Необходими продукти (за 6 порции)
Зелени листа от салата рукола
2 круши
4 с.л. мед
4 с.л. вода
300 г бяло българско сирене
1 лимон
100 г орехи (едро смлени)
голяма купа с вода и лед
За дресинга:
150 мл зехтин
няколко капки лимон (на вкус)
2 с.л. мед
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
1. Крушите се нарязват на шайби, семките се махат, шайбите се слагат в купата с вода, лед и сока от един лимон.
2. В един малък тиган на среден огън се слагат медът и водата. Когато медът се разтвори, се слага сиренето, нарязано на средно големи кубчета (да не се разпадат).
3. Кубчетата сирене се оставят да се карамелизират от всички страни.
4. Всяко кубче се взема с помощта на клечка за зъби и се поръсва с млените орехи от всички страни (за да изглежда панирано в орехите).
5. За аранжирането в чиния се слагат първо листата и руколата, после дресингът, който трябва да попадне на всичките листа.
6. Отгоре се слагат крушите, току-що извадени от ледената купа. Върху тях се подрежда „панираното“ сирене.