Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи

Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи

3236 | 31 ян. 2023 | 22:16

Общо 57 кандидатури бяха подадени. Иновации, развитие и нови пазари ще преследват шестте наградени екипи, разпределяйки си награден фонд от 31 000 лв.


 С емоционална церемония и приповдигнато настроение на 26 януари приключи шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. „Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

 

Шест екипа предприемачи спечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места. Това е рекорд за програмата – за първи път се финансират шест проекта – интересът към програмата расте, конкуренцията е голяма, а журито е все по-затруднено в избора си.

 

Общо 57 екипа кандидатстваха с идеи за Академията през 2022 г. След проведените интервюта на следващ етап за обучения бяха допуснати 13 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.

 

След обученията и консултациите с ментори, 13-те екипа разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на  Големия финал на 26 януари в хотел “Астория”. Водещ на връчването на наградите бе Стефан Щерев, дългогодишен и вдъхновен поддръжник на програмата, а седемчленното жури имаше тежката задача да определи наградените.

 

Журито бе в състав: Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова - мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова - изпълнителен директор на SIS Credit, Емил Шекерджийски – основател на Networking Premium Coworking, Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров - редакционен директор на Forbes България, и Деница Соколова – мениджър „Проекти“ в Дарик радио,

 

Наградените са:

 

Проектът “Вавакада” от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. Зад това необичайно име стоят Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл - от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.

 

Гергана Савова и Любомира Бамбова от Гоце Делчев получиха 8 000 лв. Те са създателките на плетени обиколници с марката “Blossom Bay Décor”. Благодарние на наградата ще разширят дейността си и ще създадат нов продукт – легълца за домашни любимци.

 

Симона Боева и Румен Боев от Хасково пък спечелиха 6 000 лв. за „Усмихнатите творения“ – ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място.

 

Ренета Хаджийска получи 3 000 лв. за “Спортът е здраве”. Ренета управлява малка фитнес зала в Кърджали, където предлага нов вид тренировки за жени с уредите Power Plate /Power Bike, които спомагат не само за добрата форма, но имат и ред положителни влияния за здравето. С наградата Ренета ще може да се запише на курс за диетолог, за да предлага комплексна услуга на клиентите си.

 

Александрина Пандурска от Благоевград също получи 3 000 лв. за проекта си „Прабаба“ - работилница и магазинче за ръчно правени плетива. Ще научи всички желаещи да плетат и ще радва жителите на града с плетените си творения.

 

Поощрителна награда от 1 000 лв. получиха и Ивелина Христозова и Силвия Савова от Димитровград за своя проект IVspired By Candles. Те са превърнали хобито си в бизнес, като правят ръчно ароматни свещи, изработени от натурални восъци и аромати, вдъхновени от преживявания за уютни моменти.

 

„Всички финалисти се представиха отлично и беше трудно да решим кого да наградим. Победителите, все пак, се отличиха с ясни планове, отдаденост към това, което правят, амбиция за растеж, за социален и екологичен отпечатък“ – каза Елица Баракова от Фондация BCause.

 

Когато преди 8 години искахме да направим нещо градивно за тютюнопроизводителните  региони в страната, започнахме да подкрепяме най-уязвимите общности – децата и възрастните хора.

 

Резултатите бяха невероятни и за да развием подкрепата, след две години включихме и компонент за насърчаване на активните хора – предприемачите.

 

Днес, 6 години по-късно, вдъхновението ни от срещите с мотивирани да успеят и да работят в родните си места хора, е все по-голямо”, разказа Диляна Якова от Филип Морис.

 

През цялото време всички – конкуриращите се предприемачи, хората от журито, членовете на екипа и менторите неведнъж повтаряха, че на големия финал всички са победители, защото са научили много, създали са нови контакти, открили са хоризонти и възможности и вече са част от общността на Академията.

 

Според думите на Явор Гочев, Център Ринкър: „Наградата е черешката на тортата, а на тортата се насладихме в процеса на работата и общуването в рамките на обученията. А най-доброто е, че този формат достига до региони, където подобно насърчаване на предприемачеството е рядкост“.

 

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за социална отговорност и стратегията им за устойчиво развитие – с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и специализирани медицински прегледи за възрастните хора.

 

За изминалите 8 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране.

 

От старта на програмата  до момента в нея са инвестирани над 1,7 милиона лева. Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

 


От категорията

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии

Пълнолуние в Дева на 24 февруари ще донесе съдбоносни промени за 3 зодии-1451043912.jpg

Те ще усетят силен прилив на енергия, която ще ги отведе на вълнуващо ...

20 февр. 2024 | 14:02

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024

Принц Уилям присъства сам на наградите БАФТА 2024-Prints-Uilyam-prisastva-sam-na-nagradite-BAFTA-2024_1708332869.jpg

41-годишният Уилям, който е президент на Британската академия за филмово и ...

19 февр. 2024 | 10:52

Продадоха на търг вещи на Елтън Джон за осем млн. щатски долара

Продадоха на търг вещи на Елтън Джон за осем млн. щатски долара-1526634325.jpg

Аукционът се проведе в центъра "Рокфелер" в Манхатън, където се ...

22 февр. 2024 | 12:55

Започва съдебният процес срещу оръжейничката на екипа, заснел фаталния филм „Ръжда“

Започва съдебният процес срещу оръжейничката на екипа, заснел фаталния филм „Ръжда“-1634968538.jpg

Преди това отговорникът за оръжията във филма бе обвинена в непредумишлено ...

22 февр. 2024 | 09:59

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53