ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние

18147 | 27 ян. 2023 | 11:29

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са доказателство за разпада на политическата система. Политиците не се справят, няма какво да винят президента", коментира още Станишев

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpgСергей Станишев-Stanishev--Demokratsiyata-e-po-ustoychiva-ot-avtoritarizma--Nash-moralen-dalg-e-da-podnovim-usiliyata-za-mir_1665654366.jpg

ГЕРБ се превърнаха в ключов фактор за това дали ще има правителство. И причината за това е в ПП и БСП.

Мирът е бил запазена марка на Европейския съюз. ЕС винаги е изнасял мир, а в момента се чува военно говорене.

 

Това заяви евродепутатът Сергей Станишев пред журналисти.

 

Войната сякаш се превърна в нова реалност, каза той. И подчерта, че върху Германия - основния фактор на стабилност в Европа, е бил оказан натиск да даде танкове.

"За съжаление, Европа не намира мястото си в новия свят, в който се озовахме след началото на войната. Разбираеми са позициите за налагане на санкции и подкрепата за Украйна, но липсва основният лайтмотив, марката на ЕС – мирът. Десетилетия наред Европа е била износител на мир, а сега загуби тази роля. Допуснахме войната да се превърне в новата реалност, да бъде водена до изтощение и с постоянната заплаха от ескалация, защото всяко действие предизвиква контрадействие – нови оръжия, нови участници", каза той.

 

Сергей Станишев каза още, че ПП са пропилели доверието, което са имали.

 

Изправени сме пред парадокс – от местните избори да зависят парламентарните, подчерта той.

„В момента държавата е без лидерство, защото всички партии правят сметки как поемането на отговорност за съставянето на кабинет ще се отрази на резултата им на местните избори. Тоест, разсъждават конюктурно. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. Смешно е да си мислим, че конфигурацията в парламента след вота през април ще е много по-различна от тези през миналата година. В този смисъл шансовете за съставяне на кабинет са 50/50. И забележете, зависят от ГЕРБ.
А заслугата затова е на „Продължаваме промяната“. Когато ПП се появиха на политическата сцена, те имаха всичко – обществена, политическа и международна подкрепа. ГЕРБ изглеждаше трайно победен и поставен в изолация. Имаше ясно разделение на партии на промяната и такива на статуквото. Три избора по-късно формацията се чуди кого да прибере в предизборна коалиция, за да може аритметичният сбор да доведе до по-голям резултат от този на ГЕРБ", обясни тезата си Станишев..

Предлаганите референдуми са доказателство за разпада на политическата система. Политиците не се справят, няма какво да винят президента, заяви още Сергей Станишев.

 

Сега надвисва опасност – да се подмени изборният механизъм с популизмите на пряката демокрация, подчертава евродепутатът.

„Партиите вече са в предизборна кампания и започна лансирането на популистки тези – двата референдума – за президентска република на Слави Трифонов и против еврото на „Възраждане“. Партиите у нас са най-големите виновници за поставянето изобщо на темата за промяна на държавното устройство. С бездействието си, с невъзможността си да сформират управляващи мнозинства и да гарантират държавното управление, те направиха допустима тази мисъл", обясни Станишев.

 

"Партиите се оттеглиха в твърдите си ядра - потресен съм", обясни още Станишев.

 

Бившия председател на ПЕС изрази разочарованието си, че БСП губи физиономия и позиции, като за това основна заслуга той вижда в действията на лидер на партията Корнелия Нинова.

 

"От нея не се очаква нищо ново. Дори хората от близкото й обкръжение са там само заради лична властова позиция, а не от интереса на БСП като партия", заяви Станишев.


"Големият грях на Нинова е, че лиши най-бедната страна в ЕС от силна левица. Това е грях не само пред левите хора, а пред държавата, защото без силен ляв и силен десен крак не се върви напред. Превръщането на БСП в консервативна партия затвори излаза й към центъра", добави той.

 

"От дневния ред на конгреса се вижда, че ръководството е извън времето и пространството. Надявам се конгресът на покаже, че БСП е жива. Да се чуе гласът на опозицията, защото не можеш да предлагаш едно и също и да очакваш различен резултат", отбеляза още Станишев.

"Беше доста унизителен опитът да се реализира третият мандат. Борисов отиде там, за да реабилитира себе си. Не мисля, че ГЕРБ ще се коалира с БСП след изборите. А БСП се отказва и от идентичността си на последователен борец срещу ГЕРБ", заяви още Сергей Станишев.

 

"За тоталната международна делегитимация на БСП и самоизолацията й говоря с особена болка, защото аз съм лидерът, който легитимира БСП. Винаги сме се борили за първото място, сега за 5% ли се борим. Новото обединение вляво ще даде алиби на Нинова точно преди конгреса на БСП. Ще каже - събраха се старите предатели с новите предатели", коментира още Станишев.

 

"Като делегат на конгреса ще положа усилия съпротивителните сили в БСП да се събудят. Бих работил за каузата за промяна на атмосферата и средата в българската политика", заяви още той.

"Проблемът не е Корнелия Нинова. БСП от сложна и голяма партия стана проста и малка. Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У", заяви още Сергей Станишев.

 

В новата левица има качествени хора, но с твърде различни разбирания според него.

 

Ключовият фактор дали ще има правителство след изборите е ГЕРБ, които по неговите думи сега се завръщат като доверие, като влияние. Основаната заслуга за това имат БСП и ПП, тъй като не са използвали правилно обществената подкрепа, която са имали.

 

"Аз няма да бъда в позицията на наблюдател. Ще бъда в ролята на човек, който ще търси съмишленици за каузата. Увеличава се кръгът от съмишленици. Конгресът ще покаже, но много хора, които бяха зад Нинова, сега не са с нея. Това дава надежда", каза още Станишев.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!

 "ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са доказателство за разпада на политическата система. Политиците не се справят, няма какво да винят президента", коментира още Станишев

От категорията

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Рая Назарян: Коженият шлифер, с който се появи Бойко Борисов, говори за пълна мобилизация

Рая Назарян: Коженият шлифер, с който се появи Бойко Борисов, говори за пълна мобилизация-Raya-Nazaryan--Kozheniyat-shlifer--s-koyto-se-poyavi-Boyko-Borisov--govori-za-palna-mobilizatsiya_1679602441.jpg

Ако ГЕРБ - СДС спечели изборите на 2 април, вероятността да се състави редовно ...

23 март 2023 | 22:13

Радев ще присъства заседанието на ЕС в Брюксел, България няма да праща боеприпаси за Украйна

Президентът Радев ще представлява България на заседанието на Европейския съвет в Брюксел-Prezidentat-Radev-shte-predstavlyava-Balgariya-na-zasedanieto-na-Evropeyskiya-savet-v-Bryuksel_1679548806.jpg

Сред темите ще бъдат повишаване на конкурентоспособността и производството на ...

23 март 2023 | 07:18

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679599247.jpg

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави, подчерта Радев

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47