САЩ се опасяват от „непредсказуеми“ последствия от решението на Байдън за Украйна

Призовават американския президент „да не дразни руската мечка“

САЩ се опасяват от „непредсказуеми“ последствия от решението на Байдън за Украйна

26073 | 5 юни 2022 | 09:05

Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изпрати HIMARS MLRS в Украйна заплашва да има непредвидими последици за международната сигурност, защото нищо няма да попречи на украинците да поразят цели на руска територия


Решението на президента на САЩ Джо Байдън да изпрати HIMARS MLRS в Украйна заплашва да има непредвидими последици за международната сигурност.

Според експертът по геополитика Франсис Семпа в началото американският лидер твърдеше, че Вашингтон няма да доставя ракети на Украйна за удари срещу Русия. Няколко дни по-късно обаче той промени решението си и обяви „да предостави на украинците по-модерни ракетни системи и боеприпаси“. „По време на военен конфликт такова объркване може да стане направо опасно“, казва Семпа.

Авторът на публикацията в списание American Thinker цитира думите на източник от администрацията на Байдън, според които те ще могат да „поразяват цели на разстояние до 80 километра“.

„Разбира се, когато украинските войски получат тези ракетни системи, нищо няма да им попречи да поразят цели на руска територия“, предполага наблюдателят.

Публицистът отбеляза, че подобен обрат в политиката на Байдън се е случил веднага след като САЩ подкрепиха влизането на Финландия и Швеция в НАТО. В отговор, както припомни Семпа, заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев каза, че с влизането на Швеция и Финландия в НАТО вече няма да може да се говори за какъвто и да е безядрен статут на Балтийско море. „Може само да се гадае как ще свърши всичко“, заключава авторът, призовавайки Байдън „да не дразни руската мечка“.

По-рано САЩ обявиха споразумението за доставка на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS на Украйна, при условие че Киев не ги използва за нанасяне на удари по руска територия. Президентът на Украйна Владимир Зеленски публично обеща да изпълни това искане. В същото време депутатът от Върховната Рада Егор Чернев не изключи възможността за удари по руска територия с ракети, доставени от САЩ.

Кремъл подчерта, че Москва няма кредит на доверие към властите в Киев, тъй като Зеленски не изпълни нито едно от обещанията си за мирно разрешаване на конфликта в Донбас.


Намери своята история

От категорията

Соченият за наследник на Путин: Западът балансира между хибридна война и открит конфликт с Русия

Николай Патрушев-1660900347.jpg

"Започнатата от нашата страна специална военна операция в Украйна се ...

19 авг. 2022 | 12:11

Федерален съдия разсекретява частично документа, довел до тараша на ФБР в резиденцията на Тръмп

Имението на Тръмп във Флорида, обискирано от ФБР-1660024167.jpg

Съдия Брус Райнхарт нареди на министерството на правосъдието да редактира ...

19 авг. 2022 | 10:37

Виктор Орбан: Войната в Украйна слага край на превъзходството на Запада

Виктор Орбан-1654159259.jpg

Но има няколко печеливши от войната. Печелят онези, които имат собствени ...

19 авг. 2022 | 14:14

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%

Проучване: Доверието към Путин в Русия достига 80%, спаднало е с 1,3%-1652980321.jpg

Одобрение за дейността на руското правителство изразяват 52,1 на сто от ...

19 авг. 2022 | 14:07