Засега най-ценното отличие на 27-годишния Стоян Караиванов е титлата „Най-добър млад готвач за 2014 г.“ То обаче съвсем не е първото и със сигурност няма да е последното за този надарен и амбициозен младеж, готов да се учи и да експериментира до безкрай. През 2007 г. Стоян завършва Софийската професионална гимназия по туризъм. Още преди това печели състезание за ученици готвачи в България и специална награда за участие в друга надпревара в Италия. На първото си работно място - Red Devil Catering, се увлича от молекулярната кухня, после в ресторант Bodega се запознава с кулинарните традиции на Испания и с много интересни вкусове. Сега е част от екипа на шеф Ивайло Петков в ресторант Lazy, където всеки колега взема участие в подготвянето на новите менюта. И най-важното - там работи с удоволствие и усмивка. Преди да мисли за ново стъпало в професията, Стоян би искал да изкара стаж в добър ресторант във Франция заради високото ниво на френската кухня и уважението на обществото към тази професия там. Работата за нашия гост не може да бъде рутинна - той все по-охотно изследва и комбинира съставки. Продуктът, с който се разбира най- добре, е оризът, както се вижда и от предложените рецепти.
Необходими продукти
600 мл прясно мляко
65 г ориз
сол на вкус
70 г захар
1 шушулка ванилия
1 пръчка канела
2 жълтъка
4 бр. карамфил
2 бр. кардамон
2 с.л. какао
Начин на приготвяне
1. В тенджера се слагат всички продукти (без какаото и жълтъците). За да стане по-
ароматно, ванилията се разполовява на две и с нож се махат семенцата, а кардамонът леко се натиска, за да може да освободи всичките си аромати.
2. Включва се котлонът на силно, когато заври, се намалява и се бърка, докато почне да се сгъстява.
3. Малко преди да е готов оризът, се добавят жълтъците, разбърква се добре (внимателно се изваждат канелата, карамфилът, кардамонът и шушулката ванилия).
4. Изсипва се в тавичка за печене и се пече във фурна, загрята на 180 градуса. След като е готов, се изважда и половината смес се разбърква с какаото.
5. Щом пудингът вече е напълно охладен, се оформят топки от двата цвята и се овалват в различни поръски. Може да се използват кокосови стърготини, пудра захар, карамелизирани ядки (нарязани на ситно).