Необходими продукти
1 голям патладжан
½ консерва нахут (от 400 г)
½ чаша натрошено саламурено сирене, може тип фета
2 чаши салатен микс
(свежи подправки - мента/босилек или магданоз)
крехки салати (радичио, рукола, може бейби спанак или друго)
червен лук
чери домати
маслини тип каламата
За дресинга:
1 скилидка чесън, пресована
2 с.л. зехтин
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
Патладжанът се нарязва надлъжно на дебели ленти, посолява се и се поставя в студена вода или мляко за около 20-30 мин. Отцежда се и се подсушава. Овкусява се с бял пипер, леко се омаслява и се пече на грил, фурна или в краен случай се пържи до омекване, след което се поставя на кухненска хартия да се отцеди излишната мазнина. Смесват се всички съставки за дресинга.
В чиния за сервиране се подреждат грилованите патладжани, а върху тях се разпределят свежите салатки и подправки, доматите, червен лук на ситно, отцеденият нахут и сиренето. Отгоре се поръсва с дресинга и се сервира в обща чиния или на порции.