От връчванетто на мандата за съставяне на правителство до днес президентът и ПП-ДБ са в политическа война, включително заради специалните служби.

Вицепрезидентът на БНД в Германия е представител на държавния глава на Федералната република

Сблъсъкът за специалните служби у нас и колко тайни служби има в Германия

5653 | 21 септ. 2023 | 12:34

Три са тайните служби на федерално ниво: БНД, в която е включено цивилното и военното разузнаване, Военната служба за контраразузнаване и Службата за защита на Конституцията - цивилното контраразузнаване


Анонсираната от ПП-ДБ и защитавана публично от лидера на ДСБ Атанас Атанасов реформа в полето на специалните служби зацикли и се изправи пред провал на този етап. 


Първият сигнал за радикалните промени дойде от парламента, където безпрецедентно не бяха одобрени годишните доклади на шефовете на ДАНС (Държавна агенция „Национална сигурност“) и на ДАР (Държавна агенция „Разузнаване“).

 

Това стана с гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, а отхвърлянето на докладите бе интерпретирано като знак за недоверие към ръководителите на двете специални служби, и двамата назначени по време на служебното управление на Стефан Янев - по предложение на кабинета и с указ на президента, както е по сегашния закон.  


Тъй като самото служебно правителство бе назначено от Радев, то е повече от ясно, че новите ръководители се ползват с неговото доверие, а разделение (взаимен контрол) между изпълнителна власт и президентска институция няма.  


Пламен Тончев и Антоан Гечев бяха считани за президентски назначения, а войната между „Дондуков“ 1 и „Дондуков“ 2 разклати допълнително позициите им.

За същинска завръзка на казуса може да се приеме и изтеклият запис от заседанието на ПП, където се чува, че имената на новите ръководители на специалните служби са консултирани с посолството.

 
За да бъдат сменени шефовете на спецслужбите обаче в заобикаляне на Радев, трябва промяна на няколко закона, които зачертават нуждата от президентски указ. А за да бъде отнето правомощието на държавния глава да назначава ръководителя на Военното разузнаване, част от реформата стана и идеята за сливане на цивилното и военното разузнаване. Тя бе развита публично от ген. Атанас Атанасов, който бе и ръководител на парламентарната комисия за контрол върху службите.
Привидно реформата се ползваше с подкрепата на ГЕРБ и ДПС, но настана обрат (20 септември), когато лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че е против сливането, а Атанасов подаде оставка като председател на парламентарната комисия.

Как се стигна дотук?

След отхвърлянето на докладите на ДАНС и ДАР Атанасов се активизира по медийните канали, за да съобщи, че има готов законопроект за обединението на ДАР и Военното разузнаване, който имал подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

 

За сливането той изтъкна два основни аргумента: по подобен начин били структурирани разузнавателните служби в Германия, където имало една служба БНД (Bundesnachrichtendiest – BND). Друг аргумент бе, че след прочита на докладите ставало ясно, че службите не разполагат с надеждни източници за информация.

 

Веднага трябва да припомним и изявление на премиера Денков пред Политико, където той заяви, че българските служби трябва да бъдат изчистени от руски агенти и руско влияние.

Русия и нейното влияние в България на различни нива стана универсалното обяснение за политическите ходове на властта.

Твърдението, че в Германия има една тайна служба е подвеждащо.
Три са службите на федерално ниво: БНД, в която е включено цивилното и военното разузнаване, Военната служба за контраразузнаване (Militärischer Abschirmdienst, MAD), която работи в армията и Службата за защита на Конституцията, която е цивилното контраразузнаване. Отделно всяка федерална провинция има своя Агенция за защита на Конституцията или общо спецслужбите в Германия наброяват 19.
 
БНД или Федералната разузнавателна служба е подчинена на кабинета и дава отчет пред парламентарната Контролна комисия, чиито членове заседават при закрити врати. Но има детайли, които радетелите за сливане на разузнаванията в България и прехвърлянето им на подчинение на изпълнителната власт премълчават. Вицепрезидентът на БНД по закон е представител на президента на Федералната република, който се избира от Бундестага.

БНД е задължена по закон да информира канцлерството и министерствата за изводи, получени в рамките на нейната работа и компетентност, като темите се простират на всички полета: политика, икономика, технологии, наука, военна област. Нейни служители участват в заседание на парламентарните комисии. БНД изготвя близо 400 доклада на месец, отговаря на около 750 въпроса от страна на правителството, нейни представители (службата по открити източници има около 6000 служители) участват средно в 150 брифинга (разговори) с тези, които ползват информацията на БНД, например федералните министерства.
БНД може да не отговаря на депутатски въпроси, ако следва да разкрие държавна тайна.
Службата се отчита пред канцлера.
Военното контраразузнаване е подчинено на министъра на отбраната, Службата за защита на Конституцията – на вътрешния министър.

Звено с ключово значение за ефективността на службите е така нареченият Отдел 7, където информацията от всички служби се събира, координира и анализира. Специален координатор на тайните служби има задължението да не допуска преплитане на компетенциите, дублиране или конкуренция.
Събраната и анализирана информация е основата, на която изпълнителната власт взима политическите решения.

 

Дейността и функциите на Съвета по сигурността към МС у нас не се покриват с тези на Отдел 7. Реално у нас липсва звеното, което координира и дава на властта надеждната и обработена информация. Няма нито един анонс, че се предвижда подобна „шапка“ на българските служби, няма нито анонс и в посока за повече контрол върху тяхната работа.

 

В Германия традиции има и граждански контрол върху службите, като всеки може да задава въпроси за техните права, задължения и прочее и БНД е задължена да отговаря.

Както и да се развие сюжетът с идеите на ПП-ДБ за промени в полето на специалните служби, остава усещането, че преследваните цели са две:
елиминиране на президента, който в момента е много яростна опозиция на кабинета;
овладяване на службите.

Нападките от страна на Радев и своеобразната му пледоария за работата на ДАНС също звучат медийно.
Президентът изтъкна признанието от САЩ, което ДАНС получава с отличието „Джордж Тенет“, което по думите му давала веднъж годишно само на една държава за изключителен принос към тяхната национална сигурност. Те срещу посолоството ли тръгват, попита реторично държавният глава.


На Радев следва да се припомни, че името на Джордж Тенет, дългогодишен директор на ЦРУ, предизвиква противоречиви оценки. Той подава оставка през 2004 година, като по-рано избухва скандалът с разкритието, че непосредственият мотив за военната намеса на Щатите в Ирак – притежанието на химическо оръжие от страна на Саддам Хюсеин, не е вярна. Войната срещу Саддам конфронтира Щатите с ИДИЛ.

 

Коментарът на президента изглежда самоцелен, подчинен на политическата му война срещу правителството на ПП-ДБ. Война, чийто решаващ сблъсък предстои по темата за специалните служби и правомощията на служебните кабинети.
От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25