Шефът на БЛС: Отказът от ваксинация е една от големите заплахи на човечеството

Личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности, посочи д-р Иван Маджаров

Шефът на БЛС: Бюрокрацията на Здравната каса блокира решенията на правителството

3142 | 7 дек. 2020 | 09:39

Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната човешка наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука. Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам.


Решенията на правителството, предложени от Националния оперативен щаб, не се изпълняват за ден-два, както би трябвало, а се бавят с месеци заради бюрократични процедури в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За това предупреди пред Нова телевизия председателят на Българския лекарски съюз Иван Маджаров. Миналата седмица съюзът поиска среща с премиера Бойко Борисов, за да постави пред него тези въпроси.

"От решението до действието минават месеци", заяви Маджаров и даде пример с трансформирането на легла за ковид болни в белодробните болници. "Решиха, че трябва да се откриват бързо легла още през лятото. Белодробните болници два месеца не можеха да сключат пътека за COVID-19, защото пътеката е инфекциозна, и трябваше да работят на половин цена. Министърът каза: Няма проблем, ще намалим изискването за инфекционист само и само да има такива легла. Но няма такова нещо", възмути се председателят на съсловната организация на лекарите. Заради подобни неуредици, "сбирки" и "писма" се забавило, по думите му, и решението за издаване на направление на PCR тест от личните лекари.

Едновременно с това касата разполага с 600 млн. лв. извън редовния си бюджет, с които да финансира тези дейности, напомни Маджаров и възкликна: "Аз не мога да разбера какво се случва там". 

 

„Световната здравна организация, още преди тази пандемия, заяви и аз съм съгласен, че една най-големите заплахи за здравето на човечеството, заедно със замърсения въздух, затлъстяването и болестите, за които всички знаем, е отказът за ваксинация на големи групи от населението. В исторически план ваксините са избавили човечеството от много тежки заболявания”, обясни председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров в ефира на „Здравей, България” по Нова телевизия.

 

Според него личният пример е много важен, особено когато е даден от авторитетни личности. Той е съгласен, че в този момент политиците и известните, както и медиците, трябва да покажат, че ваксинацията е безопасна. Д-р Маджаров подчерта, че живеем в свят, в който има много и големи технически постижения. 


„Ако ние започнем да се съмняваме във всяко постижение на съвременната човешка наука, къде отиваме като общество? Ваксините са част от тази наука. Аз ще се ваксинирам, даже с нетърпение го очаквам. Много по-успокоително е да се ваксинираш и да знаеш, че си взел мерки, отколкото да очакваш във всеки един момент можеш да се заразиш. Категорично за всеки над 50 години това е доста по-разумния начин да подходи в ситуацията”, съветва председателят на БЛС.

Според него, ако ваксината не се съхранява добре, вероятно ще загуби своята ефективност, но няма да е опасна за хората. Той определи въпросът за съхранението като един от най-голямото предизвикателство, пред което ще се изправят медиците у нас. Според него ваксинацията ще става в определени за това пунктове.


От категорията

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП

Кристиан Вигенин смени Георги Свиленски като председател на Националния предизборен щаб на БСП-1621076260.jpg

На заседанието на НС днес с мнозинство бе приет докладът на председателя ...

15 май 2021 | 13:56

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби
(Видео)

Борисов: Опитът за преврат през лятото беше добре организиран от олигарси и чужди служби-1620973400.jpg

Сега всеки се готви за силна и остра опозиция. На мача трябва да станеш първи, ...

14 май 2021 | 09:22

НАП: Спецов няма участия в частни дружества при встъпването си в длъжност изпълнителен директор
(Видео)

-1620979241.png

През 2018 г. той подава декларация за прекъсване на дейността на всички свои ...

15 май 2021 | 16:31

НС на БСП прие единодушно доклада на Корнелия Нинова и план за действие за предстоящите избори
(Видео)

-1539696311.jpg

В плана са очертани краткосрочните мерки, свързани с дейността на Националния ...

15 май 2021 | 15:38