Сергей Станишев – човекът, който накара Европа да говори за БСП

Аз съм дисциплиниран член на БСП, ще работя левицата да бъде силна, казва той, напускайки ПЕС

Сергей Станишев – човекът, който накара Европа да говори за БСП

14766 | 16 септ. 2022 | 17:44

По негова инициатива като президент на ПЕС Европарламентът прие доклад за влизането на България в Шенген


Сергей Станишев, президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС), който четири пъти бе избиран с огромно мнозинство, който превърна организацията на европейската левица в истинско сплотено семейство, обяви, че няма да се кандидатира за следващ мандат начело на формацията.

Станишев е единственият лидер на бивша комунистическа партия от Източна Европа, който успя да постигне такова признание за себе си и за партията си – БСП. Той е рекордьор и като лидер на БСП - 13 години бе начело на столетницата, и като президент на ПЕС - ръководи 11 години организацията. Освен това е единственият премиер от левицата у нас, изкарал пълен управленски мандат.

За тези 11 години в Брюксел Сергей Станишев спечели не една битка за левицата.

Първата бе в разгара на финансовата криза, когато именно левицата спаси Гърция от фалит и изхвърляне от еврозоната. С координацията на Станишев, с неговия такт и дипломатически умения, балканската страна успя да получи застъпничество в Европейския съвет, където заседават президентите и премиерите на държавите от Общността. Станишев убеди за каузата на южната ни съседка да се обявят френският президент Франсоа Оланд и италианският премиер Матео Ренци. Идеята Гърция да напусне единната валута бе на германския финансов министър Волфганг Шойбле, но правителството в Берлин тогава бе коалиционно и благодарение на убедителността на Станишев социалдемократите се обявиха против. И така Гърция остана в еврозоната.

В момента много се говори за Плана за възстановяване и устойчивост и това кога ще получим средства по него. Но малко се знае, че идеята въобще Европа да реагира единно на кризата, причинена от ковид, пак е на Станишев. И бе извоювана в ожесточена борба. Европейските политици се разделиха на две, при това и вътре в политическите семейства – „пестеливият“ Север се изправи срещу „мързеливия“ Юг. Битката бе за това, че за пръв път ЕС трябваше да поеме общ дълг. Но въпреки съпротивата, План за възстановяване има.

Вече свикнахме, че в навечерието на евроизбори основните европейски семейства се произнасят и за това кой ще бъде техният кандидат за председател на Европейската комисия. На Станишев принадлежи и тази идея – председателите на ЕК да не се назначават някъде в резултат на задкулисни договорки, а да се избират от хората. Самият Станишев през 2014 г. направи силна кампания в подкрепа на Мартин Шулц – тогавашния кандидат на ПЕС за шеф на Еврокомисията, а през 2019 г. - за Франс Тимерманс.

 

Под негово ръководство ПЕС запази водеща роля в Европейския парламент, независимо от прогнозите, които даваха на социалистите трето – четвърто място след зелените и крайната десница. Точно за това водещо място Станишев получи като признание номинация за председател на Европейския парламент. От която той се отказа в подкрепа на това левицата да запази зам.-председателско място в Еврокомисията.

През цялото време на мандата му върви битката с десницата какъв да бъде Европейският съюз – социален съюз или само общ пазар. Позицията на левицата, отстоявана от нейният президент, винаги е била, че силата на Европа е нейната социалност. Сега Европейският съюз работи по 20 принципа на социалните права. Този Европейски стълб за социалните права е подкрепен с бюджет от 99 млрд. евро за периода 2021 – 2027 г.

През 2011 г., когато Сергей Станишев е избран за президент на ПЕС, социалистите имат само двама министър-председатели от 27 страни – членки (тогава Хърватия още не е приета). В момента левите премиери са шестима, а в други шест правителства социалистите и социалдемократите участват в коалиция. ПЕС има 9 еврокомисари. И, ако тези хора излизат с единна позиция на заседанията на Европейския съвет, това също се дължи на Сергей Станишев. Като президент на ПЕС той превърна консултативните срещи на левите премиери в навечерието на всеки Европейски съвет в истински работещи. А не формални. Когато бе министър-председател, на тези форуми присъстваше и Алексис Ципрас, лидерът на гръцката „Сириза“, въпреки че партията му не е член на ПЕС.

Всъщност, с добрите си отношения с Ципрас и Зоран Заев, лидерът на социалдемократите от РС Македония, Станишев помогна на урегулирането на отношенията между двете страни. И като резултат бе подписан Преспанския договор.


През 2018 г. лидерите на европейската левица изработиха в София общата си позиция преди срещата "ЕС - Западни Балкани".


Станишев въведе практиката партиите от семейството на левицата „да си помагат“ в предизборните кампании. И лично участва в кампаниите на Антониу Коща в Португалия, Педро Санчес в Испания, Стефан Льовен в Швеция, както и в българските кампании. Когато България бе председател на Съвета на Европейския съюз по инициатива на Станишев в София дойдоха всички еврокомисари и премиери от левицата. 

Обявявайки новината, че няма да се кандидатира за президент на ПЕС, Станишев заговори за нов хуманизъм, както и за опасността от пълномащабна война в Европа. Съпричастността си към страдащите от въоръжени конфликти той е изразявал неведнъж – беше и в бежански лагер в Ливан, и на границата на Полша с Унгария. Защити съпредседателите на турската Демократична партия на народите Селахатин Демирташ и Фиген Юксекдат, обвинени в престъпления срещу държавата. Мисия на ПЕС бе на процесите срещу тях в Истанбул.


Докато бе начело на ПЕС, Станишев продължи да работи и у нас за основната кауза, за която се бореше и като премиер – България да бъде пълноправен член на Европейския съюз, да продължи нейната интеграция в общоевропейските структури. Затова организира дискусии в подкрепа на влизането на България в шенгенското пространство - „Шенген – да!“ и на приемане на еврото. На тях дойдоха еврокомисари, събра се и родният политическият елит, дойде и премиерът тогава Бойко Борисов, въпреки политическите им различия. Още през 1918 г. Европейския парламент прие доклада на Сергей Станишев за влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство с пълни граници. Особено важно бе кога се случи това – в разгара на поетата от десните в Европа дискусия за „Европа на две скорости“.

 

През юни Станишев организира в София дискусия в подкрепа на зелена сделка със социално лице, под мотото "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход". На форума дойдоха трима еврокомисари.

Въпреки че няма да е президент на ПЕС, Станишев остава евродепутат до 2024 г., когато приключва мандатът на Европейския парламент.

Не мисли да абдикира и от политическия живот в България.

 

И затова на фона на политическата раздробеност в момента говори за формиране на консенсус по основни теми. „Никой сам по себе си не може да бъде спасител. Нагледахме се на спасители 30 години, време е за колективни усилия“, посочва той. А на тези, които го подозират в сепаратизъм и намерения да цепи столетницата отговаря: „Аз съм дисциплиниран член на БСП! За мен каузата левицата да бъде силна отново, е лична кауза.“ Затова припомня, че "ако се караш в семейството, никой няма да ти даде да управляваш държавата."

 

В работата си, начело на ПЕС Станишев наистина даде всичко от себе си за европейската левица, но също и за БСП. Защото високият пост е резултат както от личния авторитет на кандидата, така и от авторитета на партията, която го издига.

 

 

 

 

 

 

 


От категорията

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция

Симеон Николов: Ще бъде пагубно, ако София има лоши отношения едновременно и с Русия, и с Турция-1469708841.jpg

Само преодоляване на сателитния синдром би ни извел в орбитата на нормалното ...

7 дек. 2022 | 13:45

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

New York Times: Ето как ще започне Третата световна война

Призракът на пълномащабна война държеше суперсилите от Студената война под контрол-Prizrakat-na-palnomashtabna-voyna-darzheshe-supersilite-ot-Studenata-voyna-pod-kontrol_1670503379.jpg

След като Съветският съюз се разпадна и поколенията се смениха, Втората ...

8 дек. 2022 | 14:39

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08