Сдружение „Зограф“: Ремонтът на кабинета трябва да включи и културното министерство!

Министър Атанасов не предприе абсолютно нищо и за спасяването на архитектурното ни наследство

Сдружение „Зограф“: Ремонтът на кабинета трябва да включи и културното министерство!

7010 | 12 юни 2022 | 14:12

„Постиженията“ през 6-те месеца от мандата на министър Атанасов са една джендър изложба, eдно скандално видео-селфи, пълен управленски хаос и орязан бюджет на културното ведомство с 1,4 млн. лева с цел „правене на икономии“, отчитат от сдружение „Зограф“


Предстоящите кадрови промени в коалиционния кабинет трябва задължително да включват и извършване на радикална промяна в ръководството на Министерство на културата. Това се налага заради демонстрираната тотална неадекватност от г-н Атанас Атанасов от началото на пребиваването му в сградата на столичния бул. „Стамболийски“17, както и поради очевидната липса на качества за изпълнение на служебните му задължения като министър на културата, категорични са в сдружение „Зограф“.

 

Равносметката за първите 6 месеца на културния министър Атанасов е повече от отчайваща и смущаваща, неслучайно и самият той се осмели да направи само една-единствена пресконференция във ведомството си, откакто заема тази висока управленска позиция, след което трайно се укри и изолира от медиите, страхувайки се от техните въпроси, заявяват от „Зограф“. Краткият мандат на министър Атанасов ще се запомни всъщност най-вече с подкрепената от Национален фонд „Култура“ с държавно финансиране в размер на 10 000 лева скандална изложба „Другите българки“, осмиваща творчество на големия наш художник Владимир Димитров – Майстора, изтъкват от сдружение „Зограф“.

 

Министър Атанас Атанасов в качеството си на председател на Управителния съвет на НФ „Култура“ не предприе абсолютно нищо, за да преустанови финансирането с публични средства на тази гавра с картините и с делото на Майстора чрез „представянето му“ от транссексуални модели, отбелязват от неправителствената организация.

 

Сред гафовете на министър Атанасов, който често се представя като "просто Наско", е и този, че бюджетът на Министерството на културата не само не е увеличен, но е намалял, тъй като е орязан с 1,4 млн. лева с цел да се правят икономии, за което се разбра на едно от последните заседания на парламентарната Комисия по културата и медиите, посочват от сдружение „Зограф“. Въпреки галопиращата инфлация, министър Атанасов и до днес не е предприел каквито и да е действия, които да доведат до осигуряване на достойни възнаграждения за артистите в държавните театри, както и до справедлива индексация на мизерните заплати на специалистите, работещи в библиотеките и читалищата.

 

В списъка с гафовете на министър Атанасов е и признанието му пред парламентарната Комисия по културата и медиите, че в културното министерство се е изгубила някъде цялата документация за паметника на Съветската армия, в това число и документите относно чия собственост е той, допълват от „Зограф“. На въпросното  заседание на Комисията по културата г-н Атанасов си призна също, че поради „административен хаос“ по етажите в Министерство на културата и до днес продължават да се губят входирани писма и преписки, в които се алармира за сериозни проблеми.

 

Шестте месеца на министър Атанасов и на неговия екип очевидно така и не им стигнаха, за да изработят и представят един смислен проект или дори само чернова за бъдещата Стратегия за развитие на българската култура с поне 10-годишен хоризонт, констатират от сдружение „Зограф“. Тотално опорочените конкурси за директори на водещи държавни театри също са в поредицата от сериозни гафове на министър Атанасов и на неговия  политически кабинет, за провала на които той не можа да даде разумни обяснения пред депутатите от същата тази парламентарна Комисия по културата и медиите, посочват от „Зограф“.

 

Сред безспорните гафове и провали на министър Атанасов е и липсата на официален Регистър на свободните артисти, за който от ведомството от месеци обещават, че уж много усилено работят по неговото изготвяне, отчитат от гражданското сдружение.

 

Отдавна бие на очи, че министър "просто Наско" е абдикирал напълно и от протоколното си задължение да присъства на значими културни изяви. Така например когато на 24 май 2022 г., в Деня на българската писменост, духовност и култура, фондация “Академия Аскеер” връчваше своите престижни награди за постижения в театралното изкуство през изминалия сезон, министър Атанасов не намери за необходимо да се появи дори и само за десетина минути на церемонията в театър “Българска армия”, която беше под мотото "Урок по български" и бе посветена на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, допълват от „Зограф“.

 

Министър Атанасов не предприе абсолютно нищо и за спасяването на архитектурното ни наследство - именно в неговия мандат една от знаковите исторически сгради в центъра на София на ул. „Велико Търново“, в която е било хърватското посолство, бе разрушена, за да се вдигне на мястото й многоетажна кооперация, посочват от „Зограф“. Подписките и апелите в медиите не успяха да спасят тази забележителност, а от министерството така и не коментираха защо сгради, които някога са били паметници на културата, губят статуса си и изчезват една по една.

 

Сред гафовете на министър Атанасов е и този, че в бюджета на ведомството за тази година не са заложени никакви средства за изготвяне на проект за нова сграда на операта в Пловдив. Не се е чуло също културното министерство да е стартирало от началото на мандата на министър "просто Наско" ремонтни дейности и в който и да е столичен или извънстоличен театър, подчертават от сдружение „Зограф“.

 

Атанас Атанасов и до днес не е дал смислено и логично обяснение за скандалния си клип – тип селфи, който той сам засне в кабинета си, докато говори завалено. Странният и отнесен поглед, забавените реакции и трудната артикулация на "просто Наско", който пожелава във видеото на публиката „щастлив петък, щастлив уикенд и ще се видим", предизвика буря от коментари в социалните мрежи и хората с основание се питаха какво всъщност си е причинил или употребил културният министър – инфлуенсър, за да се докара до подобно неадекватно състояние, припомнят от „Зограф“.

 

Eдин от най-скорошните гафове на г-н Атанасов е, че той не пожела да си купи нито една книжка от Пролетния базар на книгата пред НДК, с което неприятно учуди и огорчи организаторите на изложението.

 

С оглед на гореизложеното е пределно ясно, че българската култура и духовност не ги очакват светли бъднини, ако лицето Атанас Атанасов продължава и занапред да се изживява за министър на културата и да прави все така гаф след гаф, заключават от гражданското сдружение и изразяват надеждата си оставката на "просто Наско" да стане факт още следващата седмица.


От категорията

Лили Иванова подлуди Плевен с нова рокля! Публиката: Като жива кукла е!

Концерт на Лили Иванова в Плевен-Kontsert-na-Lili-Ivanova-v-Pleven_1695888544.jpg

Примата потопи публиката в Плевен в океан от обич. А сцената на Летен театър ...

28 септ. 2023 | 11:08

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

"Музейко" става на 8 години: Космическо парти

"Музейко" става на 8 години--Muzeyko--stava-na-8-godini_1695998750.png

Общинският културен институт участва в поредното събитие от най-големите ...

29 септ. 2023 | 17:45

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта (ОБНОВЕНА в 23:25 ч)

Блокадите на Прохода на републиката и АМ "Тракия" остават и през нощта Снимка: БНТ-Blokadite-na-Prohoda-na-republikata-i-AM--Trakiya--ostavat-i-prez-noshtta-Snimka--BNT_1696019289.png

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Това ще спре стигматизирането на българските граждани, посочи евродепутатът от "Обнови Европа"/ДПС и лидер на европейските либерали

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел. Кадър БНТ-Ilhan-Kyuchyuk--Vlizaneto-v-Shengen-e-darzhavna-tsel_1696017327.png

Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали ...

29 септ. 2023 | 22:54

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

България трябва да продължи да помага на Украйна политически, хуманитарон и дипломатически

Мария Габриел: Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи

Мария Габриел Кадър: БНТ-Mariya-Gabriel-Kadar--BNT_1696012384.jpg

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че ...

29 септ. 2023 | 21:32