Шефът на ТЕЦ-Враца: Инвестираме над 5 милиона лева, за да бъдем по- високоефективни

Бъдещето се нуждае от традиции и иновации, смята инж. Радослав Михайлов

Шефът на ТЕЦ-Враца: Инвестираме над 5 милиона лева, за да бъдем по- високоефективни

4361 | 27 юни 2022 | 10:52

Притесняваме се дали ще има количества и на каква цена ще бъде синьото гориво. На този етап от модернизацията на Топлофикация Враца мога да кажа, че сме направили сериозна стъпка за ограничаване на риска, каза той


Във връзка с края на отоплителния сезон, предизвикателствата пред топлофикациите и бъдещите проекти пред дружествата разговаряме с директора на ТЕЦ-Врца инж. Радослав Михайлов.


- Обявихте разширяване и обновяване с 2 нови двигателя. Как това ще се отрази на абонатите на Топлофикация Враца?
- Правим всичко това, за да сме по – високоефективни и да предложим максимално конкурентни цени на нашите клиенти. Предварително искам да кажа, че това е процес, а не еднократна инвестиция. Двигателите, в които инвестирахме, са на световно утвърденатa немска компания MWM, която казва, че може да погледне назад към 150 годишните си традиции, винаги водена от мисленето за иновации. Много ми харесва тяхната концепция, която напълно съвпада и с нашата визия, че бъдещето се нуждае от традиции и иновации. За това и целите ни са свързани с подобряване на цялостната услуга, която предлагаме.


- Каква е инвестицията и как съумяхте да я направете в това смутно време? Самите Вие отчетохте огромен недовзет приход вследствие на непланирано високите цени на природния газ.
- Ще Ви излъжа, ако Ви кажа, че беше лесно, въпреки че това е обмислена и планирана стъпка. Със закупуването на двигателите, които очакваме да пристигнат в края на август, не се изчерпва цялата инвестиция. За внедряването им в експлоатация са необходими проектни дейности, строително монтажни с голям обем и още редица други разходи. Предварителните разчети сочат, че общата необходима сума ще бъде бнад 5 милиона лева. Но това е необходима стъпка, защото конкурентна цена на произведената топлинна енергия може да има само ако постигнем висока ефективност. На другата компонента – цена на природния газ не можем да влияем. Това, което зависи от нас, е да бъдем гъвкави и го правим.


- Какво означава високоефективно производство?
- Това е комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия от един източник, в случая двигатели, работещи на природен газ. Така се постига до 90% ефективност на производствения процес. В другия случай, в който произвеждаме отделно електрическа енергия, има загуби на топлинна енергия и ефективността на такъв производствен процес би била 30% до 50%. Виждате разликата. За това и инвестициите, които правим, са във високоефективно и конкурентно производство.


- Говорите за високоефективно производство, но няма ли опасност да има недостиг на природен газ тази зима или цените да достигнат и нови висоти?
- Въпросът е логичен и да, притесняваме се дали ще има количества и на каква цена ще бъде синьото гориво. На този етап от модернизацията на Топлофикация Враца мога да кажа, че сме направили сериозна стъпка за ограничаване на риска. Наскоро казах, че ние можем да осигурим около половината от необходимата за отопление на врачани топлинна енергия от биомаса. Надяваме се обаче, че тези страхове ще бъдат разсеяни от действията на държавните институции. Във време на толкова много кризи и бизнеса, и хората имат нужда от спокойствие и да виждат, че се движим към повече предвидимост.

 


ОЗК

От категорията

Росица Велкова: Приходите в бюджета ще бъдат събрани, но не се очаква преизпълнение

Росица Велкова Снимка: БТА-1660490862.jpg

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации - НАП и ...

14 авг. 2022 | 18:27

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища

Германия напълни предсрочно газовите си хранилища-1660459929.jpg

Регламентът на ЕС предвижда складовете в Германия да бъдат пълни най-малко на ...

14 авг. 2022 | 09:51

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен

Живодар Терзиев: Таван на горивата е безсмислен-1576233115.jpg

Политиците трябва да разберат, че колкото по-малко се намесват в един пазар, ...

13 авг. 2022 | 12:39

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата

Германският министър на икономиката: Фирмите да не отопляват офисите си над 19 градуса през зимата-1656878451.jpg

Роберт Хабек предлага и забрана на отоплението на некомерсиални частни басейни, ...

13 авг. 2022 | 22:41