Седем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,

Тази година бе с увеличен награден фонд от 37 000 лв.

Седем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,

7076 | 1 февр. 2024 | 21:43

Седем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,-Sedem-nagradi-v-sedmoto-izdanie-na-Akademiya-za-mestni-predpriemachi-7-0-_1706816638.jpgСедем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,-Sedem-nagradi-v-sedmoto-izdanie-na-Akademiya-za-mestni-predpriemachi-7-0-_1706816720.jpgСедем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,-Sedem-nagradi-v-sedmoto-izdanie-na-Akademiya-za-mestni-predpriemachi-7-0-_1706816700.jpgСедем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,-Sedem-nagradi-v-sedmoto-izdanie-na-Akademiya-za-mestni-predpriemachi-7-0-_1706816679.jpgСедем награди в седмото издание на Академия за местни предприемачи 7.0,-Sedem-nagradi-v-sedmoto-izdanie-na-Akademiya-za-mestni-predpriemachi-7-0-_1706816664.jpg

По традиция в последния четвъртък на януари бяха избрани победителите в “Академия за местни предприемачи” - програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград и Силистра.

Големият финал бе на 25 януари в София. „Академията“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от Филип Морис България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

 

Седем екипа предприемачи спечелиха награди в общ размер от 37 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи. Това е пореден увеличен награден фонд за програмата. За първи път цели седем проекта получават безвъзмездно финансиране и менторска подкрепа за осъществяване на бизнес идеите си. С всяка година интересът към програмата расте, конкуренцията е все по-ожесточена, а журито е все по-затруднено в избора си.

 

Общо 46 екипа кандидатстваха с идеи за Академия за местни предприемачи през 2023 г. За следващия етап, онлайн интервю, бяха избрани 26, а от тях за участие в обученията бяха селектирани 15 екипа.

 

В три поредни уикенда предприемачите посещаваха лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии, които да приложат на практика. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.

 

След обученията и консултациите с ментори, 15-те екипа разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на големия финал. Водещ на връчването на наградите бе Живка Попатанасова, част от екипа на bTVНовините, а седемчленното жури имаше тежката задача да определи наградените.

 

Журито бе в състав: Елица Баракова, изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова, мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова,изпълнителен директор на SIS Credit, Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров, редакционен директор на Forbes България, Деница Соколова, мениджър „Проекти“ в Дарик радио и Здравко Марков, основател и изпълнителен директор на Lemark Invest Ltd.

 

Наградените проекти са:

 

Проектът BOHO PRO от Силистра е големият победител тази година с награда от 12 000 лв. Елица Петрова предлага професионална серия от изцяло натурални масла, с които масажисти да работят по-удобно и ефективно, за да направят преживяването на своите клиенти освен полезно и много приятно. С подкрепата Елица ще може да усъвършенства производството, като закупи индустриален хомогенизатор, който смества съставките, и ще популяризира бизнеса си като направи корпоративен уебсайт.

 

Станислава Иванова от Благоевград получи  6 000 лв. за своя проект Nick’s Specialty Coffee. Заедно с бизнес партньора й, тя предлага специално точкувано кафе на зърна за ценители на кафето в разумен ценови диапазон. Благодарение на подкрепата ще разширят бизнеса и ще предлагат и смляно кафе.

 

Стефани Згурева от Кърджали получи 5 000 лв за своето начинание Plant Atelier. Тя превръща растенията в перфектния подарък за специален повод или за някое голямо корпоративно събитие. Зелените подаръчета са устойчива опция, която внася красота и уют във всеки дом и са лесни за отглеждане. С наградата Стефани ще постави началото на своя разсадник, за да може сама да отглежда растенията в достатъчно големи бройки.

 

Радост Василева и Димитър Падарев са професионални треньори от Разлог. Те предлагат спортни занимания за деца и родители. “Спортувай с мен” обединява семействата и създава общност, като всички могат да спортуват заедно и да прекарат пълноценно свободното си време.Те получиха награда от 4 000 лв., с която ще закупят допълнителни спортни пособия.

 

Джейляна Вранчева и Мустафа Кьосов от Гоце Делчев спечелиха 4 000 лв за проекта си “Джейля - декорации от скандинавски мъх”. Те предлагат красива и функционална украса за дома. С наградата ще могат да закупят CNC машина, която да улесни изработката и да увеличи производството.

 

Яница Карапенева от Силистра получи 4 000 лв за развитието на HPR-Training. Дипломиран ветеринарен психолог, Яница има хотел за кучета, предлага тренировки и пълно обгрижване на домашните любимци.

Поощрителната награда от 2 000 лв спечели и Светлозара Ковачева, ученичка в 12 клас от Силистра. Тя ще успее да увеличи производството на своите персонализирани резци и форми за сладки, за да поеме още повече поръчки.

 

„Благодаря на Филип Морис България, че вече 10 години ни се доверяват да правим тази устойчива програма по най-високите стандарти. Благодаря и на участниците, които споделиха с нас прекрасните си идеи. Журито дълго обсъжда решението си, беше наистина оспорвано. Това показва, че много от участниците заслужават наградата.“, каза Елица Баракова от Фондация BCause.

 

Винаги съм се вдъхновявала от тази програма - от смелостта и спокойствието на предприемчивите хора. Горда съм, че съм част от тази общност и се вълнуваме за предстоящото 10-о издание на програмата тази година, което искаме да направим специално.”, отбеляза Диляна Якова, мениджър „Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България.

 

И пак по традиция всички – конкуриращите се предприемачи, хората от журито, членовете на екипа и менторите потвърдиха, че всеки от финалистите е победител. Наградите са усилената работа и учене, структурирането на бизнес идеите, новите приятелства, контакти, хоризонти и възможности, включването в общността на Център Ринкър.

Явор Гочев, движещата сила зад Център Ринкър, сподели с финалистите:

 

„Вярвайте на процеса. Всеки път се радвам да видя как се развиват екипите. Вече имате много добри презентации и разписани бизнес планове, които ще ползвате за следващите си стъпки. Най-важната награда са новите приятелства и това, че сте част от група, която върви напред. Ще разчитате на нас и в бъдеще, а ние разчитаме на вас, за да насочвате следващи кандидати към програмата“.

 

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за корпоративна социална отговорност и стратегията за устойчиво развитие на компанията – с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните направления: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-и клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и медицинска грижа за възрастните хора.

 

От старта си програмата “Забавно лято, грижовна есен” обхваща 26 малки населени места в 11 общини от 6 тютюнопроизводителни региона, а общата финансова инвестиция за последните 10 години възлиза на близо 2 млн. лева.

 

Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата и тази година са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.


От категорията

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии-1451043912.jpg

Те ще усетят силен прилив на енергия, която ще ги отведе на вълнуващо ...

20 февр. 2024 | 14:02

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024-Prints-Uilyam-prisastva-sam-na-nagradite-BAFTA-2024_1708332869.jpg

41-годишният Уилям, който е президент на Британската академия за филмово и ...

19 февр. 2024 | 10:52

На 29 февруари жените могат да предлагат брак на партньорите си

На 29 февруари жените могат да предлагат брак на партньорите си-Prez-otivashtata-si-2023-g--v-Sofiya-sa-stanali-4378-svatbi_1703836445.jpg

Според средновековна легенда от Ирландия, Света Бриджит се оплакала на Свети ...

22 февр. 2024 | 23:24

Продадоха на търг вещи на Елтън Джон за осем млн. щатски долара

Продадоха на търг вещи на Елтън Джон за осем млн. щатски долара-1526634325.jpg

Аукционът се проведе в центъра "Рокфелер" в Манхатън, където се ...

22 февр. 2024 | 12:55

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53