Васил Божков

Те са за различни периоди отпреди 2020 г., когато Божков беше обвинен и избяга в Дубай

Съдът е отменил няколко наказателни постановления за милиони срещу фирми на Васил Божков

4135 | 20 юни 2022 | 15:59

Спорът между дружествата и НАП (приемник на ДКХ) е дали е трябвало да платят 20% върху комисионите от игрите, или 15% върху приходите от продажбата на талончета, което е част и от наказателното разследване срещу него


Административният съд е отменил няколко наказателни постановления за милиони, които фирмите на обвиняемия бизнесмен Васил Божков трябваше да платят по актове на вече закритата комисия по хазарта (ДКХ), пише "Труд".

Те са за различни периоди отпреди 2020 г., когато Божков беше обвинен и избяга в Дубай. Спорът между дружествата и НАП (приемник на ДКХ) е дали е трябвало да платят 20% върху комисионите от игрите, или 15% върху приходите от продажбата на талончета, което е част и от наказателното разследване срещу него.

Фирмите на Божков всеки месец са подавали декларации в комисията и са посочвали, че плащат 20% от комисионите, с което са спестили стотици милиони от 2014 г. до края на 2019-а. Според обвинението по този начин той е лъгал държавата, а според него и адвокатите му - законът му е позволявал това, защото е бил направен специално за него.

В актовете на ДХК след бягството на Божков дължимото е преизчислено и са наложени санкции за разликите.

Една от тях е за “Национална лотария” АД, а стойността ѝ е 325 хил. лв. Периодът е 1 - 31 декември 2019 г. Декларацията на “Еврофутбол” е подадена на 14 януари 2020 г., а срокът е бил 15 януари, става ясно от решенията на Софийския районен съд и на Административният съд в София. Първият приема, че лотарията трябва да плати парите, но втората инстанция отменя решението и осъжда НАП.

“Липсва ясно описание на извършеното нарушение. Не е ясно по какъв начин е обоснован изводът, че вместо 20% от комисионите е трябвало да се платят 15% от направените залози. От описанието на нарушението не се установява кое точно е деянието, за което е санкционирана “Национална лотария” АД - неподаване на декларация или невярно деклариране. Не става ясна по категоричен начин волята на наказващия орган”, пише в решението на Административния съд, с който окончателно е отменена санкцията на фирмата за 325 хил. лв. В него се посочва, че компанията е действала спрямо утвърдените от ДХК правила, които са били задължителни.

Хазартните дружества вече не функционират. Обявени са в несъстоятелност и пред съда ги представлява синдик. По друго дело “Национална лотария” АД оспорва акт за 4,3 млн. лв. Отново е платила 20% от изплатените комисиони, а не 15% от направените залози за друг месец. Наказателното постановление е издадено още през март 2020 г., Софийският районен съд го е отменил и е висящо на втора инстанция пред Административния.

Дела за дължими такси към държавата от двойната възможност за деклариране печелят, но и губят и други фирми на санкционирания по глобалния закон “Магнитски” Божков.

Преди няколко месеца Административният съд отмени и отнемането на лиценза на “Еврофутбол” за три месеца, но делото отново ще се гледа, след като Върховният административен съд го върна за ревизия. В същото време продължават и битките на Божков и фирмите му срещу запорите за стотици милиони, които са му наложени по наказателните дела срещу него. Отделно от това Антикорупционната комисия води дело за отнемане на 278 млн. лв. срещу Божков.

 


От категорията

Човешка грешка е водещата версия за катастрофата със сръбски деца на АМ "Тракия"

Човешка грешка е водещата версия за ккатастрофата със сръбски деца на АМ "Тракия"-1627412922.jpg

Главния прокурор Иван Гешев беше презнощтта на мястото на катастрофата. ...

15 авг. 2022 | 09:15

Иван Шишков: Този участък, на който стана катастрофата със сръбския автобус, не е проблемен

Иван Шишков: Този участък, на който стана катастрофата със сръбския автобус, не е проблемен-1660542414.png

В предишното служебното правителство показахме, че държавата е за основен ...

15 авг. 2022 | 08:45

Оперират едното от децата, ранени в кошмара на "Тракия". Другото е добре
(Видео)

Снимка: БНР-1660574482.jpg

Детето, което е на операционната маса, е с политравма – има фрактури на таза и ...

15 авг. 2022 | 17:40

Прокуратурата обвини сръбския шофьор на автобуса за катастрофата на АМ "Тракия"
(Видео)

-1644572000.jpg

Веднага след пътнотранспортното произшествие на място Д.К. е бил тестван с ...

15 авг. 2022 | 17:20