jpg

Сексуалният трафик и експлоатацията са били основен източник на приходи за ...

19 авг. 2022 | 13:37

Руските сили свалиха украински дрон в района на Керч, нямало опасност за Кримския мост

През последните дни поредица от взривове разтърсиха полуостров Крим-1660653628.jpg

В последно време Крим, който бе сравнително спокойно място от началото на ...

19 авг. 2022 | 12:21