Илшат Шарафутдинов, председател на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД Снимка: "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"

В момента преработваме 100% руски нефт, на пазара няма други сортове, казва Илшат Шарафутдинов

Шефът на "ЛУКОЙЛ Нефтохим":100% замяна на руския нефт може да доведе до взрив, пожар или екоинцидент

29031 | 12 май 2022 | 20:01

Доставките с танкери от Русия до България отнемат около 36 часа по отработена с години логистична инфраструктура, докато тези от Близкия изток - 25-30 дни, коментира председателят на Управителния съвет на бургаската рафинерия


За първото тримесечие на 2022 година 63 на сто от преработения петрол е с руски произход. Остатъкът до 100 процента са основно близкоизточни сортове. Сега се преработва 100 процента руски петрол, защото на нашия пазар в момента не се предлагат алтернативни сортове. Това е свързано с повишеното (външно - бел. ред.) търсене на алтернативните сортове, обусловено от възможността за ембарго върху руския нефт, казва в интервю за БТА председателят на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД Илшат Шарафутдинов. Той уточни, че в момента предлагането на алтернативни сортове петрол на българския пазар е силно ограничено. Този дефицит на алтернативни сортове ще става глобален поради непромененото предлагане и по-високото търсене, породено от риска от повсеместна забрана на руски петрол.

От гледна точка на логистиката, доставките с танкери от Русия до България са съпоставими с доставките по тръбопровода "Дружба" до Словакия и Унгария, тъй като отнемат около 36 часа (1,5 дни) по отработена с години логистична инфраструктура, докато доставките от Близкия изток при нормални метеорологични условия отнемат от порядъка на 25-30 дни заради по-дългия път и ограниченията, свързани с преминаването през Дарданелите и Босфора. Това прави гарантирането на непрекъсваемостта на доставките от Близкия изток и от всяка друга дестинация много по-трудно, като имаме предвид, че ние приемаме по един 80 000-тонен танкер с нефт на всеки 3-4 дни, посочва Шарафутдинов.

Замяната на основния сорт петрол, който преработва рафинерията в Бургас - Urals, и за който е проектирана, с други сортове (със силно различно качество) може да доведе до сериозни сътресения: непланови спирания, ускорено корозионно износване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, взрив, пожар, инциденти с възможни екологични последствия. Има голяма вероятност замяната да се отрази и на набора продукти, които рафинерията произвежда, освен горивата, и които са от стратегическо значение за страната, тъй като обезпечават други браншове на промишлеността (битуми за пътното строителство, полипропилен за пластмасо-преработващата промишленост, сяра и др.), добавя председателят на Управителния съвет на "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД Илшат Шарафутдинов.

Следва пълният текст на интервюто:

- Ако спрат доставките на руски петрол, "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" ще може ли да продължи работа?

- Като оставим настрана технологичните фактори, които ще обясним по-подробно по-долу, непрекъснатостта на работата на рафинерията зависи в критична степен от възможността да се осигурят гарантирани ритмични доставки на алтернативни сортове нефт с постоянно качество, които да можем да преработваме. От гледна точка на логистиката, доставките с танкери от Русия до България са съпоставими с доставките по тръбопровода "Дружба" до Словакия и Унгария, тъй като отнемат около 36 часа (1,5 дни) по отработена с години логистична инфраструктура, докато доставките от Близкия изток при нормални метеорологични условия отнемат от порядъка на 25-30 дни заради по-дългия път и ограниченията, свързани с преминаването през Дарданелите и Босфора. Това прави гарантирането на непрекъсваемостта на доставките от Близкия изток и от всяка друга дестинация много по-трудно, като имаме предвид, че ние приемаме по един 80 000-тонен танкер с нефт на всеки 3-4 дни.

В момента предлагането на алтернативни сортове нефт на нашия пазар е силно ограничено. Този дефицит на алтернативни нефтове ще става глобален поради непромененото предлагане и по-високото търсене, породено от риска от повсеместна забрана на руски петрол.

- В информацията, която е предоставена на сайта на дружеството, пише, че в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" се извършват дейности по приемане, съхраняване и преработване на различи видове суров петрол, който се доставя с танкери на терминал "Росенец". Какви видове суров петрол може да преработва нефтопреработващия завод в Бургас?

- Имаме опит с преработването на близкоизточни и северноафрикански сортове нефт. Рафинерията е проектирана да преработва нефт със средно съдържание на сяра и средна плътност от типа на Urals. Оптималната ефективност на преработката се постига при състав на нефтената суровина, в който преобладава руски нефт Urals в смес с други сортове, като факторите, обуславящи това, са критичните показатели на качеството на нефта: дестилационно разпределение на фракциите (дестилационна крива), плътност, вискозитет на нефта, съдържание на сяра, съдържание на органични киселини и др.

Най-важно за една рафинерия е обезпечаването на нефт с постоянно качество и гарантирана ритмичност на доставките. Замяната на основния сорт нефт, който преработва рафинерията в Бургас (Urals) и за който е проектирана, с други сортове (със силно различно качество) може да доведе до сериозни сътресения: непланови спирания, ускорено корозионно износване на оборудването, отравяне на катализаторните системи, взрив, пожар, инциденти с възможни екологични последствия. Има голяма вероятност замяната да се отрази и на набора продукти, които рафинерията произвежда, освен горивата, и които са от стратегическо значение за страната, тъй като обезпечават други браншове на промишлеността (битуми за пътното строителство, полипропилен за пластмасо-преработващата промишленост, сяра и др.)

- В момента какви количества (в проценти) руски петрол и друг вид суров петрол се преработват в "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас"?

- За първото тримесечие на 2022 година 63 на сто от преработения нефт е с руски произход. Остатъкът до 100 процента са основно близкоизточни сортове нефт. В момента се преработва 100 процента руски нефт, защото на нашия пазар в момента не се предлагат алтернативни сортове нефт. Това е свързано с повишеното търсене на алтернативните сортове, обусловено от възможността за ембарго върху руския нефт.

- Колко технологично време ще е нужно за "преминаването" от един вид суров петрол към друг?

- Замяната на Urals с други сортове ще изисква преоценка на технологичните възможности (съобразяване с изискванията на топлинния баланс на инсталациите, металургичното изпълнение, хидродинамичните и корозионни класове на оборудването, за да се избегне опасността от аварии). Голяма част от тези фактори влияят пряко върху безопасността на производството и могат да създадат значителни рискове, както от гледна точка на безопасността на персонала, така и за екологичната обстановка. Нефтопреработването включва комплекс от сложни физични и химични процеси на трансформация на суровия петрол до крайни продукти: горива, химикали и полимери. Технологичните инсталации са настроени за преработка на суровини с определени параметри. Преминаването към преработка само на тежки и високосернисти нефтове от Близкия изток, например, ще изисква сериозни инвестиции:

1. Промяна на схемата и апаратното оформяне на възел за подготовка на суровина (обезсоляване и обезводняване);

2. Промяна на материалното изпълнение на основното технологично оборудване (колони, топлообменници, технологични пещи и др.);

3. Промяна на логиката и критичните параметри в цялостната система за управление и противоаварийна защита на технологичните процеси;

4. Изграждане на допълнителен капацитет за извличане на сярата, т.е. нови сероочистващи инсталации и нови каталитични системи, чрез което да се обезпечат качеството на горивата и спазването на екологичните норми.

Подобни инвестиции, освен значителния си обем, изискват и значително технологично време за проектиране, поръчване и изработката на оборудване, строителство на инсталациите (от порядъка на 3-4 години). Подобна мащабна работа и инвестиции са оправдани, при условие че имаме дългосрочно гарантирани и стабилни доставки на конкретните сортове нефт.

- Цените на международните пазари на руския петрол сорт Urals са с около 20-25 процента по-ниски в сравнение с цените на сорт Brent. Защо тогава цените на петрола в България (без акциз) не са с 20-25 процента по-ниски, след като основно преработвате петрол от сорта Urals?

- Рафинерията "ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас" АД работи на схема "процесинг" (ишлеме) и не търгува с нефтопродукти. Затова не можем да дадем конкретен коментар по цените на продуктите. Като цяло цените на суровия петрол и на нефтените продукти се определят от международните котировки и не се влияят пряко от производствените разходи, а от пазарните закони - баланса на търсене и предлагане. Всякакви изкуствено въведени ограничения и даже само вероятността за ембарго, например, "изнервят" пазара, карат търговците да застраховат рисковете си, и тласкат цените нагоре.

 


От категорията

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15

Проф.Димитър Иванов: Правителството не може да бъде трупа от въртящи се акробати

Проф.Димитър Иванов: Правителството не може да бъде трупа от въртящи се акробати-Prof-Dimitar-Ivanov--Pravitelstvoto-ne-mozhe-da-bade-trupa-ot-vartyashti-se-akrobati_1685300321.jpg

Балонът на дълга продължава да се надув, тласкан от нарастващият бюджетен ...

28 май 2023 | 21:58

Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ

Боян Чуков: Турците избираха - суверенен играч или васал на САЩ-Boyan-Chukov-Snimka--BNR_1672314584.jpg

Страната се вижда като таран, който ще работи в Средна Азия и в Африка, смята ...

29 май 2023 | 15:48

Г-7 е в ступор от динамичния напредък на отношенията Китай-Русия-Иран-Индия

Динамичните отношения между Иран, Китай и Русия не се харесват на Запада-Dinamichnite-otnosheniya-mezhdu-Iran--Kitay-i-Rusiya-ne-se-haresvat-na-Zapada_1685353727.jpg

Новият път на коприната в създаващия се многополярен свят е очертан от ...

29 май 2023 | 12:43

Най-важното

Мандатът е опорочен заради изтеклите записи, подчерта държавният глава (ВИДЕО)

Безпрецедентно! Радев връчи на Денков втория мандат и го призова: Не го оползотворявайте! Опорочен е
(Видео)

Радев връчва мандат--_1685368939.jpg

Срещата в президентския кабинет продължи едва няколко минути. След връчването ...

29 май 2023 | 16:51

Ако имат малко останало достойнство

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!

Делян Добрев: ПП нямат морал за мандат! Да напуснат политиката завинаги!-Delyan-Dobrev-e-tazgodishniyat-nositel-na-golyamata-nagrada--Ikonomika-na-svetlo--na-AIKB_1678735849.jpg

Първа реакция от средите на ГЕРБ

29 май 2023 | 19:08

ПП не заслужават този мандат, трябва да се върви към третия или към нови избори написа лидерът на ИТН

Слави Трифонов: Кирил Петков и Асен Василев трябва да бъдат арестувани за държавна измяна

Слави Трифонов: Най-унизителното даване на мандат, Денков да го връща
-1658757760.jpg

Аз тези хора ги познавам. Направих всичко възможно те да не управляват. Тогава ...

29 май 2023 | 17:58

5-6 национални задачи, срок за изпълнение, непартиен премиер и министри експерти, е формулата й за третия мандат

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Радев не може да бъде съдник, той създаде ПП

Нинова: Вторият мандат е пропилян. Раден не може да бъде съдник, той създаде ПП-Ninova--Vtoriyat-mandat-e-propilyan--Raden-ne-mozhe-da-bade-sadnik--toy-sazdade-PP_1685373917.jpg

Вие създадохте проблемите в държавата и няма как да сте част от тяхното ...

29 май 2023 | 18:20

Изборът (за)сега е в ръцете на парламента, написа съпредседателят на ПП

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република

Асен Василев: Залогът е диктатура или парламентарна република-Asen-Vasilev--Zalogat-e-diktatura-ili-parlamentarna-republika_1685375635.jpg

Радев призова Денков да преосмисли изцяло целесъобразността от ...

29 май 2023 | 18:52

Само за три месеца повече от 360 000 души бяха принудени да изоставят домовете си, припомня той

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"

Карадайъ: Навършват се 34 години от депортацията, цинично наречена "голямата екскурзия"-Karadaya--Navarshvat-se-34-godini-ot-deportatsiyata--tsinichno-narechena--golyamata-ekskurziya-_1685368308.jpg

Наред с откраднатите им имена, език, религия, минало и настояще, тоталитарната ...

29 май 2023 | 16:46

Кирил Петков разяснява как получава инструкции отвън за собствената ни държава

Прокуратурата подхваща Кирил Петков и Асен Василев за престъпление против републиката

Прокуратурата подхваща Петков и Василев за престъпление против републиката -Prokuraturata-podhvashta-Petkov-i-Vasilev-za-prestaplenie-protiv-republikata-_1685374028.jpg

От записите разбираме още, че службите в страната и техните ръководства се ...

29 май 2023 | 18:23

Почти сигурно е, че бъде пропилян шансът и с втория мандат да се състави правителство

Няма вразумяване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат

Няма вразумаване - няма правителство! Кирил и Асен не отстъпват от болшевишкия си инат-Nyama-vrazumavane---nyama-pravitelstvo--Kiril-i-Asen-ne-otstapvat-ot-bolshevishkiya-si-inat_1685360338.jpg

В екипа на Борисов до последно чакат сигнали от ПП, че е възможно сближаване на ...

29 май 2023 | 14:38

"Продължаваме промяната" вече са тотатални дискредитирани пред партньорите ни

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света

Кирил и Асен омаскариха образа на България пред света-Kiril-i-Asen-omaskariha-obraza-na-Balgariya-pred-sveta_1685301532.jpg

Външните фактори оценяват, че Борисов си изпълни обещанието да прокара закона ...

28 май 2023 | 22:15