Сергей Станишев: Политиците да смирят егото си. ПП се държат като детска градина

На 12 май евродепутатите от БСП организират "Форум за прогресивни решения", за да дадат перспектива на лявото

Сергей Станишев: Политиците да смирят егото си. ПП се държат като детска градина

11153 | 7 май 2023 | 09:09

Според бившия президент на ПЕС най-логично е правителство между първите две коалиции


Политиците да смирят егото си. ПП се държат като детска градина, заяви в предаването "Денят започва с Георги Любенов" бившият президент на ПЕС Сергей Станишев. Бившият премиер коментира политическата ситуация в страната. Според него най-логично е правителство между първите две коалиции ГЕРБ - СДС и ПП - ДБ.

 

Ако си спомним лозунга от началото на 90-те - с малко, но завинаги - те се държат по същия начин, каза Станишев.

 

„Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет – маневри, имитация на опити за съставяне на правителство и прехвърляне на отговорност. Неспособност на политиците да формират стабилно управление. Това е скандално. По време на криза и на война, която се води на 300-400 км от границите ни, хората очакват да има стабилна власт, да се коват закони. Всичко друго подрива доверието в политиката като цяло. А политиката е поемане на отговорност и лидерство“, посочи той.

 

Той припомни, че през 2005 г. също е имало много разделителни линии между политическите партии. „БСП атакуваше предишните управляващи, но всички се водехме от интереса на България да влезе в ЕС, което към онзи момент не беше гарантирано. А постигнато с много усилия и труд. Много хора казват, че за разлика от тогава, днес, държавата няма голяма цел. Напротив – днес сме изправени пред огромни предизвикателства – криза, бедност, усвояване на средствата по Плана за възстановяване, Еврозона и Шенген. И на този фон големият риск е страната ни да бъде изтласкана в периферията на ЕС. В момента изглежда, че не знаем какво искаме и приличаме на болния човек на Европа.“

 

"Логически и политически най-закономерна е коалиция между първите две сили, но и двете имат много политически интереси от гледна точка на тяхната идентичност и много издълбани ровове, междуличностни", анализира Станишев.

 

"Бих препоръчал малко да заровят егото, защото от това състояние губят всички политически сили. По отношение на ПП-ДБ - да спрат да се държат като в детската градина. С 64 депутати не можеш да се държиш все едно, че имаш 100 или 120. Когато се казва от страна на ГЕРБ, и Борисов го изигра добре това - "Представете кабинет!" - да представиш в тази ситуация предимно политически кабинет от фигури разделителни и дразнещи за другата страна - ами това е пряк път към нищото", каза той.

Станишев призова политическите сили да поемат своята отговорност.

"Политиката е най-вече отговорност и лидерство. Вече две години наблюдаваме един и същи сюжет - правят се някакви маневри, имитация на опити за съставяне на правителство, колкото да се прехвърли отговорността и да не изглежда някой виновен за поредните извънредни избори. Защото за две години какво имаме - нищо. Пет избора, за над 500 млн. лв може би похарчени, и неспособност да формираш стабилно управление, което е скандално, защото държавата е застинала. По време на криза и война, на 300-400 км. у нас, ние не можем, политиците, да излъчат стабилно правителство, което да кове закони, да осъществява ПВУ и да решава икономическите и социални проблеми в страната. И това подрива доверието в политиците като цяло", посочи той.

Според Сергей Станишев евентуална подкрепа от страна на БСП за кабинет на ГЕРБ би обезличило още повече социалистическата партия.

"БСП сама, за съжаление, ръководството ѝ я постави в положение, когато е резервна гума на което и да е управление или конфигурация. От 82-а депутати, в комфортната позиция на единствената опозиция на ГЕРБ в периода 2017-2021, да отидеш на 23-ма - можеш да правиш всякакви ефектни фрази и да обвиняваш когото щеш - вътрешна опозиция, президента, но ти си загубил 750 000 гласа и това е реалността. И с 23-ма депутати не можеш да бъдеш водеща политическа сила. И го казвам с болка, защото е абсурдно и обидно в най-бедната страна в ЕС, с толкова социални проблеми, левицата да бъде толкова слаба", изтъкна той.

Станишев се противопостави и на инициативата на БСП срещу т.нар. "джендър идеология" като я определи като измислена тема. Не е съгласен и с позицията на социалистите за отлагането на присъединяването ни към еврозоната. Той напомни, че има решение на Конгреса на БСП, одобрено с голямо мнозинство, което подкрепя приемането на еврото у нас. Предупреди и че с липсата на ясни позиции относно приоритетите на страната има риск да се окажем в периферията на ЕС.

"Лявото не може да бъде сведено до елементарно социално - социалните помощи - това е благотворителност, а не политика, ако само дотам се сведе. Лявото включва борба за демократичните устои на държавата, за свобода на медиите, върховенството на закона, защита индивидуалните права на всеки, особено на по-уязвимите. БСП е имала силна позиция и доверие на избирателите, когато консолидира лявото около себе си и спечели доверието на поне част от центъра. Защото повечето българи се идентифицират като центристи, каквото и да означава това. А да се хвърлиш в състезание с крайните националисти, а с това се занимава сегашното ръководство на БСП, е безперспективно, защото ти играеш на чужд терен, те са по-автентични от теб. Освен това отблъскваш други избиратели и от лявото, и от центъра и резултатът е налице", каза Сергей Станишев.

 

БСП е имала успех, когато е консолидирала лявото и е мобилизирала голяма част центъра, посочи Станишев. Не може да искаш всичко с 64 депутати, изтъкна той.

 

Хърватия е в Шенген и в еврозоната, а влезе в ЕС 6 години след нас, обърна внимание той. Големият риск е България да бъде изтласкана в периферията на ЕС - да не вземаме участие във взимането на решения, а да ги изпълняваме.

 

Има деградация в правенето на политика в България. Няма съдържание. Има много лозунги и шаблони, които прикриват липсата на съдържание, каза Станишев. И анонсира, че Евродепутатите от БСП организират "Форум за прогресивни леви решения" на 12 май от 10 ч в София Ивент Център.

 

В последните години лявото бе сведено до увеличение на пенсиите, майчинските и минималната работна заплата. А това не е точно лява политика, посочи той. И даде пример, че са се изсипали маса пари за подпомагане, например, цената на бензина е подпомагана и за тези с евтините коли, и за тези със скъпите.

 

„Виждам деградация на правенето на политики у нас. Малко съдържание остана, все повече лозунги и шаблони, които са паравани за липсата на предложения. Това е поводът Делегацията на българските социалисти в ЕП да организираме широк форум за правенето на прогресивни политики и да дадем левите решения“, бяха точните думи на Станишев

В последните години лявото беше опростено – сведено до увеличение на пенсиите, обезщетенията за майчинство и работната заплата, които са важни, но не изчерпват левите политики. Приличат по-скоро на благотворителност, вместо на социална политика. Лявото включва най-вече битка с неравенствата, защитата на демократичните устои на държавата, свободата на медиите, върховенството на закона и защитата на индивидуалните права на всеки“, подчерта той.

„Политиките на местно ниво също ще бъде обект на дискусии по време на форума, тъй като местната власт загуби политическия си сблъсък през последните години. Но в социалистическата партия и по-широката левица има кметове, които показват как може да бъде защитен общественият и социалният интерес.

Форумът за прогресивни и леви решения“ е шанс да създадем смислена и позитивна среда, която дава перспектива както за лявото, така и за България. Защото няма как страната да се развива, стъпвайки само на десния крак. Трябва и левият да бъде здрав.“, допълни Станишев.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!  

 

 

 

 


От категорията

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък (На живо)
(Видео)

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък-Radev--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak_1709027890.jpg

27 февр. 2024 | 11:57

Почина големият български актьор Славчо Пеев

Почина актьорът Славчо Пеев-Pochina-aktyorat-Slavcho-Peev_1709027933.png

"Отиде си Славчо Пеев! Светлина, Славе, и благодаря за смислените мигове. ...

27 февр. 2024 | 11:56

Най-важното

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък (На живо)
(Видео)

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък-Radev--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak_1709027890.jpg

27 февр. 2024 | 11:57

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

Контролът по въздушните и морските граници ще бъде премахнат през март 2024 г.

Австрия втвърди тона срещу България и Румъния за Шенген по суша

Вътрешният министър на Австрия Герхард Карнер -Vatreshniyat-ministar-na-Avstriya-Gerhard-Karner-povtori-nepromenenata-pozitsiya-na-stranata-sreshtu-priemaneto-na-Balgariya-i-Rumaniya-v-Shengen_1701984510.jpg

Министърът на вътрешните работи Герхард Карнер потвърди досегашната позиция на ...

27 февр. 2024 | 08:47

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34