Съветникът на Зеленски: Президентът на България предлага да сме на колене пред Русия

Българското правителство само ще разкаже какво е дарило от хуманитарна, финансова и военна гл.т., каза Подоляк

Скандално! Съветник на Зеленски: Радев не предлага мир, иска децата ни да бъдат убивани!

28310 | 12 февр. 2023 | 18:10

Очакванията за развоя на войната през следващите месеци според Подоляк са, че има непрекъсната мобилизацията в Русия. Основните бойни действия пък ще продължат да са концентрирани в източната част, смята той


Скандално! Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски нападна остро президентът на България Румен Радев в интервю пред бТВ.

 

Радев не предлага мир, иска да застанем на колене и децата ни да бъдат убивани, заяви пред националната ни медия Михайло Подоляк.

__

В навечерието на първата годишнина от началото на войната в Украйна специално пред bTV говори първият съветник на Володимир Зеленски Михайло Подоляк. Той е в най-близкото обкръжение на украинския президент и всяка негова дума се приема като официална позиция на Киев.

- Измина почти година. Какво почувствахте тогава? Вярвате ли, че вие лично и вашата страна днес ще сте живи?
- Безусловно! Още от първия ден на войната вярвахме, че страната ни ще я има. Знаехме, че имаме шансове да спечелим тази война и че те ще нараснат. И че просто трябва максимално бързо и твърдо да предприемем действия. Самият президент и неговият екип останахме в Киев, за да поемем управлението на процесите, пред които войната ни изправи. Разбира се, разбирахме и всички рискове, които носеше тя. Разбирахме и цената, която трябваше да платим и за съжаление, се оказвахме прави, че цената е много висока.

- Какво постигна президентът Зеленски след посещението си в Лондон, Брюксел? Ще получите повече оръжия, повече подкрепа и какво от това?
- Несъмнено постигнахме три основни резултата. Европа абсолютно консолидира подкрепата за Украйна. Европа разбира природата на тази война, Европа е готова да застане до Украйна, колкото е необходимо. Това е първата част и тя беше показана. Оттук произтича и втората част. Руската пропаганда е този хибриден компонент, който ще нарасне несъмнено с връщането на Герасимовите окупационни части. Русия непрекъснато се опитва да докаже, че Европа е изморена от войната и постепенно ще се откаже от подкрепата си за Украйна, ще престане да помага с оръжия. Именно този елемент на руската пропаганда е унищожен. Третия съставен елемент - президентът обясни защо на този етап са ни необходими тези оръжия, за които говорим.

- Европа е консолидирана, но българският президент смята, че няма нужда да се помага на Украйна с оръжие. Той каза в Брюксел, че се "надява правителството на България да прояви разум и в бъдеще това (помощ на Украйна с оръжие) да не се допуска". Какво е отношението на Украйна към България в тази връзка?
- Украйна се отнася топло към България, към обществото, което разбира какъв тип война Русия води срещу нас. Според мен в Европа няма държава, може би, Унгария е изключение, но няма такава, която да не е разбрала природата на тази война, причината за тази война. Както и президентът на България трябваше да излезе и да каже. Вижте, той предлага на Украйна да застане на колене и да приеме решението, че Украйна повече няма да я има. На мен ми се иска този човек да говореше по този начин и така да поставяше акцентите, за да може на всички да бъде ясно какво предлага той. Той не предлага мир, не предлага войната да се прекрати, той не предлага основното – Русия да напусне нашата територия. Той ни предлага да застанем на колене и да продължаваме да позволяваме нашите деца да бъдат убивани.

Това е невъзможно. Искам да е ясна официалната позиция на Зеленски.  Той много ясно казва следното: "Ние няма да капитулираме. Ние няма да загубим. Няма да застанем на колене. Няма да си дадем територията. Ние няма да си затворим очите пред масовите убийства. Ние няма да направим нищо от това. Ще воюваме, за да освободим територията си”. Всеки един президент, на всяка една страна би казал това. Защото, ако това се беше случило на България, навярно и българите щяха да защитават своите семейства и деца. Нашата позиция е кратка, а именно напускането на руските войски от територията на Украйна. Това е единственият начин да се прекрати тази война. Други начини няма. Няма нужда от илюзии за това къде и какво можем да договорим. Защото Русия дойде в Украйна не за да вземе територията, а за да унищожи максимално украинските граждани, както и украинската държавност.

- Г-н Подоляк, миналия месец статия в немския вестник Die Welt беше в центъра на вниманието на българското общество. Разказва как българският премиер Кирил Петков е помогнал на Украйна с оръжие. Но това си остана тайна. Трябва ли да се гордеем, че помогнахме на Украйна да се защити? Или трябва да се срамуваме, че не сме го направили открито и безплатно?
- Ще кажа следното. Вие сте страхотна страна, която наистина много ни помогна. Вашият премиер сам ще реши кога е готов да говори за това публично. Не можем да говорим за това заради партньорските ни отношения с другите страни. Даваме право историческата мисия да бъде изпълнена от тях, а именно да разкажат кога, как и защо са подкрепяли Украйна, на какъв етап. Това, което касае България мога да кажа следното: В най-тежкия момент от войната, България наистина много помогна на Украйна и ние завинаги ще запишем това в нашите сърца.

На практика в Европа всеки политически елит тотално разбира своята отговорност, която трябва да носи в рамките на оказаната помощ за Украйна и да заеме правилната позиция. Вашият премиер демонстрира това несъмнено в онзи момент.

- Какво включва българската помощ?
- Смятам, че българското правителство само ще разкаже какво именно е дарило от хуманитарна, финансова и военна гледна точка.

- Полша и Германия решиха да ви изпратят танкове. Как ще ви помогне това?
- Войната има различни етапи, в които от един инструмент трябва да се премине на друг. Към настоящия етап това е формирането на окупираните територии от руските отбранителни сили на Руската федерация, защото те искат да водят война на чужди територии. За да може ефективно да се разбият тези линии на отбраната трябва да има ефективно контранастъпление и да се действа много бързо. Затова и ни трябват следните инструменти: ракети с голям обсег, които ще позволят на 300% да съкратят действията на руските войски. Стратегически удар по ресурсните бази и местата, където се намират военните, ще намали значителното бойната способност на руската армия. Вторият инструмент, за да могат максимално да се пробият руските бойни сили и окупираните от тях части, са бойните танкове "Леопард", които са максимално ефективни за всякакви времеви условия и на тези географски ширини. Третата съставна част е щурмуващата авиация или ударно вертолети, които ще позволят да имаме по-голяма отбранителна сила, както и ще сведат до минимум загубата, включително и загубата, свързана с бронетехниката.

- Какви са очакванията ви от развоя на войната през следващите месеци – ще има ли нова атака срещу Киев, нова мобилизация в Русия?
- Ние непрекъснато виждаме мобилизацията в Русия. Тя непрекъснато губи жива сила и се опитва да я компенсира с мобилизационни мероприятия. Ние виждаме настъплението на Руската федерация в източната част на Украйна - Донецка и Луганска области. Там има много интензивни боеве, особено към днешна дата. Досега не виждаме концентрация на жива сила и техника на север, към Беларус. Ние не виждаме готовност за провеждане на действия, свързани с щурмуването на градове, които се намират в този регион. Това, което виждаме е, че основните бойни действия са концентрирани в източната част на Украйна.

- Вие сте журналист. Имате ли какво да кажете на тези българи, които вярват на руския наратив и руската пропаганда, които оправдават войната срещу Украйна? Неща от рода – че Украйна убивала руски деца в Донбас, че това е война САЩ срещу Русия, фашисти, нацисти, био лаборатории. Какво казвате вие на тези хора?
- Всеки човек може да вярва в това, в което иска да вярва. Безусловно. Това е суверенно право на всеки човек. Дайте да поставим правилните акценти. Украйна е суверена държава. Тук живеят нашите семейства, нашите деца. Това е нашият дом. Нито е в Съединените щати, нито другаде в Европа, нито в България, в това число не и в Русия. Нашият дом е този, който всеки ден е атакуван от крилати ракети. Това са нашите домове, които всеки ден биват разрушавани. Нас убиват всеки ден. Застанете пред огледалото, погледнете себе си и отговорете за себе си на въпроса: Как вие ще реагирате, ако някой нахлуе в дома ви и започне да ви убива. А защо Русия прави това? Защото Русия по друг начин не може да живее. Тя не инвестира своите пари в собственото си развитие, в собствения си комфорт, в собствените си хора. Русия винаги е инвестирала своите пари в това да отиде някъде другаде и да унищожи някого. Русия така е живяла винаги.

През 2014 г. Украйна беше отворена страна, ние бяхме поели своя път към Европа. Ние бяхме в подготовка за безвизов режим с европейските страни. В този момент в нашата страна настъпиха вътрешни политически трансформации, които са нормален процес. Всяка суверена страна да определя сама как да живее. В този момент през 2014 г. Русия за първи път дойде и атакува Донбас, и Крим. Тя окупира Крим, а Донбас го унищожи. След това в тези анклави разсели криминални елементи от Русия. Там се настаниха бандити, които Русия изнесе, Това не беше население. И няма никакви бомбардировки на деца в Донбас. Би било хубаво хората в България да спрат да слушат руска пропаганда. Тя е извънредно примитивна. Слушайте своите сърца. За съжаление не взехме решение да освободим своите територии. През 2022 г. Русия, която от 8 години ни атакува и провокира и измисляше всички тези истории за фашисти и нацисти, 8 години по-късно Русия беше решила, че Украйна е слаба страна и си казаха: Ние за три дни ще ги унищожим тотално. Тя влезе на наша територия и ни атакува.

От началото на войната ние доказахме, че няма да се предадем и ще воюваме до края. Ние показахме, че сме готови да умираме за своя дом. Искам пак да подчертая, че ние умираме само за своята територия и затова би било хубаво, когато ти погледнеш в огледало, обръщам се към всеки един гражданин на България, сам да си отговориш. Ще се държиш ли така, както украинците, ако си на тяхно място? Като украинците, които защитават своята територия от варварски враг, който е използва всички средства, по абсолютно циничен начин използва всички средства за убийства на цивилното население. И още веднъж искам да подчертая. Ние се отнасяме много топло към България. Ние считаме, че е прекрасна страна. И в най-трудния момент ни даде рамо. Историята ще сложи всеки на мястото му. Русия ще бъде записана там с черната боя. Не заставайте до нея - никога.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър! 
Намери своята история

От категорията

Джонсън извади плана "Тръмп" за край на войната в Украйна: Убеден съм, че той може да донесе мир

Борис Джонсън:  Все по-убеден съм, че Тръмп може да спаси Украйна и да донесе мир-Boris-Dzhonsan--Vse-po-ubeden-sam--che-Tramp-mozhe-da-spasi-Ukrayna-i-da-donese-mir_1721732597.jpg

"Тръмп разбира реалността: че поражението за Украйна би било огромно ...

23 юли 2024 | 14:02

Русия провежда второ учение с ядрени мобилни ракетни системи за този месец

Тестов пуск на ракета "Ярс" от полигона Плесецк Снимка: МО на РФ-Testov-pusk-na-raketa--Yars--ot-poligona-Plesetsk-Snimka--MO-na-RF_1721728277.jpg

В. "Комерсант" отбелязва, че системите, които могат да носят ...

23 юли 2024 | 12:50

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис

Джордж Клуни подкрепя Камала Харис-Dzhordzh-Kluni-vleze-v-argumentite-na-deputatite-pri-obsazhdaneto-na-Izborniya-kodeks_1669385980.jpg

Той беше сред първите знаменитости, които призоваха президента Джо Байдън да се ...

23 юли 2024 | 16:31

Зеленски внесе законопроекти за удължаване на военното положение и за обща мобилизация в армията

Зеленски внесе законопроекти за удължаване на военното положение и за обща мобилизация в армията-Volodimir-Zelenski_1719993553.jpg

Парламентът прие на 8 май законите за одобряване указите на президента за ...

23 юли 2024 | 16:08

НАЙ-ВАЖНОТО

Благодарение на всички вас не допуснахме човешки жертви

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас

Министър Стоянов към чешките и испански пожарникари: Дълбок поклон. Може да разчитнате и вие на нас. Снимка Фокус-Ministar-Stoyanov-kam-cheshkite-i-ispanski-pozharnikari--Dalbok-poklon--Mozhe-da-razchitnate-i-vie-na-nas_1721734968.png

Ситуацията с пожара на границата се владее. Ако огънят тръгне към България, ...

23 юли 2024 | 14:41

Министерството е предприело действия в спешен порядък да се създаде организация за бърз опис на щетите

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско

Министър Тахов обеща подкрепа на пострадалите стопани в Свиленградско-Ministar-Tahov-obeshta-podkrepa-na-postradalite-stopani-v-Svilengradsko_1721736642.jpg

В Свиленград той бе посрещнат от кмета арх. Анастас Карчев и заедно посетиха ...

23 юли 2024 | 15:10

МВнР реши да назначи Николай Ненчев за нов „временно управляващ“ посолството ни в страната

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача

Радев се ядоса: Николай Ненчев няма качества и подготовка за посланик, отказах да го назнача -Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Призовавам Министерството на външните работи стриктно да спазва Конституцията и ...

23 юли 2024 | 08:16

Нямам основание да сменя министър Калин Стоянов, прекрасно си върши работата, заяви премиерът (Видео)

Главчев отговори на Радев: Ненчев отива в мисията ни в Украйна, спазена е процедурата!
(Видео)

Служебният премиер Димитър Главчев отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук -Sluzhebniyat-premier-Dimitar-Glavchev-otgovarya-na-vaprosi-na-grazhdani-vav-Feysbuk-_1721718566.png

Няма нарушение на Конституцията и правилата при назначаване на Николай Ненчев ...

23 юли 2024 | 08:09

Депутатът от ГЕРБ-СДС възмутен от хвалбите на "Промяната"

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор

Добрев отговори на Василев: Който иска, да си носи розовите очила и розовите ризи, въпрос на избор-Dobrev-otgovori-na-Vasilev--Koyto-iska--da-si-nosi-rozovite-ochila-i-rozovite-rizi--vapros-na-izbor_1721742848.jpg

Само лихвите по държавния дълг след 2026 г. ще са по една магистрала ...

23 юли 2024 | 16:39

Сигурно съм последният оптимист, че ще има правителство с третия мандат, каза тя

Йотова за назначаването на Ненчев в посолството ни в Киев: Грубо нарушение на духа на Конституцията

Илияна Йотова: Оставам оптимист, че ще има правителство с третия мандат-Iliyana-Yotova--Gotvi-se-zagovor-sreshtu-balgarskata-darzhavnost-na-vsichki-niva---vanshni-i-vatreshni_1685176864.jpg

Най-важният въпрос за мен - как е възможно в ситуация на война в Украйна да ...

23 юли 2024 | 10:43

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Според него кандидатурата ѝ ще улесни Доналд Тръмп

Мартин Табаков: Камала Харис не е електорално апетитна за избирателите в САЩ
(Видео)

Мартин Табаков Снимка: Нова тв-Martin-Tabakov-Snimka--Nova-tv_1721671999.jpg

Когато беше избрана за вицепрезидент на Байдън, нейната роля беше ясна – да ...

22 юли 2024 | 21:12

Ако Главчев хвърли кърпата, че е тежко да си пожарогасител, оставаме без Премиер

Георги Марков: КС да ни каже какво прави. Ако не знае, да пита Христо Иванов…

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Много мил комплимент от посланика на Щатите: “България процъфтява.” За жалост, ...

23 юли 2024 | 11:14