Гурме ресторантът "ONA" е най-споменавата точка в България в последните 24 часа. Уникалното за северозападния регион място, разположено в няколко стари, но реновирани къщи, в село Стакевци, не само показва мястото през нова призма, а и е толкова напредничаво, че сметката за вкусното похапване може да бъде платена виртуално - чрез биткойни.
Точно така! Едва ли има друго подобно място в България. А зад страхотния интериор, направен с безгранично въображение, стои професионализма и... родолюбието на един звезден готвач, избрал да възроди своя роден край, започвайки от нулата и стигайки до висините.
Шеф Филип Захариев е многопластова личност. Разбираме го от кратката му, но наситена с таланти визитка.
Готвач по професия, пътешественик по душа, автор на книги по призвание, хоби фотограф и прочие, но най-вече мечтател.
Именно голямата мечта го води обратно на село, обратно в най-бедния край на България, на 13 км. от феномена Белоградчишките скали и на едва 4 км. растояние от сръбската граница.
От 18-годишен Филип Захариев обикаля света, за да работи в най-различни кухни. Живее и се изявява като готвач из цяла Скандинавия, въртял е ножа и черпака дори в най-северния ресторант в света, намиращ се на невероятното място Свалбард.
Последната му спирка е била звездният ресторант "Gruvelagaret" на норвежкия остров Шпицберген.
Днес Филип заменя всичко това за село с едва 95 жители. За да работи у дома, за да живее в родината и да остарее тук. За да покаже, че Северозападът не е кауза пердута и че с много любов може и то може всичко.
Оказва се, че не винаги Филип е бил такъв мечтател, а като много млади хора напуска района, за да търси късмета си в чужбина.
Един разговор с баща му обаче го връща на село.
„Най-големият ми стимул да направя fine dining ресторант в България и то на село в Северозапада бяха едни думи на баща ми. Изрече ги в отговор на моите, че тук няма никакво развитие и всичко е пропаднало: “Като си толко акълия, ми направи нещо ти, бе!”
Тези думи се загнездиха някъде дълбоко в съзнанието ми и не ми даваха мира. Всеки път като се прибирах и водехме същия глупав спор, го питах: “Какво да направя бе, човек?! Ти що не си направил нищо?”
А той ми отговаряше да не гледам него, тяхното поколение си е изпяло песента. И е прав.
Но тия решения не са лесни. А и лесно няма никъде. Това отдавна ми е ясно. Лесно е да мрънкаш, ама е тъпо!
И гледайки тая необятна красота, и слушайки всички наоколо да мрънкат колко сме зле, си казах: „Мамка му! Хвърлям се в дълбокото!
Потенциалът тук е толкова голям, че дори не можем да го асимилираме. Искам да докажа това не само на “мойте”, а на целия свят!
Прибрах се и срещнах невероятни хора, които имат същото виждане като мен и които ме подкрепят. Хора, които се борят със зъби и нокти да направят бъдещето на тази страна и Северозападния ѝ край по-добро и по-цветно. С едни от тях решихме да започнем проекта Wild Dining".
В крайна сметка нещо в него надделява и решава да се завърне у дома - в „дивия“ Северозапад. От любов към Видин и своя край.
Купува две къщи за гости, които реновира за посетителите на ресторанта - гурме ентусиасти.
Тук, пак в едно северозападно село, среща и голямата любов - Яна.
Софиянката Яна има сходна съдба с тази на Филип. Заминава за Канада едва 11-годишна, а само година по-късно е забелязана от втората най-голяма модна агенция и става модел. На 13 години вече е корица на испанското издание на "Vogue". Снимала се е и за списания като „Elle“, „Fresh“, участвала е в дефилета на местни дизайнери в Торонто, в седмицата на модата, лице е на кампании и търговски центрове.
На 16 години застава „от другата страна на моделството“ - завършва колеж със специалност фризьорство и се хваща да чиракува в салони, създава си и собствена клиентела.
Но на 20 решава да се завърне в България, защото "на село й е най-спокойно" и гордо заявява: "обичаме си го нашия край, тук искаме да живеем, тук сме щастливи".
Преди година и половина Яна добавя Филип във фейсбук. Разбира за него от майка си, която е чела двете му книги - „Да осъзнаеш колко си малък“ и „Където корабите умират“. В тях Филип публикува впечатляващите си фотографии от пътешествията си и „рестописи“ - така нарича пътеписите за ресторанти.
Яна следи с интерес забавните му постове, а едно нейно стори грабва вниманието му. Филип гледа как Яна, във великолепно настроение, пере черги в мивката на двора в Хайредин, босичка и надула на макс парчето „Буба Мара“ на Брегович...
Филип я кани да участва в проекта му - снима жени от Северозапада за украса на ресторанта си. Двамата правят фотосесии в двора на къщата й в Хайредин. Силно са впечатлени един от друг, откриват, че ги свързват много общи неща - любовта към родния Северозапад, музиката.
Преди няколко месеца Яна се премества в Стакевци, за да работи по проекта му и... между двамата пламва любов.
А надеждата зад амбициозното начинание на Филип и Яна под името "ONA" (дума на северозападен диалект, която означава "тя") е да привлича хора - от региона, от България, от цял свят. И така да помогне за съживяването на своя роден край.
И ето, че едва година след старта, чудото се случва!
На 1 декември 2021 г., след планини от проблеми, те откриват ресторанта „ONÀ“.
Само за месец в „забравения от Бога Северозапад“ пристигат гости от Перу, Мексико, Германия, Швейцария, Франция, Англия, Израел, Дания, Австралия и Италия. Специално заради „Она̀“ пътуват и хора от Каварна, Варна, Велико Търново, Русе, Казанлък, Пловдив, Стара Загора, София, Търговище...
И до днес ресторантът работи на пълен капацитет.
„Оказа се, че не е лудост да отвориш луксозен файн дайнинг ресторант в „дивия“ Северозапад. Навсякъде по света подобно начинание би се приело с адмирации. Тук обаче виждам такава злоба! Вместо да подкрепят Филип, непрекъснато му създават проблеми“, възмущава се Яна.
Как се поддържа елитен ресторант в село, където никой не знае кога и за колко време ще спрат водата или тока?
Филип се принуждава да товари в багажника посуда, която мие с ледена вода на някоя чешма.
„С общината нямаме проблеми, но с водоснабдяването и тока ще имаме. Оказва се, че в Стакевци на Филип му е пет пъти по-трудно, отколкото в оня ресторант накрай света“, ядосва се тя. Въпреки всичко обаче, двамата нито за миг не са си помислили да зарежат всичко и да се махнат.
Яна не се намесва в приготвянето на специалните ястия на Филип - той си е намерил добър помощник-готвач.
Камериерка се грижи за общо 12-те легла в къщите за гости.
Яна посреща и настанява гостите, води счетоводството, тъй като следва по тази специалност, и сервира. Непрекъснато чете и се информира за етикета при сервирането, за виното и със слънчевия си характер и комуникативност развлича гостите.
Концепцията на ресторанта е всички гости да се хранят на една маса - заради създаването на близост и усещането за общност. „Много често някои си тръгват от тук с нови приятели“, казва Яна.
Каква е изненадата на гостите, когато разбират, че им сервира... топмодел, корица на Vogue...
Да си жената до Филип означава освен всичко друго и много работа. „Да, обаче не го усещам като товар. Доста си ни е добре и спокойно заедно, каквото и да правим. Изключително ни е хубава атмосферата, намерихме си страхотни хора за екипа ни и се разбираме“, споделя Яна.
През февруари тя за пръв път ще пътува до Свалбард, тъй като Филип не е напуснал изцяло работата си в елитния ресторант. Решил е да редува Свалбард, където е оставил заместник, със Стакевци, а Яна с нетърпение очаква да види какво е да живееш и работиш в най-северната точка на света.
Историята на Филип и Яна е наистина завладяваща. Тя е доказателство, че усилията винаги се награждават, а работата, в която е вложено сърце, се отплаща!
Днес шеф Филип и Яна се готвят да посрещнат най-богатия човек на света. И докато цяла България се вълнува от височайшата визията, то домакините вероятно са хем щастливи, хем напрегнати.
Яна има задачата да омае Мъск с домашен уют, семейна обстановка и перфектно обслужване. Както умее само един модел от корицата на "Vogue".
A шеф Филип има едва пет месеца да впечатли гост, който е обиколил почти цял свят и е виждал какво ли е.
Ала едва ли е вкусвал гурме кухня, приготвена с български продукти, съчетани с местните северозападни традиции, и поръсени с щипка любов.
А Мъск трябва отсега да знае, че ако иска да влезе в ресторант ONA, трябва да се събуе по терлици.
Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!