Благовест и Светослав Аргирови:

Събираме се пак на сцената след 3 години

37030 | 26 юли 2015 | 15:25

Мечтаем да сме живи и здрави и България да е добре

-1437909920.jpg-1437913992.jpgБратя Аргирови на 2 годинки-1437913985.jpgБлаговест и Светослав Аргирови с д-р Ангел Енчев в резиденция „Алхимик Филипополис“, след като в началото на този месец влязоха в Клуба на алхимика.-1437913958.jpgБратя Аргирови със съпругите си и Йордан Йовчев на музикалните награди на БГ радио, 2008 г.-1437913920.jpgБлаговест със Соня Васи-1437910001.jpgБратя Аргирови със Соня Васи (в средата) на турне в Скандинавия през 1987 г.-1437909983.jpgБлаговест със съпругата си, румънката Лили-1437909967.jpg

Близнаците Благовест и Светослав Аргирови от известния дует от близкото минало „Братя Аргирови“ са родени на 23 април 1959 г. в Пловдив. Двамата завършват Държавната музикалната академия „Панчо Владигеров“. Благовест свири на виолончело, а Светослав - на пиано. По-късно Светослав завършва и Академията за
музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив.

 

Започват да пеят през 1981 г. в трио „Вега“, на следващата година създават дуета „Братя Аргирови“. За броени месеци печелят огромна популярност, като всяка тяхна песен се превръща в хит. Издали са шест албума с огромен тираж, музика за тях са писали най-добрите ни композитори - Тончо Русев, Зорница Попова, Иван Пеев, Александър Йосифов, Атанас Косев, Стефан Димитров, Найден Андреев, Вили Казасян, Морис Аладжем, Митко Щерев, Мария Ганева.

 

В периода 1983-1986 г. участват на фестивали в Братислава и Дрезден и дори оглавяват дискокласация в Унгария и Германия. След 1988 г. работят по клубове в скандинавските страни, но по-късно дуетът се разпада. Днес Благовест живее в София, а Светослав е в Норвегия.

 

- Споменахте по телефона, че сте били в Пловдив. Живее ли някой в родния ви дом?


Благовест: Не, ние продадохме къщата и сега на нейно място е построен блок. След като почина баща ни, майка ни я взехме при нас в София.


- Светославе, ти по-рядко си тук, как изглежда днес родният ти град?


Светослав: И двамата много си обичаме нашия роден град и никога няма да го забравим. Прекрасен е! Много ми хареса, много добре се развива и се радваме за него, както и за София, защото живеем повече от 30 години тук.


- Мнозина продължават да ви споменават с най-добри чувства. Как си го обяснявате?


Благовест: Това ни радва и означава, че едно време сме направили песни, които хората са харесали и са запомнили. Много е приятно това чувство.


- И още ги припяват, цитират...


Светослав: Надявам се и ще се радвам да е така.


- Ето, например „И замирисва на море“... Почти 30 години си тананикаме рефрена в началото на всяко лято. Каква е историята на тази песен?


Благовест: Беше написана от Стефан Димитров като музика за филма „Забранено за възрастни“. Ние винаги вземахме песни от него, защото според нас е създал едни от най-хубавите. Иначе повече от половината, които сме изпели, са си наши композиции. Веднъж, идвайки вкъщи, Стефан ни предложи няколко песни, между които беше „И замирисва на море“. И двамата много я харесахме веднага. Казахме: „Стефане, това е нашата песен!“, а той: „Щом ви харесва, ваша е.“ Текстът е на Георги Борисов, един поет от Перник, много симпатичен човек и също наш приятел. Записахме я през 1986 г. и влезе в третата ни плоча.


- По ваше време и други пев­ци бяха следвани от тълпи фенове, но вашето име продължават да споменават като легенда.


Благовест: Причината е в песните. Според мен това е важното - добре свършената работа. Имаше много обич към музиката ни и към нашите почитатели. А слушателите усещат, когато ги обичаш.


- Визията ви тогава и текстът на песните ви бяха доста западняшки, и това по време на тоталитарния режим. Как си обяснявате, че ви оставиха да пътувате и да пеете каквото си искате?


Благовест: Ние много не сме пътували на Запад, там заминахме чак през 1987 г. Най-големите си турнета сме правили в бившия Съветски съюз, тогава не беше трудно да се организира концерт там. Вярно е, че бяхме много привилегировани тогава, като всички български артисти в Съюза, правехме дълги турнета, изобщо българските артисти бяха много популярни.


- Вярно ли е, че по време, когато Алла Пугачова е вземала по 18 рубли на концерт, вие двамата сте вземали по 500 долара?


Благовест: Така беше, но не че Алла Пугачова не е заслужавала, просто такова беше отношението на „Госконцерт“ към чужденците, на които плащаше повече. А българските певци бяхме приемани много възторжено.


- Истина ли е, че сте били любимци на Тодор Живков и на други хора от партийния елит тогава?


Благовест: Не, нямаше такива работи. Никой не стоеше зад нас. Всичко, което сме постигнали, е било с труд. Имахме и много късмет. И това, че бяхме близнаци, че сами пишехме песните си, оказа влияние.


- Това ваше лято май отново започна в Гърция.


Благовест: Да, щом Светослав си дойде в България, веднага заминаваме за Гърция. Имаме приятели, собственици на пет­звезден хотел. Той се намира на третия ръкав на Атон, казва се „Александрос палас“. Това ни стана традиция.


- Психолозите говорят за особената привързаност между близнаците. Вие двамата липсвате ли си и само веднъж годишно ли се събирате?


Благовест: Липсваме си, разбира се. Брат ми обикновено си идва два пъти в годината - всеки юли и септември.


- С какво се занимаваш днес в София, Благовесте?


- Живея от 35 години тук, занимавам се с бизнес. Имам собствена инвестиционна компания, правим вложения в областта на недвижимите имоти.


- Не ти ли липсва музиката?


- Няма човек, който да е бил музикант и да не му липсва музиката. На мен също, но така се стекоха обстоятелствата. Брат ми замина за Норвегия, а хората ни знаеха и приемаха като дуета на близнаците... Аз направих един самостоятелен албум „Благовест и приятели“, в който включихме песни с Дони, Стефан Вълдобрев, с Данчо от „Сигнал“, но това беше преди 20 години...


- След грандиозните концерти, слава, екзалтирани фенове изведнъж попадаш в офис, започваш сериозен бизнес. Как преживя тази промяна?


- Не беше много драматичен този преход. Времената бяха много динамични тогава, когато се случиха всичките тези неща. Знаеш, че ние, българите, умеем да се приспособяваме и да правим от нищо нещо.


- Светославе, а ти какво правиш в Норвегия?


- Аз продължавам да се занимавам с музика. Диригент съм на два смесени хора - жени и мъже, от сопран, алт, тенор и бас. Дирижирам и един оркестър и свиря на орган в църква в неделя в град Брьонешунг.


- Добрата стара школа от НМА „Панчо Владигеров“?


- Да, добрата школа от консерваторията, после завърших и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Благовест завърши само консерваторията с виолончело.


- Разкажи за норвежкото си семейство.


- Имам много хубава жена, норвежка, казва се Кристин, и син Кристофър, който сега ще стане на 24 години. Той завърши бакалавърска степен по психология и започва да учи за биоинженер - нова перспективна специалност. Каза, че биологията му е по-интересна от психологията.


- Влече ли го музиката?


- Много е музикален, свири на баскитара в две детметъл групи.


- Приема ли бащински съвети за музика, сцена?


- Нашите вкусове са доста различни. Ние пеехме диско, а той е точно в противоположната, бих казал, посока - рок, и то най-твърдия вид.


- Слушал ли е вашите записи?


- Слушал ги е, разбира се, и казва, че му звучат доста екзотично (смее се). Нашите песни са записани преди около 30 години, звучат му интересно, не е неговата музика, но казва, че това, което сме направили, заслужава уважение. И аз мисля така.


- Добра оценка, като имаме предвид, че детметълите не признават и не харесват много други стилове...


- Синът ми дори направи със своята банда нашата песен „До вчера“ в детметъл аранжимент. Смята, че е станала много добре и че е подходяща за детметъл (смее се). Но това е тяхното мнение.


- А на теб как ти звучи?


- Слушах я, доста е странна, не прилича много на оригинала.


- Светославе, от години се каниш да се върнеш в България. Кога ще го направиш?


- Да, от 18 години съм в Норвегия. Много ми се иска да се върна за постоянно, но трябва да остана още две-три години. Лични причини.


- А Кристин дали ще приеме да живее тук?


- Съпругата ми перфектно говори, чете и пише на български. Много й се отдават езиците и сама се научи, без преподавател. Кристин обича България, смята, че е една прекрасна страна, и би живяла тук. Разбира се, иска от време на време да отскача и до Норвегия. Та смятам, че в бъдеще ще е така - ще сме ту в България, ту в Норвегия... И аз, и тя имаме вече две родини, и двете са прекрасни и се допълват взаимно, що се отнася до климат, култура, природа. Така че имаме голям късмет.


- Като се върнеш в България, къде те води носталгията?


- Навсякъде. Много обичам родината си, връщам се с огромно удоволствие и сърцето ми винаги остава тук.


- Благовесте, какво правят твоите двама синове?


- По-големият син от първия ми брак Александър е на 25 години, живее в Норвегия, завърши Кралската военновъздушна академия и е военен пилот. По-малкият ми син Кристиян е на 18 години и е пълен отличник. Учи в частна английска езикова гимназия. Сега учи за бакалавър по международна програма с английски език.


- Твоите синове как са с музиката?


Благовест: И двамата нямат интерес към музиката. Не са музикални и пеят под душа (смее се).


Светослав: Защо, Александър например пее много хубаво.


Благовест: Чичо му, който по-често контактува с него, понеже и двамата живеят в Норвегия, има повече информация за Александър.


- А слушат ли песните ви?


Благовест: Слушат и ги харесват.


- Разказвал ли си на децата си за вашите легендарни времена?


Благовест: Да, но повече Кристиян е слушал, защото живеем заедно в България, и всеки път умира от смях, като му разказвам нашите истории.


- Напоследък много групи се събраха отново след години раздяла. Кога да очакваме и вас пак заедно на сцената?


Благовест: Нека брат ми да каже, че се връща, тогава ще мислим. Да сме живи и здрави, това е най-важното.


Светослав: Както вече споменах, трябва да изчакаме две-три години. И тогава, като се върна, ще вземем решение с брат ми.


- Дали ще е в същия стил? Диско вече не се слуша.


Светослав: Трябва да измислим нещо ново.


- При вашата вокална школа бихте ли опитали в модерен поп вариант?


Светослав: С Благовест имаме много сериозна подготовка, що се отнася до музика и пеене. Нямаме проблеми, аз мога да пея всичко, и поп, и опера. Даже в Норвегия съм пял теноровата партия на „Реквием“ на Мо­царт. Учил съм оперно пеене при проф. Рени Бръмбарова, жената на великия певец и педагог Христо Бръмбаров. Не е проблем да минем в друг стил, въпросът е да решим и да го направим.


Ще ми бъде много приятно да стане и да постигнем поне половината от този успех, който имахме преди двайсет и няколко години. Последният ни успех с „Гот е“, беше преди 17-18 години.


Благовест: Подготовката на един голям концерт е сериозно нещо. Трябва да го направим изключително професионално. Но най-важното е брат ми да се върне.


- Как продължава лятото при вас?


Благовест: Казах ви вече, че ще ходим пак до Гърция, а през септември, когато брат ми се върне отново, ще прескочим до Испания, в Палма де Майорка.


- За какво мечтаете?


Двамата: Да сме живи и здрави и България да е добре.


От категорията

Анджелина Джоли се появи по пижама и чехли на голямо лондонско летище (Снимки)

Анджелина Джоли се появи по пижама iи чехли на голямо лондонско летище
Сн. Инстаграм-1659515191.png

Изборът ѝ на тоалет със сигурност е повече от нетипичен, всъщност той е ...

3 авг. 2022 | 11:20

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли
Кадър: бТВ-1659426460.jpg

Аксесоарите певецът е подарил на своя мениджър полковник Том Паркър през ...

2 авг. 2022 | 10:44

Световни тенденции и класическа музика на Summer Fashion Weekend
(Галерия)

Световни тенденции и класическа музика на Summer Fashion Weekend-1660502326.jpg

Code Fashion TV бе подготвила специален корнър с фото инсталация, където ...

14 авг. 2022 | 21:37

Summer Fashion Weekend 2022 - българска и световна мода на брега на морето
(Галерия)

Summer Fashion Weekend 2022 - българска и световна мода на брега на морето-1660400189.jpg

Дизайнерите се насладиха на романтична среднощна “разходка с лодка”. Те бяха ...

13 авг. 2022 | 17:13