Според съда няма опасност Иван Тодоров да се укрие или да извърши ново престъпление

Шефът на „ТАД Груп” на свобода срещу 100 000 лева гаранция (ВИДЕО)

9692 | 31 юли 2019 | 20:10

Междувременно Специализираната прокуратура съобщи, че разполага с достатъчно доказателства за обвиненията в кибертероризъм. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи


Специализираният наказателен съд пусна на свобода собственика на „ТАД Груп” Иван Тодоров срещу мярка за неотклонение 100 000 лева, предаде Нова тв. Според магистратите свидетелските показания по делото не касаят обвинението, което е повдигнато на Тодоров. Няма и никаква опасност той да се укрие, защото въпреки знанието, че е с обвинение, се е прибрал в България и е съдействал на разследването. Няма опасност и да извърши ново престъпление.

Тодоров трябва да внесе гаранцията до 10 дни. Решението подлежи на обжалване в 3-дневен срок пред Апелативния спецсъд.

По време на заседанието от прокуратурата цитираха показанията на двама основни свидетели по делото. Те се оказаха бивши служители на „ТАД Груп”. Според тях Иван Тодоров ги е карал да проверяват дали различни популярни сайтове са уязвими и ако установят някакви проблеми, на по-късен етап да бъдат привличани за клиенти на дружеството. Така, според прокуратурата, е бил хакнат и популярен сайт за хазартни игри.

От защитата бяха категорични, че Тодоров не се е укривал, искал е да съдейства на разследването, а билетът му за Канада е бил купен още на 14 юни. Самият Тодоров помоли съдът да бъде пуснат на свобода.

Евгения Станкова, завеждащ Отдел „Антитероризъм” в Спецпрокуратурата и наблюдаващ прокурор по делото, обясни, че са разпитвани и служители на НАП. От тях е станало ясно, че копираните данни са на над 5,1 млн. граждани – ЕГН-та, регистрационни номера на автомобили и др.

„Тези данни са били предоставени на сайта „Биволъ”, имало е скрит чат между един от обвиняемите и собственика на „Биволъ” през приложението „Телеграм". Тези данни са били предоставени и на други средства за масова инфопмация – Би Би Си, „Ройтерс”, заяви Евгения Станкова.

„ТАД Груп" е хакнала и сървъра, свързан с устройствата на ”Поливни системи” пред Народното събрание, разкриват още от държавното обвинение. Целта била активирането на поливната част пред парламента при преминаване на висши държавници.

„Иван Тодоров никога не съм го познавал, нито някой от „ТАД Груп”. Никога не съм използвал приложението „Телеграм"”, заяви Асен Йорданов, собственик на „БИволъ”.

От прокуратурата заявяват, че Иван Тодоров не е съдействал по никакъв начин на разследването и не е предоставил паролите на компютрите, иззети от офиса на "ТАД Груп".

Междувременно Специализираната прокуратура съобщи, че разполага към момента с достатъчно доказателства за привличане към наказателна отговорност за кибертероризъм на собственика на "ТАД Груп" и двама от служителите във фирмата.

Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи. Събрани са свидетелски показания, повечето от които на служители на фирмата "ТАД Груп".

Анализът на доказателствата сочи, че крайната цел на престъпната дейност на обвинените лица е била създаване на нестабилност в страната, реакция срещу действащата политическа система и правителството, всяване на смут и страх сред населението.

 

Едновременно с това - разстройване работата на Националната агенция по приходите, на други институции, фирми и дейности - нещо, което по отношение на НАП вече е налице.

В събраните материали по делото се съдържат факти, според които около две седмици преди задържането на служителя в "ТАД Груп" Кристиян Бойков, източените от информационната база на НАП данни са били предоставени на български и чуждестранни медии.

Държавното обвинение изнесе като доказателства заключения на експерти, които са разкодирали част от компютрите на Бойков. Според показанията на бивши служители на ТАД груп Иван Тодоров е давал указания нерегламентирано да се тестват системи на различни фирми, и когато бъдат открити пропуски в системите на фирмите, те да се привличат за клиенти.

 

Към настоящия момент Тодоров, който е привлечен за обвиняем в към кибертероризъм, изобщо не съдейства на разследването.

"От разпитите стана ясно, че са източени и криптирани данните на над 5 милиона и сто хиляди български граждани. Две седмици преди реализацията – оповестяването публично, тези данни са предоставени на сайта Биволъ“, съобщи прокурорът по делото Евгения Станкова.

Анализът на компютърните конфигурации показва, че е имало скрит чат през приложението "Телеграм" между един от обвиняемите и собственика на сайта "Биволъ" Атанас Чобанов, по който данните, копирани от НАП са му били предоставени.

Налице са данни, че е била копирана информация за лица на висши ръководни постове в държавата, за застрахователна компания, популярна хазартна игра.

Вчера и днес са разпитани и служители на Националната агенция за приходите. От разпитите стана ясно, че са копирани данните на над 5,1 млн. български граждани. Това са ЕГН-та, различни комбинации от цифри, регистрационни номера на моторни превозни средства - най-различни данни, с които НАП е редно да разполага. Тези данни са копирани от лицата, които са привлечени към наказателна отговорност и са предоставени на различни сайтове.

Към момента собственикът на "ТАД Груп“ Иван Тодоров, както и двамата обвинени служители във фирмата отказват да съдействат на разследването по какъвто и да е начин в т.ч. - да предоставят паролите, с които да бъде декриптирана информацията, съдържаща се в компютрите, иззети при претърсванията в офиса на фирмата.

Специализираната прокуратура поиска делото по мярката за неотклонение на Иван Тодоров да се гледа при закрити врата заради наличието на чувствителна информация за лица, институции и фирми. Съдът не прие искането и заседанието протече открито.

 

„По делото срещу „ТАД Груп” няма нито едно доказателство, че Иван Тодоров има каквото и да е отношение, че някой – който и да било, е копирал тези данни”. Това заяви адвокатът на собственика на фирмата Ина Лулчева още преди да излезе решението на съда.

 

„Обвинението е, защото е собственик на това дружество. Това, което прокуратурата каза, че не бил казал паролите, се опровергава от свидетелските показания. Паролите са известни само на лицето, което работи с тях, той не може да ги каже. Няма и нито едно доказателство, че някой е копирал тези данни с цел да всее страх в населението“, смята адвокатът.

 

„Днес прокуратурата каза, че в резултат на разпространението на данните има паника в населението. Това е последващо деяние, не установява, че някой е имал за цел да осъществи такова деяние, защото то е престъпление срещу републиката", добави тя.

 

Според Лулчева по делото не е установено нищо към този момент във връзка с твърдения извършител. „Компютърните експертизи са назначени, но не са изготвени. Така че всичко, което се прави в момента, са спекулации, с различни предположение на някого.

 Шефът на „ТАД Груп” на свобода срещу 100 000 лева гаранция

Междувременно Специализираната прокуратура съобщи, че разполага с достатъчно доказателства за обвиненията в кибертероризъм. Иззети са компютърни конфигурации, мобилни телефони, флаш памети, сървъри, назначени са експертизи

От категорията

Защитен свидетел по преписката, свързана с Борислав Сарафов, е получил заплашително писмо

Защитен свидетел по преписката, свързана с Борислав Сарафов, е получил заплашително писмо-Sarafov-naredi-proverka-na-25-prepiski-i-dosadebni-proizvodstva--svarzani-s-Notariusa_1707215839.jpg

Запитването задвижва проверка на обработването на класифицираните материали във ...

27 февр. 2024 | 12:15

Шефът на ГДБОП: Сарафов е бил чест гост на Петьо Еврото в клуба "Осемте джуджета"

Шефът на ГДБОП: Сарафов е бил чест гост на Петьо Еврото в клуба "Осемте джуджета"--_1709028242.jpg

Бившият следовател Петьо Петров е жив и е избягал в съседна балканска държава, ...

27 февр. 2024 | 12:03

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство-1631861971.jpg

Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на ...

27 февр. 2024 | 12:50

МВР: В доклада на ГДБОП за Пепи Еврото го няма името на Борислав Сарафов

МВР: В доклада на ГДБОП за Пепи Еврото го няма името на Борислав Сарафов-Sarafov--V-SRP-se-rushi-postamentat-na-spravedlivostta_1707468894.png

Той, както и други магистрати, не са били обект на разработка, тъй като МВР ...

27 февр. 2024 | 11:00

Най-важното

Президентът очаква Денков да разясни готовността си за двустранно споразумение за сигурност

Радев: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
(Видео)

Радев пред Наташа Мусар: Пращането на войски от натовска страна в Украйна означава глобален сблъсък
-Radev-pred-Natasha-Musar--Prashtaneto-na-voyski-ot-natovska-strana-v-Ukrayna-oznachava-globalen-sblasak-_1709028751.jpg

Големият проблем вече не е в оръжията, а че свършват хората на бойното поле. И ...

27 февр. 2024 | 11:57

Да се провери дали има и проруска пропаганда на територията на България, настоява председателят на ДПС

Пеевски със сигнал до прокуратурата за 400 роботизирани сайтове - водят дезинформационна война

-Peevski--PP-DB-tryabva-da-se-ovladeyat--da-se-nauchat--che-pisanite-neshta-tryabva-da-se-spazvat_1707468126.jpg

Има ли доказателства, че Русия провежда дезинформационни кампании, за да бъдат ...

27 февр. 2024 | 07:37

ГДБОП е наясно с източника на заплахите към съдия Цариградска - той е с прякор Червеният пират

Шефът на ГДБОП: Има заплахи и към госпожа Мария Габриел, и към други министри

Шефът на ГДБОП Явор Серафимов -Shefat-na-GDBOP-Yavor-Serafimov-_1709015989.jpg

български гражданин, води скитнически начин на живот, има данни че има ...

27 февр. 2024 | 08:38

Основен заподозрян е скитник, който ползвал безплатен интернет и разпращал имейли

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство

Прокуратурата възложи на ГДБОП да разследва кой заплашва магистрати с убийство-1631861971.jpg

Наблюдаващият прокурор е указал установяването, издирването и задържането на ...

27 февр. 2024 | 12:50

Не понасям връзкарите, които си пробиват път с лакти, казва общинският съветник от ГЕРБ

Г. Георгиев: Така и не разбрахте, г-н Терзиев, че заместникът Ви по правни въпроси просто не е учил!

Георги Георгиев: Общинският съвет ще заседава по казуса със санирането--Georgi-Georgiev--Nyama-da-hodim-na-sreshta-s-Vasil-Terziev--otkazvame-pazarlatsi_1700292094.jpg

Заместникът на кмета е неправоспособен юрист, който му бе подготвил ...

27 февр. 2024 | 09:45

Евродепутатът изброи зачестилите наспоследък външнополитически гафове на премиера

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!

Асим Адемов: Ники пътува, но Николай Денков е безполезен министър- председател!-1557836424.jpg

В Нидерландия - Денков се срещна с премиера в оставка Рюте. Благодари за ...

27 февр. 2024 | 10:40

"Зависимостта на Европа от САЩ вече е толкова голяма, че е непреодолима"

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината

Кънчо Стойчев: Предсрочни избори - вероятно към края на годината-1542353535.jpg

Битката за съдебната система и прокуратурата се скрива зад думата регулатори, ...

27 февр. 2024 | 09:30

Hа този етап "няма консенсус" за подобно решение,

Макрон: Изпращането на западни сухопътни войски в Украйна не бива да се изключва в бъдеще

Макрон-Makron--Frantsiya-shte-dostavi-na-Ukrayna-raketi-s-golyam-obseg_1689074075.jpg

Ще направим всичко необходимо, за да гарантираме, че Русия няма да може да ...

27 февр. 2024 | 07:52

Според Искрен Иванов така трябва да се тълкува заявката на Макрон

Експерт: Европа мисли за пращането на войски в Украйна, но това да е под шапката на НАТО

Искрен Иванов, експерт-Iskren-Ivanov--ekspert_1709015758.png

Това е предупреждение и не мисля, че дори да има войски на НАТО под някаква ...

27 февр. 2024 | 08:34