СИНПИ: България не е бедна страна, но публичният ресурс се преразпределя неправилно

Данъците, които държавата събира всяка година от 2019 г. насам са с между 4,5 и 5 млрд. лева повече от предишната

СИНПИ: България не е бедна страна, но публичният ресурс се преразпределя неправилно

2024 | 18 март 2023 | 19:23

Транспортът, пътищата и железопътната мрежа са изключително важен елемент за решаване на демографската криза, включително и в Северозападна България, обясни проф. арх. Иван Данов


В никакъв случай не може да се каже, че България е бедна страна, но неправилно се преразпределя публичният ресурс. Данъците, които държавата събира всяка година от 2019 г. насам са с между 4,5 и 5 милиарда лева повече от предходната година. Но никой не обръща внимание на това как се разпределят тези пари. Тази година те ще бъдат 67 милиарда лева, в сравнение с миналата година, когато са били 62 милиарда. За съжаление сме свидетели как от началото на КОВИД-пандемията публичните финанси, нашите пари, се харчат хаотично.

Това каза финансистът Пламен Милев по време на среща с обществеността в Монтана на представителите на Стратегическия институт за национални политики и идеи Калоян Паргов, проф.Иван Данов, Валентин Николов, Чавдар Минчев и Димитър Пенков.

Милев посочи, че в последните години се говори се за „най-социалните бюджети“, но от 2015 г. до момента средствата за най-нуждаещите се са се увеличили с 10%.

„Средствата за социално подпомагане са едва 7 милиона лева – това са парите, с които Министерството на труда и социалната политика разполага годишно. Част от тези средства са предназначени включително за здравно неосигурените при оказване на спешна медицинска помощ. Тези средства не са увеличавани от 2015 г.“, обясни финансистът.

По думите му на практика социалните реформи са довели единствено до увеличаване на неравенството.

„Една голяма част от пенсионерите усетиха наистина увеличението на пенсиите. Но с вдигането на минималната пенсия се срина доверието в пенсионната система“, заяви Пламен Милев и допълни, че е основна грешка двете понятия – пенсии и социално подпомагане, да се бъркат. Пенсията е право на всеки, който е работил, а социалната помощ е нещо съвсем различно.

Според него енергийните помощи за бизнеса, възлизащи на близо 1 милиард лева и намаленият ДДС за ресторантьори в размер на 200 милиона не са довели до нужния ефект.

„Ние от СИНПИ предлагаме коренно различен модел на преразпределение и фискална политика, свързана въвеждане на прогресивното подоходно облагане и увеличаване на данъчните преференции за тези, които произвеждат и създават добавена стойност. По този начин данъкът за един може да е 20%, но за този, който произвежда, да е 5%“, разясни идеята Милев и изтъкна, че това са реални мерки за стимулиране на икономиката.

Проф. арх. Иван Данов и Валентин Николов обясниха, че в Института, изхождайки от задачата, която са си поставили – решаване на демографската криза, са обърнали внимание на инфраструктурата като изключително важен елемент. Това са транспортът, пътищата и железопътната мрежа.

„След анализ стигнахме до извода, че България развива инфраструктурата си хоризонтално, от изток на запад - свързва София с Черно море. А изключително важни са осите от юг на север. Да могат да се използват пристанищата в Солун и Александруполис и съответно да се свържат през Северна България и тунела под Петрохан с пристанищата в Лом и във Видин. Това е пътят стоките от Азия да минават през Северна България, през Лом евентуално по воден път или през Румъния към северната част на Европа. Това е изключително важен коридор“, счита проф. Данов.

Според него направят ли се тези пътища, първото нещо, което ще възникне, са логистични центрове, които ще бъдат както на територията на Гърция, така и на територията на България.

„След всеки такъв логистичен център започва да се развива индустрия, започват да се създават работни места за хората, които живеят в тези райони. По този начин смятаме, че ще се спомогне за преодоляване на демографската криза. Демографията не е само раждаемост, това е препитание на хората, това е здравеопазване, образование и бъдеще на децата, което е изключително важно“, убеден е Иван Данов.

Калоян Паргов коментира още един важен за региона сектор – селското стопанство, като обясни, че той е непосредствено свързан и би стимулирал развитието и на други сектори.

„Не трябва да гледаме на земята като на капитал, а като на ресурс. Освен първичната продукция, следват двоични и третични преработки. Това води до развитие на хранително-вкусовата промишленост, машиностроенето и други“, изтъкна Паргов.

Той каза, че селското стопанство е интердисциплинарен сектор, който при добра и правилна стратегия и инвестиции от страна на държавата и частни субекти, може да създаде мултипликационен ефект върху икономиката.

Чавдар Минчев заяви, че ако в България не бъдат организирани така икономически възможности, инфраструктура и икономика, всичко, което трябва да бъде направено в нашия регион, ще мине през Северна Македония и Сърбия към Европа, а ние ще останем с „пръст в уста“.

„Затова, ако тези идеи, които обсъдихме за тунела под Петрохан, за пристанището в Лом, за възможностите за развитието на селското стопанство, не ги реализираме, просто не си заслужава всички приказки, които изприказвахме днес“, обърна се Минчев към хората от Монтана.

„Ние знаем, че вие сте заинтересовани от реализирането на тези проекти. И ние сме заинтересовани от това. Значи, може би, този път ще успеем, използвайки силата на гражданското общество, което всички ние представляваме, да ги развием. И това е идеята, която носи със себе си СИНПИ като стратегически институт - даване на нов подтик за развитието на важни проекти“, каза в заключение Чавдар Минчев.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    

 

 

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10

КПКОНПИ скри резултата от проверката на Слави Трифонов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ скри резултата от проверката, която е направила на имуществото на лидера на ИТН Слави Трифонов, въпреки че съдът постанови, че това е публична информация-1626172273.jpg

През 2022 г. на Трифонов е издадено и наказателно постановление, с което му е ...

20 март 2023 | 12:57

Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден

Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден-1531082313.jpg

България трябва да се обяви за зона на мира, за брод за мир. Никакво изпращане ...

20 март 2023 | 12:45

Най-важното

Развитието на отношенията между Китай и Русия има значителен принос за напредъка на света като цяло, подчерта Си

Си Дзинпин пристигна в Москва: Китай и Русия са добри съседи и надеждни партньори

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в Москва за среща с руския си колега Владимир Путин. Снимка: АП/БТА
-Kitayskiyat-prezident-Si-Dzinpin-pristigna-v-Moskva-za-sreshta-s-ruskiya-si-kolega-Vladimir-Putin--Snimka--AP-BTA-_1679312712.jpg

Китайският президент изрази увереност, че посещението му ще даде нов тласък на ...

20 март 2023 | 13:43

Това не трябва да се обвързва с вдигане на данъци, подчерта тя

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.-Ninova--BSP-predupredi--che-stranata-ne-e-gotova-za-priemane-na-evroto-ot-2024-g-_1676642085.jpg

Министърът на финансите говори за увеличаване на данъци, за премахване на ...

20 март 2023 | 10:58

Той заяви още, че хората в цяла България искат задача на задачите за новия кабинет да бъде спиране на обедняването

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години
(Видео)

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години-Karadaya-ot-Asenovgrad--Za-DPS-prodovolstvenata-sigurnost-e-prioritet-veche-7-godini_1679304652.jpg

Реализирана ли е дори стотинка от Плана за възстановяване и развитие, от ...

20 март 2023 | 11:27

Главният прокурор се очаква да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

В програмата ни е да държим най-ниските данъци в ЕС, каза той

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е че имаме своя собствена валута, каза той

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото
(Видео)

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото-Kostadinov--Balgarskiyat-lev-e-spasitelnata-lodka-na-ikonomikata-i-obshtestvoto_1679248491.png

Той заяви, че забелязва наченките на идваща много сериозна финансова криза. Той ...

19 март 2023 | 19:53

Съпрезидентът на АЛДЕ проведе срещи в област Варна, заедно с водача на варненската листа

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС!

Илхан Кючюк подкрепи Филиз Хюсменова: Тя прокара пътя на ДПС в ЕС-Ilhan-Kyuchyuk-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-prokara-patya-na-DPS-v-ES_1679310147.jpg

Евродепутатът заяви, че спиралата от кризи, в която се намира страната ни, ...

20 март 2023 | 12:58

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10