Витанов и Зарков искат прекратяване правомощията на Нинова

Енергията на опозицията бързо изригна и бързо спадна НА ЖИВО)

Драматичен конгрес на БСП. Опозицията пробва “опит за атентат”. Залата не го допусна

18635 | 11 февр. 2023 | 08:44

След като видяха, че нямат мнозинство в залата, противниците на Нинова утихнаха. Ще се обсъжда и подготовката за участие на социалистите в местните избори

Витанов и Зарков искат прекратяване правомощията на Нинова-Vitanov-i-Zarkov-iskat-prekratyavane-pravomoshtiyata-na-Ninova_1676106045.jpg--_1676113189.jpgЛидерът на БСП Корнелия Нинова предложи на вътрешнопартийно допитване да се реши с кого ще се коалира БСП след изборите--_1676113046.jpg50-ят конгрес започна работа-50-yat-kongres-zapochna-rabota_1676105881.jpg--_1676102982.jpg--_1676102958.jpg--_1676102939.jpgСъбира се драматичен 50 конгрес на БСП-Sabira-se-dramatichen-50-kongres-na-BSP_1676102786.jpg

Нажежена обстановка в зала З на НДК. Опонентите на Нинова направиха опит за преврат на конгреса.

Охраната не допусна Кирил Добрев до залата, вътрешната опозиция поиска прекратяване правомощията на Нинова. "Оставка", се чуха гласове сред делегатите, докато Нинова четеше доклада си.

Пред залата са се събрали около 200 делегати, недопуснати от ръководството на заседанието. При тях са Сергей Станишев и Светлана Шаренкова.

220 делегати на конгреса се разписаха в подписка, с която искат прекратяването на мандата на Корнелия Нинова. 
Това е "опит за атентат", заяви проф. Румен Гечев.

Залата не допусна "превратът" да се развихри.

Енергията на опозицията бързо изригна и бързо спадна.

След като видяха, че нямат мнозинство в залата, противниците на Нинова утихнаха и напуснаха заседанието на конгреса.

 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова откри в 10.00 часа най-висшия ръководен форум на БСП - 50-ият конгрес,  който трябва да решава каква ще бъде коалиционната политика, да направи промяна в устава и да даде насоки за нова програма на социалистите.

976 делегати заседават в зала 3 НДК, в залата присъстват около 500.

Веднага след откриването на конгреса евродепутатът Петър Витанов поиска да бъде прието като първа точка на конгреса - прекратяване на пълномощията на председателя на БСП Корнелия Нинова.

 

Валери Жаблянов настоя ръководството на конгреса да раздаде на делегатите резолюцията на опонентите на Нинова, с която те настояват за оставката й. На делегатите не е раздаден внесения проект за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др., общо 57 делегати. Това именно предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. Нали затова сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова.

 

 Против предложението на Петър Витанов за оставка на Нинова се изказа проф.Румен  Гечев, който попита - кой ще управлява партията по време на изборите. Той оцени предложението на Витанов като "опит за атентат".

 

Министърът на правосъдието Крум Зарков настоя за оставката на Нинова.

"Обръщам се към ръководството - тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите, каза Крум Зарков. 

Не може изказванията да се разглеждат като атентати. Именно това говорене ни доведе до това състояние - без човешко говорене, и това е една от причините БСП днес да е слаба, отговори Жаблянов на проф. Гечев.

 

На микрофон в залата излезе и Валя Богданова.

"Грозно е една част да са тук, няма ред и логика едни да са тук, други отвън. Националният съвет да прекратява правомощия на делегати. Ако искате дискусия, която да води напред, тези хора трябва да бъдат допуснати в залата, призова Богданова, която дълго време беше председател на Контролната комисия.

Не скачайте, когато някой иска оставка. На предишното заседание ние направихме нещо смешно - Нинава няколко пъти каза, че подава оставка, а след това на заседание, на което тя не беше, някои другари казаха, че не я констатират. Оставката не е оттеглена и я има и конгресът може да свърши своята работа, поясно Богданова, давайки аргументи на опозицията срещу Нинова. БСП има проблем и той не е този. Хайде да започнем да се харесваме, как ще отидем на избори, призова тя.

 

Половината зала аплодира искането за оставката на Нинова.

В защита на Нинова се изказа Атанас Зафаров, залата го освирка.

 

Най-върлият опонент на Нинова - Кирил Добрев не бе допуснат до заседанието на конгреса на БСП. Той бе спрян от охраната на стълбите преди зала 3, върна се до входа на НДК, за да търси регистратурата.

При втория опит Добрев успя да премине първата охрана, но бе спрян на входа на залата. "Полулегално съм тук, като член на БСП имам право да стигна до секретариата", каза той. 

 

"Снимката ми е раздадена на охраната и не мога да вляза, въпреки че конференцията на Нови пазар потвърди моето членство. Мина и една година от наказанието, имам и 2 съдебни решения. Явно г-жата от Мизия няма желание да ме види на конгреса", коментира Добрев малко след поредната поява на охраната. И добави, че е правил много повече конгреси от Нинова и знае как да влезе. 

Калоян Паргов е наказан на 11 февруари и не е изтекла година от наказанието му, докато Добрев е с по-ранна санкция и смята, че има достатъчно основания за възстановяване на членството и делегатсткото му място. Отсяването на достъпа до НДК става още от паркинга, където е бил даден списък на делегатите, чиито коли да бъдат допускани. Сред тези, които е трябвало да търсят място, защото не са пуснати, са Светлана Шаренкова, Петър Мутафчиев и други.

 

Част от делегатите пък не са били допуснати за регистрация. Сред тях Димитър Дъбов и делегати от Пловдив, Харманли, Доспат и др. Според Петър Мутафчиев става въпрос за около 60 души.

„По полицейски конгрес не е имало", излезе от залата да защити Добрев  Светлана Шаренкова.

 

"Занимаваме се с програма, устав, а не с цените, с енергийната ситуация, с войната, с предстоящите избори. Занимаваме се със себе си. Това дава знак на хората, че не ни интересува какво ни казват те", каза Сергей Станишев, след като излезе от залата в знак на протест.

Той обясни, че участва в демонстрацията срещу начина на управление на БСП заедно с множество други делегати в "опит да се спаси нашата партия, защото това е наша отговорност".

 

Делегат от залата настоя другарите, които са навън, да бъдат допуснати в залата и да не се настройват едни делегати срещу други.

 

Залата е настръхнала от напрежение.

Вътрешната опозиция оспорва всяко предложение на ръководството на конгреса и прави паралелно преброяване на гласуванията.

 

Над 70% от преброителите на конференцията са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

 

По предложение на Атанас Зафиров се гласува дискусията да бъде прекратена.

Жаблянов оспори преброяване на гласуване, а Свиленски нареди да му изключат микрофона. А при един от блоковете делегати направо се развикаха, когато бе обявен резултатът им.

В края на гласуването се оказа, че делегатите вече са с 200 повече от регистрираните първоначално.

 

Предложението на Зафиров бе подкрепено от 537 души, 221 бяха против, а 17 се въздържаха.

 

В крайна сметка дневният ред бе приет с 524 гласа, 237 против и 21 въздържали се. А делегати от Перник и Хасково бяха на косъм от сблъсък заради представянето на резултатите.

 

Отпадна  предложението на Витанов за прекратяване правомощията на Нинова и той поиска прегласуване. Водещият заседанието  Георги Свеленски не го допусна и това накара Витанов, Шаренкова и още делегати от конгреса да обградят ръководството на форума, сред които Георги Пирински, Велислава Дърева, кметът на Дряново Трифон Панчев и др.

 

Министърът на спорта Весела Лечева се обяви против начина на водене на конгреса: "дори посолствата са свидетели как престъпвате всякакви правила за демократичен начин на водене на форума, каза тя и се обърка към Свиленски: "Подлагате на унижение целия конгрес, това е абсолютна фалшификация и манипулация на целия конгрес". Залата я аплодира. Свиленски и отговори, че с поредица от процедури искат да саботират конгреса, но част от залата го освирка.

 

Единственото, което правя, е да давам думата и да отчитам гласуването от преброителите. Това, че някой не е съгласен с резултати и начина на гласуване - негово право, но когато 537 са гласували "за", а 27 "против", трябва да се научим да спазваме правилото на мнозинството, а не на малцинството, обясни Свиленски.

 

Първо беше поставен въпроса, че липсват столове, после защо са повече делегатите. Защо си, Зайо, с шапка, защо си без, такава е ситуацията, обобщи Свиленски.

 

Жаблянов поиска Свиленски да бъде отстранен от водещ на заседанието.

Явна манипулация и фалшификация има, защото се бяха регистрирали 557, а при първото преброяване се оказаха над 800, скочи Петър Витанов. И поиска проверка на кворума.

 

Борислав Гуцанов обясни, че има произнасяне на ОПКК, която е потвърдила решението на Националния съвет за отстранените делегати, и всичко е по устава.

 

Гости на конгреса са представители на всички европейски страни, на Русия, САЩ, Украйна, Северна Македония и др. Залата аплодира представителите на Русия и освирка тези от САЩ.

 

Витанов отново поиска да бъде вкарано като първа точка прекратяване пълномощията на Нинова и да бъдат допуснати легатите, които охраната не пуска в залата.

 

В 11.20 Свиленски даде думата за политически доклад на лидера на БСП Корнелия Нинова.

 

Докато тя говореше, отвън недопуснатите делегати викаха "Оставка, Оставка"! Виковете в един момент бяха толкова силни, заглушиха думите на Нинова.

После обаче енергията на опозицията като че ли спадна. 

Докладът на Нинова, в който тя представи познатите си тези, продължи 50 минути.
Залата се успокои. Опозицията остана навън.

Опитът за преврат не успя.

 

Часове преди заседанието на конгреса коалиция "БСП за България" се регистрира в ЦИК за предстоящите избори на 2 април, като внесе 7000 подписа. Амбицията е БСП да участва в следващото управление, бе констатацията на Корнелия Нинова.

 

" Демократичните дефицити растат, а институциите се отдалечават от проблемате на гражданите. Все повече решения зависят не от изборите и от независими представителни органи на властта, а от икономически структури, злоупотребяващи с монополното си положение и концетриращи     все по-голяма икономически власт, която лесно с трансформират в политическа. Политическата криза, довела до поредица избори, с Иво доверието в парламента, в политическата система като цяла и отваря поле за авторитарни тенденции и призиви за промяна на формата на управление. Подкопаването на доверието в демокрацията изобщо е една от големите запрахи пред страната".

Товй се казва в документа "Основни насоки за разработване на нова програма на БСП", който трябва да бъде приет от конгреса.

 

"Тежката корупция, която източва обществените ресурси - национални и европейски - и води до неефективно използвани на десетки милиарди евро през последните 10-15 години, е един от главните фактори за моравата емиграция. В същото време недобри функциониращата съдебна система не създава справедливост и допълнително дистанцира гражданите. Държавата се е оттеглила от редица ключови фактори , оставяйки проблемите на пазарната саморегулация, която създава напрежение и е винаги за сметка на гражданите. Несправедливата данъчна политика, разработена в руслото на неолибералните догми, допринася за задълбочаване на неравенствата и ограничена възможностите на държавата за тяхното компенсиране", пише още в документа.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 

 След като видяха, че нямат мнозинство в залата, противниците на Нинова утихнаха. Ще се обсъжда и подготовката за участие на социалистите в местните избори

От категорията

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Крум Зарков: Ограничаването правомощията на служебното правителство е насочено срещу президента

Крум Зарков Снимка: БНТ-Krum-Zarkov-Snimka--BNT_1702067812.jpg

Това предложение е плод на една фрустрация на сглобката от една страна от това, ...

8 дек. 2023 | 22:36

Проф. Пламен Киров за промените в Конституцията: Най-вероятно ще има сериозни изменения

Проф. Пламен Киров-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

"Никоя правна норма, никой закон, колкото и съвършен да е той, не може да ...

8 дек. 2023 | 22:04

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25