СЗО: Ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на коронавируса

Китайската делегация подчерта, че вирусът е могъл да достигне до Китай от друга страна чрез замразени стоки

СЗО: Ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на коронавируса

1647 | 11 февр. 2021 | 09:30

Няма доказателства, че е имало огнища на COVID. -19 по-рано от демонстрираните в началото на декември и че вирусът може да е донесен от човек от друга държава.


Истинският произход на коронавируса е един от въпросите, на който учените търсят отговор. Екип от Световната здравна организация (СЗО) направи поредица тестове в Китай.

Една от големите мистерии на пандемията е произходът на вируса и една от последиците от тази несигурност е появата на множество теории, които се опитват да го обяснят. Теории, вариращи от тези, които се основават на науката и доказателствата, до тези, които просто изразяват желания и фантазии на групи хора.

На 9 февруари бяха публикувани резултатите от близо четириседмично посещение на международен екип, състоящ се от 17 учени от СЗО и 20 китайски учени.

Зоологът Питър Дашак, член на делегацията, казва пред CNN, че са били посетени много лаборатории и са зададени наистина тежки въпроси на отделни китайски директори и учени, пояснявайки, че данните и стенограмите от интервютата ще бъдат публикувани в предстоящия доклад на СЗО.

Той също похвали „забележителната откритост на Китай“.

Д-р Дасак поясни, че въпреки че е получил изобилие от данни за възможния произход на пандемията, ще са необходими месеци или години, за да узнаем истината за произхода на вируса, добавяйки, че няма доказателства, че е имало огнища на COVID. -19 по-рано от демонстрираните в началото на декември и че вирусът може да е донесен от човек от друга държава.

Д-р Питър Бен Ембарек, ръководител на международната делегация, посочи, че констатациите предполагат, че теорията, че патогенът е излязъл от лаборатория в Ухан, популярна теория, защитавана от бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, е "изключително малко вероятно".

Комисията потвърди, че хипотезата за преминаването на коронавируса от животно към човек през втори вид е „най-вероятната“, но че окончателен отговор далеч не е намерен. Д-р Ембарек заяви, че първото животно вероятно е било прилеп и остават съмнения кое може да е второто животно.

По същия начин беше съобщено, че все още не е възможно да се идентифицира „нулевият пациент“, т.е. първият пациент с COVID-19 на пандемията и че е възможно това никога да не може да бъде идентифицирано, тъй като може и този човек е бил асимптоматичен.

Въпреки че са работили заедно, на пресконференцията, която продължи приблизително три часа, и двете делегации, китайската и международната, имаха отделни презентации.

В тази връзка китайската делегация подчерта, че вирусът е могъл да достигне до Китай от друга страна чрез замразени стоки.

В друго важно разкритие д-р Ембарек казва, че не е ясно, че пандемията произхожда от пазара за морски дарове в Ухан поради други едновременни източници на зараза в града, съобщи БГНЕС.


Намери своята история

От категорията

Путин написа статия за 80-годишнината от началото на Великата отечествена война на немски език

-1611229510.jpg

Материалът ще бъде публикуван на руски, немски и други езици на официалната ...

21 юни 2021 | 17:44

Макрон кани фенове на музиката на техно парти в президентския дворец

-1515856093.jpg

Франция празнува ежегодно музиката във всичките й форми с гигантско улично ...

21 юни 2021 | 17:15

Индийският премиер: Йогата е източник на сила за хората по време на пандемията от COVID-1

-1529662208.jpg

От излъчвани по индийските телевизии кадри става ясно, че и министрите от ...

21 юни 2021 | 17:03

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа

След 3 месеца отсъствие, руският посланик в САЩ Анатолий Антонов се връща на работа-1624168347.jpg

Руско-американските отношения ескалираха след високопоставено интервю, в което ...

20 юни 2021 | 08:51