Шефът на КЕВР: Къде е 4 пъти по-евтиният газ, който ни обещаваше Лена Бориславова?

Според Иван Иванов е твърде вероятно цената на газа с увеличение от 60% да бъде утвърдена

Шефът на КЕВР: Къде е 4 пъти по-евтиният газ, който ни обещаваше Лена Бориславова?

9402 | 5 авг. 2022 | 08:35

Булгаргаз“ дължат данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща доставка на газ дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово, но по какъв обаче ще бъде механизмът все още не е известно, каза още Иван Иванов.


Председателят на КЕВР Иван Иванов е против да преговаряме с „Газпром“ и да разчитаме на тях за основен доставчик на газ.

 

„Газпром“ показа и доказа, че не е надежден доставчик, изтъкна шефът на КЕВР, изтъкна той пред bTV.

 

Природен газ ще има в България на атрактивна ниска цена. Снабдяването на България с природен газ ще протича главно от три направления. Първото - малко над един милиард кубични метра от Азербайджан - по дългосрочен договор, гарантирани доставки. Въпросът е къде ще бъде разтоварен този природен газ и по какъв тръбопровод ще достигне до границите на България, заяви Иванов.

 

"С Азербайджан се водят преговори за още половин милиард куб. м, останалите количества ще дойдат чрез втечнен природен газ, с танкери, които са в Източното Средиземноморие. Там има такива плавателени съдове с такива количества газ.

 

Проблемът с инфраструктурата остава да се реши.

 

По-лесната и лека част от договорките са количествата, които могат да се осигурят от танкерите, въпросът е къде ще се разтоварят, как ще достигне до границата на България този газ – по кой тръбопровод“, уточни председателят на КЕВР.

 

И добави: Гръцката страна въвежда допълнително един плаващ голям танкер, който се явява като склад за допълнително количества природен газ. Конкретно за България не мога да кажа дали количествата са гарантирани, но това може да бъде направено. България е в състояние да купи от фирмите, които за закупили тези слотове и природен газ ще бъде доставен, добави още Иванов.

 

Още февруари месец, както се казва, във въздуха се чувстваше мирис на барут, после избухна войната между Русия и Украйна. Ние сега можехме да имаме и закупени слотове, но този момент беше пропуснат. Сега ще се снабдим с газ, но на много по-висока цена.

 

Той не знае дали ще бъде въведена извънредна ситуация в страната заради газа, като не е нужно и не е основателно.

 

Има терминали за регазификация в Турцуя, освен на гръцкия остров Ревитуса. България ще бъде подкрепена при необходимост, за да реши проблемите си. Важното е ние да бъдем част от обединена Европа, акцентира Иван Иванов.

 

Гаранциите не могат да бъдат дадени, след като допреди няколко дни едно вече в оставка правителство давало разнопосочни и непроверени сигнали.

 

За тези си твърдения Иванов даде пример, че бившият говорител на кабинета „Петков“ Лена Бориславова твърдяла, че сме щели да получаваме 4-5 пъти по-евтин газ. Къде е този газ сега, запита шефът на КЕВР.

 

Според Иван Иванов е твърде вероятно цената на газа с увеличение от 60% да бъде утвърдена.

 

Иван Иванов обясни, че кризисният щаб ще насочи усилията си да се достигне до едно гарантирано снабдяване не само докрая на годината, но и през следващата, увери шефът на КЕВР. Щабът има повече от една цел за решаване на проблеми, свързани с природния газ, с течните горива и с тока.

 

Кризисният щаб е създаден към изпълнителната власт и Иван Иванов не е негов член. Шефът на КЕВР присъства на заседанията на щаба заради въпросите, свързани с регулаторната дейност.

 

Иван Иванов посочи, че  компенсациите за Топлофикациите са необходими и няма да могат да изплатят задълженията си към Булгаргаз.

 

От 1 януари 2023 г. цената на топлината енергия няма да се променя, категоричен бе шефът на КЕВР. „Със сигурност ще има решение, не може да бъде спряна дейността на Топлофикация-София“, изтъкна Иван Иванов.

 

Булгаргаз“ дължат данъци в размер на 105 млн. лв. към НАП. За да плаща доставка на газ, дружеството трябва да бъде подпомогнато финансово, но по какъв обаче ще бъде механизмът все още не е известно, каза още Иван Иванов.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора

Радев вика ръководствата на "Авакс" и ICGB за интерконектора-1658992413.jpg

От служебното правителство декларираха, че завършването на интерконтектора с ...

12 авг. 2022 | 08:09

Илияна Йотова: Президентът имаше "вина", че даде шанс на Петков и Василев, а те ни разочароваха

Илияна Йотова: Смятах, че тази коалиция ще се задържи по-дълго-1660282753.png

Обвиненията между ПП и ИТН обясниха, че битката беше на едни пари срещу други ...

12 авг. 2022 | 08:34

Минеков: Състоянието е тревожно, ще потъна от срам при срещата си с финансовия министър

Минеков: Състоянието е тревожно, ще потъна от срам при срещата си с финансовия министър-1659365165.png

Разрухата се увеличава. Ще трябва отново да търся помощ, отново да се ...

12 авг. 2022 | 12:24

Ракшиев: Кабинетът "Петков" се погрижи газова криза през зимата да няма

Ракшиев: Кабинетът "Петков" се погрижи газова криза през зимата да няма-1652775559.png

Газопроводът с Гърция е напълно изграден и по него тече газ. За да стане ...

12 авг. 2022 | 12:15