Сардиния – синя приказка за цял живот

Един остров, 250 плажа, 1800 км пясъчна ивица

Сардиния – синя приказка за цял живот

51637 | 27 май 2016 | 09:50

Мястото е родина на античната и загадъчна цивилизация на нурагите, от които до наши дни са се съхранили многобройни магелитни кули и археологически артефакти

Сардиния – синя приказка за цял живот-1464331572.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Каляри-1464331768.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Нураги-1464331738.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Порто Черво-1464331712.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Порто Черво-1464331687.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Коста смералда-1464331655.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Коста смералда-1464331632.jpgСардиния – синя приказка за цял живот - Алегро-1464331602.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331550.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331531.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331506.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331486.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331432.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331404.jpgСардиния – синя приказка за цял живот-1464331381.jpg

Ирина Люцканова, специално за Епицентър.бг

 

Сардиния е едно пътуване към самите нас. Когато за първи път стъпиш на острова те завладяват безкрайният покой и безвремието, които се носят във въздуха. Когато си тръгваш от там знаеш, че част от теб завинаги ще остане на тази обгърната с магия и мистерия земя. А какво ще научиш за себе си ли? Нека първо ви разкажа за Сардиния, за да я видите със сърцето си.

 

Често Италия се идентифицира с Ботуша. Но полуостровът заема само половината от територята на страната, останалата част от страната е континенталната, която се намира на север и островната - на юг. Островите се отличават както с природните си забележителности, така и с историческото и културно наследство.

 

Сардиния влиза в състава на Кралство Италия през 1861 г. По ред причини администрацията на острова се намирала в постоянен конфликт с управата на континенталната част. Дългогодишната конфронтация завършва през 1948 година, когато островът получава статут на автономен регион.

 

През 1962 година италианското правителство започва да прилага мащабна програма за икономическо обновление на региона. Развитието на туризма и плажния отдих стават приоритет за острова, а 1962 година може да се счита за официална дата на раждане на новото туристическо чудо на Италия – плажната Сардиния, покорила милиони сърца на туристите от целия свят. 

 

Остров Сардиния е вторият по големина в Средиземно море след Сицилия. Климатът е типичен средиземноморски с горещи, сухи лета и мека, но дъждовна зима. Отдалечена на по-малко от 200 километра от африканския бряг, тук се усещат горещите южни ветрове, но смекчени от морето.  Освен от чудесното време туристите са привлечени от безкрайните пясъци.

 

На острова има над 250 плажа, които заемат повече от 1800 километра. Не всички обаче са еднакво доспъпни по суша – част от тях се намират на стръмни брегове и разходката с катер или яхта е единственият вариант да се стигне до желаното място. Всеки плаж е уникален – със собствено име, с различен релеф, нюанси на водата и пясъка. Изгревите и залезите на Сардиния са истински шедьоври на природата.

 

Изумрудният бряг на Коста Смералда

 

Коста Смералда (Изумрудният бряг) е един от най-престижните райони в Сардиния, епицентър на ексклузивния плажен туризъм.

 

Името й подсказва за необичайно наситения изумруден цвят на морската вода. Коста Смералда заема 55 километра от северо-източната крайбрежна част на Сардиния с уникални пясъчни плажове, тихи заливи и ефектни планински масиви. Освен това в Коста Смералда е и най-голямата концентрация в света на яхтклубове и пристанища на квадратен километър. Реставрирано неотдавна пристанището Порто Черво става пристан на много частни яхти на най-богатите олигарси и знаменитости.

 

Порто Черво

 

Порто Черво е крайбрежен италиански курорт в северната част на остров Сардиния и своеобразна столица на Смарагдовия бряг. Курортното градче е изцяло проектирано от архитекта Луиджи Виети и се счита за шедьовър в градския дизайн.

 

Постоянните жители на селцето са 421. Курортът е популярен сред платежоспособните туристи и се слави с изключително луксозните си хотели, ексклузивни бутици за дрехи, магазинчета за ювелирни изделия, множество ресторанти.

 

Каляри

 

Столицата на Сардиния - град Каляри е разположена на бреговете на залива на Ангелите. На езика на местните жители името на града означава „замък“. Каляри е най-големия град на острова с население от 160 хиляди души, а заедно с населението в предградията наброява почти половин милион.  Първите заселници на мястото на съвременния град Каляри са били финикийците, дошли около 7-ми век пр.н. е.

 

Античният град Каралис бил разположен на добро от гледна точка на защитата на града място -  между морето и плодородната равнина и ограден от две блата, които затруднявали достъпа на враговете. Градът се славел и с морското си пристанище, от което тръгвали кораби за Африка. В 3-ти век пр.н.е. Каляри е завладян от римляните, но продължавал да бъде столица на Сардиния.

 

Той бил римска колония, но жителите му имали същите права, както и гражданите на империята. След влизането на Каляри в състава на обединена Италия преживява бурен растеж. В края на 19 век били построени множество сгради в стил „ар нуво“ с примес на традиционни сардински декоративни елементи. Каляри става културен, религиозен и политически център на острова. Днес градът още е и икономически и промишлен център на Сардиния с едно от най-големите пристанища на Средиземноморието.

 

В историческия център на Каляри можете да видите средновековната кула Торе ди Сан Панкрацио и Торе ди Елефанте, църквата Санта Мария ди Бонария, палеохристиянската базилика Сан Сатурнино и Катедралния събор от 13-ти век с безценна златна мозайка. От бастиона Сан Реми се разкрива запленяващ изглед към Каляри и залива. 

 

Алгеро

 

Един от най-популярните курорти на Сардиния е град Алгеро, разположен в провинция Сасири в северо-западната част на острова. Испанската колонизация е оставила трайни следи в езика, културата и традициите на града. Местните жители наричат града си „Барселонета“ (малката Барселона) поради известните прилики със столицата на Каталуния.

 

Днес Алгеро е един от най-добрите курорти на Сардиния и привлича много туристи с широките си плажове. Бреговата линия се простира на 90 километра на юг. Туристите се радват на добрата кухня, прекрасните местни вина, както и на малките типично италиански улички с магазинчета за сувенири.

 

Нурагите

 

Както е известноq Сардиния е родина на античната и загадъчна цивилизация на нурагите, от които до наши дни са се съхранили многобройни магелитни кули и археологически артефакти. Магелитните кули т.н. „нураги“ са били построени от камъни между 1500 и 500 г.пр.н.е. и според изследванията тяхното предназначение е било многофункционално.

Те са служели за жилища, крепости и храмове и по форма представляват пресечен конус с височина 20 метра.

 

Днес са известни около 7000 нураги, като по мнение на учените те са били между 20 и 30 хиляди, построени в северозападната и южна централна част на острова.

 Сардиния е остров, който може да докосне душата на всеки. Пленителна, магична и необикновена тя е път към самите нас. Изгревите са нашето ежедневно възраждане и стремеж към светлина, залезите са покой и утеха след дългия ден.

 

Изумруденото море, величествените планини и простора ни дават усещането за свобода и сила. На остров Садиния можеш да бъдеш единствето и само щастлив!

 


От категорията

Академията за мода се включи в президентската инициатива "Подкрепи една мечта"

Официална рокля на модна къща Paloma Fashion с дизайнер Поля Кинова.
Фото: https://www.paloma-fashion.com/ -Ofitsialna-roklya-na-modna-kashta-Paloma-Fashion-s-dizayner-Polya-Kinova-Foto--https-www-paloma-fashion-com--_1716806630.png

Респект и адмирации за българските дизайнери, модни предприемачи и ...

27 май 2024 | 13:38

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет

Мария Бакалова: И в най-смелите си мечти не съм мислила, че ще бъда поздравена от Кейт Бланшет-Mariya-Bakalova--I-v-nay-smelite-si-mechti-ne-sam-mislila--che-shte-bada-pozdravena-ot-Keyt-Blanshet_1716802388.png

Не мога да бъда по-горда, смирена и благодарна, че съм част от този проект и ...

27 май 2024 | 12:27

За втора поредна година

Д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония

Д-р Врабевски спаси две от най-мащабните световни арт събития за младежи в Северна Македония-D-r-Vrabevski-spasi-dve-ot-nay-mashtabnite-svetovni-art-sabitiya-za-mladezhi-v-Severna-Makedoniya_1716782769.jpg

“Правя го, за да изпълня със съдържание думи като европейска солидарност, ...

27 май 2024 | 07:05

Тоалетът на Мария Бакалова в Кан: Дизайнерски символ на опитите и грешките в творческия процес

Тоалетът на Мария Бакалова в Кан: Символ опитите и грешките в творческия процес
Сн. Инстаграм-Toaletat-na-Mariya-Bakalova-v-Kan--Simvol-opitite-i-greshkite-v-tvorcheskiya-protses-Sn--Instagram_1716450409.jpg

Тук е и моментът с модерната тенденция, в която се вписа Бакалова и стилистката ...

23 май 2024 | 10:37

Най-важното

Направим ли добър резултат - ще правим правителство, заяви в Търговище лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП-ДБ са готвели преврат в службите! Ники повече няма да пътува, няма да е премиер
(Видео)

Борисов в Търговище: Ники повече няма да пътува, повече няма да е премиер-Borisov-v-Targovishte--Niki-poveche-nyama-da-patuva--poveche-nyama-da-e-premier_1716819941.jpg

Изборите са ключови. Трябва ни голяма победа с голяма разлика, за да можем да ...

27 май 2024 | 16:50

Още през 2021-а казах, че ПП са "измамници с бели якички" и те излязоха такива", изтъкна Добрев.

ЦИК санкционира ПП-ДБ: Да премахнат билбордовете си с ликовете на Денков, Борисов и Пеевски

С решение на ЦИК ПП-ДБ трябва да свалят тези билбордове-S-reshenie-na-TsIK-PP-DB-tryabva-da-svalyat-tezi-bilbordove_1716822294.jpg

Дори да са монтирани записите, те пак показват какъв престъпен начин на мислене ...

27 май 2024 | 17:38

Трите формации имат различни визии за развитието на държавата

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело

Асен Василев обяви, че коалиции с ГЕРБ и ДПС няма да има, докато Борисов и Пеевски са начело-Deputatite-izslushvat-Asen-Vasilev-zaradi-OPG-to-v-mitnitsite_1713960970.jpg

Днешното изказване на Василев променя доскорошната теза на коалицията, според ...

27 май 2024 | 18:16

Припрените реакции, че България няма да изпраща войски в Украйна, не значат абсолютно нищо при пряк сблъсък с Русия

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна

Радев: Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна-Radev--Vsichki-darzhavi-chlenki-na-NATO-po-edin-ili-drug-nachin-sa-vavlecheni-vav-voynata-v-Ukrayna_1716810785.png

Нека нашите народни представители, които взимат решения - за изпращане на ...

27 май 2024 | 14:49

Само девет от делегатите на Парламентарната асамблея на алианса гласуваха против

Форумът на НАТО прие декларация: Украйна може да използва западни оръжия за удари по цели в Русия

Форумът на НАТО прие декларация, че Украйна може да използва западна помощ за удари по цели в Русия
Снимка БТА-Forumat-na-NATO-prie-deklaratsiya--che-Ukrayna-mozhe-da-izpolzva-zapadna-pomosht-za-udari-po-tseli-v-Rusiya-Snimka-BTA_1716804385.jpg

Подкрепа на Украйна в нейното международно обосновано право да се самоотбранява ...

27 май 2024 | 13:05

България е ценена като надежден съюзник в НАТО, посочи генералният секретар на алианса

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
(Видео)

Главчев и Столтенберг: Трябва да помагаме на Украйна без да завличаме НАТО в конфликта
Снимка БТА-Glavchev-i-Stoltenberg--Tryabva-da-pomagame-na-Ukrayna-bez-da-zavlichame-NATO-v-konflikta-Snimka-BTA_1716805659.jpg

Новината за изпращане на български войски в Украйна е типичен пример за ...

27 май 2024 | 12:47

В службите и да го играеме по-сериозно, казва Кирил Петков

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Трябва да се случи бързо, ударно и наведнъж!

Пети запис. ПП-ДБ обсъждат как да овладеят службите: Да се сложи човек, който има политическа задача-Peti-zapis--PP-DB-obsazhdat-kak-da-ovladeyat-sluzhbite--Da-se-slozhi-chovek--koyto-ima-politicheska-zadacha_1716790295.jpg

Всички назначения на Радев са за под ножа, ...това трябва да се случи бързо, ...

27 май 2024 | 09:08

Той представлява паралелна линия на Северния пръстен на българската газопреносна мрежа

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток"

ЕК: На територията на България няма проект "Турски поток" - това е "Балкански поток"-EK--Na-teritoriyata-na-Balgariya-nyama-proekt--Turski-potok----tova-e--Balkanski-potok-_1716822698.jpg

В прав текст ЕК казва, че в изграждането на "Балкански потокИ няма жалби, ...

27 май 2024 | 18:08

Време е да спрем “Промяната” и да продължим с работата, категоричен е водачът на листата на ГЕРБ-СДС в 23 МИР София

Георги Георгиев конкретно: Как се работи за хората и как не се работи - разказ по картинки

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от общината. В район „Студентски“, където се намеси областният управител на ПП Вяра Тодева – теренът пустее-V--Manastirski-livadi---Zapad--uchilishteto-i-detskata-gradina-veche-se-stroyat-ot-obshtinata--V-rayon--Studentski--kadeto-se-namesi-oblastniyat-upravitel-na-PP-Vyara-Todeva---terenat-pustee_1716813191.jpg

В „Манастирски ливади – Запад“ училището и детската градина вече се строят от ...

27 май 2024 | 15:32