Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи

Шест наградени проекта в шестото издание на Академия за местни предприемачи

1845 | 31 ян. 2023 | 22:16

Общо 57 кандидатури бяха подадени. Иновации, развитие и нови пазари ще преследват шестте наградени екипи, разпределяйки си награден фонд от 31 000 лв.


 С емоционална церемония и приповдигнато настроение на 26 януари приключи шестото издание на „Академия за местни предприемачи“ – програма за подкрепа на стартиране и развитие на малък бизнес в тютюнопроизводителните регион – Кърджали, Хасково, Благоевград, Силистра и Шумен. „Академия за местни предприемачи“ е третият панел от програмата „Забавно лято, грижовна есен“, финансирана от „Филип Морис – България, осъществявана от Център Ринкър на Фондация Bcause.

 

Шест екипа предприемачи спечелиха безвъзмездно финансиране в общ размер от 31 000 лв. за реализиране на своите бизнес идеи по места. Това е рекорд за програмата – за първи път се финансират шест проекта – интересът към програмата расте, конкуренцията е голяма, а журито е все по-затруднено в избора си.

 

Общо 57 екипа кандидатстваха с идеи за Академията през 2022 г. След проведените интервюта на следващ етап за обучения бяха допуснати 13 екипа. В три поредни уикенда предприемачите участваха в лекции и упражнения, усвоявайки бизнес знания и стратегии. Екипите дискутираха своите идеи, опознаха се и станаха част от разрастващата се общност на „Академия за местни предприемачи“.

 

След обученията и консултациите с ментори, 13-те екипа разработиха бизнес планове, които представиха пред журито на  Големия финал на 26 януари в хотел “Астория”. Водещ на връчването на наградите бе Стефан Щерев, дългогодишен и вдъхновен поддръжник на програмата, а седемчленното жури имаше тежката задача да определи наградените.

 

Журито бе в състав: Елица Баракова - изпълнителен директор на Фондация BCause, Диляна Якова - мениджър “Регулации и устойчиво развитие“ във Филип Морис България, Мартина Григорова - изпълнителен директор на SIS Credit, Емил Шекерджийски – основател на Networking Premium Coworking, Цветан Филев - председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, Веселин Димитров - редакционен директор на Forbes България, и Деница Соколова – мениджър „Проекти“ в Дарик радио,

 

Наградените са:

 

Проектът “Вавакада” от Силистра е големият победител тази година с награда от 10 000 лв. Зад това необичайно име стоят Владислав Костов и Даниела Костова - брат и сестра, които съчетават високотехнологично 3Д принтиране и принципа на кръговата икономика в родния си град. Бизнес моделът им е с напълно затворен цикъл - от събирането на пластмасови бутилки, през шредиране и гранулиране на събраната пластмаса, производство на филамент и изработка на нови арт материали от рециклирана пластмаса.

 

Гергана Савова и Любомира Бамбова от Гоце Делчев получиха 8 000 лв. Те са създателките на плетени обиколници с марката “Blossom Bay Décor”. Благодарние на наградата ще разширят дейността си и ще създадат нов продукт – легълца за домашни любимци.

 

Симона Боева и Румен Боев от Хасково пък спечелиха 6 000 лв. за „Усмихнатите творения“ – ръчно изработени индивидуални подаръци за деца и възрастни, в които Симона влага цялото си сърце и за които ще има повече място в работилница, която ще ремонтират, и ще създадат още едно работно място.

 

Ренета Хаджийска получи 3 000 лв. за “Спортът е здраве”. Ренета управлява малка фитнес зала в Кърджали, където предлага нов вид тренировки за жени с уредите Power Plate /Power Bike, които спомагат не само за добрата форма, но имат и ред положителни влияния за здравето. С наградата Ренета ще може да се запише на курс за диетолог, за да предлага комплексна услуга на клиентите си.

 

Александрина Пандурска от Благоевград също получи 3 000 лв. за проекта си „Прабаба“ - работилница и магазинче за ръчно правени плетива. Ще научи всички желаещи да плетат и ще радва жителите на града с плетените си творения.

 

Поощрителна награда от 1 000 лв. получиха и Ивелина Христозова и Силвия Савова от Димитровград за своя проект IVspired By Candles. Те са превърнали хобито си в бизнес, като правят ръчно ароматни свещи, изработени от натурални восъци и аромати, вдъхновени от преживявания за уютни моменти.

 

„Всички финалисти се представиха отлично и беше трудно да решим кого да наградим. Победителите, все пак, се отличиха с ясни планове, отдаденост към това, което правят, амбиция за растеж, за социален и екологичен отпечатък“ – каза Елица Баракова от Фондация BCause.

 

Когато преди 8 години искахме да направим нещо градивно за тютюнопроизводителните  региони в страната, започнахме да подкрепяме най-уязвимите общности – децата и възрастните хора.

 

Резултатите бяха невероятни и за да развием подкрепата, след две години включихме и компонент за насърчаване на активните хора – предприемачите.

 

Днес, 6 години по-късно, вдъхновението ни от срещите с мотивирани да успеят и да работят в родните си места хора, е все по-голямо”, разказа Диляна Якова от Филип Морис.

 

През цялото време всички – конкуриращите се предприемачи, хората от журито, членовете на екипа и менторите неведнъж повтаряха, че на големия финал всички са победители, защото са научили много, създали са нови контакти, открили са хоризонти и възможности и вече са част от общността на Академията.

 

Според думите на Явор Гочев, Център Ринкър: „Наградата е черешката на тортата, а на тортата се насладихме в процеса на работата и общуването в рамките на обученията. А най-доброто е, че този формат достига до региони, където подобно насърчаване на предприемачеството е рядкост“.

 

Дългосрочната програма е част от инициативите на Филип Морис България за социална отговорност и стратегията им за устойчиво развитие – с нея се подкрепят тютюнопроизводителните общности в следните области: летни образователни академии за деца от 1-ви до 7-ми клас, обучения за учители в методите на неформалното образование, подкрепа за местни предприемачи за стартиране на бизнес в тези региони и специализирани медицински прегледи за възрастните хора.

 

За изминалите 8 години програмата обхвана над 3 255 деца между 7 и 14 г., 117 учители, 1 418 възрастни хора в 25 малки населени места на 11 общини от 5 тютюнопроизводителни региона. От кандидатствалите над 300 бизнес идеи 65 предприемачески екипа преминаха през обучения, като 19 от тях получиха безвъзмездно финансиране.

 

От старта на програмата  до момента в нея са инвестирани над 1,7 милиона лева. Партньори на фондация BCause и нейния Център за предприемачество и обучения „Ринкър“ в осъществяването на програмата са Народно читалище „Бъдеще сега“, Българската болнична асоциация и местните общински администрации.

 


От категорията

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!-Prochut-ruski-astrolog--April-e-sadbonosen--chakat-ni-kolosalni-promeni--Taynoto-stava-yavno-_1679924589.jpg

Той прогнозира, че в средата на месеца в света отново ще се появи сеизмична ...

27 март 2023 | 16:41

Борисов отново с кожения шлифер - мачото се завърна, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ

Борисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)
-Borisov--vlyavo---2001-g--vdyasno---2023-g-_1679564824.jpg

„Той се завърна“, обяви пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на ...

23 март 2023 | 12:58

Нинова на кон или върху мотор - демонстрира водачество, сила и достойство

Нинова на кон, 2017 г. (вляво) и на мотор, 2023 г. (вдясно)
-Na-kon--2017-g---vlyavo-Na-motor--2023-g---vdyasno-_1679570309.jpg

Комбинацията от изражението й, излъчващо стремеж и увереност, и мощния пистов ...

23 март 2023 | 13:09

Принц Хари е в Лондон за съдебно изслушване срещу таблоид

Принц Хари е в Лондон за съдебно изслушване срещу таблоид
Сн. БТА-Prints-Hari-e-v-London-za-sadebno-izslushvane-sreshtu-tabloid-Sn--BTA_1679915586.jpg

Четиридневно предварително изслушване във Върховния съд, което започва в ...

27 март 2023 | 14:12

Най-важното

Министерството на отбраната поетапно ще започне да обновява запасите си от боеприпаси, съобщи министърът на икономиката

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени

Никола Стоянов: Ако има клиенти за 155 мм снаряди, те ще бъдат изнесени-Nikola-Stoyanov--Shte-badem-bezkompromisni-kam-onezi--koito-se-vazpolzvat-ot-situatsiyata_1677769968.png

"Ако ВМЗ има клиенти за 155-милиметрови, тези клиенти ще поискат износни ...

28 март 2023 | 00:59

Той посочи, че въпреки предоставянето на оръжия на Украйна, конфликтът не спира, а се задълбочава

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива

Стоянов: България няма как да предостави 155-мм снаряди на Украйна, тъй като не разполага с такива-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Стоянов посочи още, че в складовете ни няма такъв калибър снаряди и че се ...

27 март 2023 | 15:08

ПП и ДБ нямат ясна обща стратегия за начина, по който да действат след изборите

Промяната категорични: Няма да има коалиция с ГЕРБ

Промяната: Няма да има коалиция с ГЕРБ-Promyanata--Nyama-da-ima-koalitsiya-s-GERB_1679951143.jpg

ПП-ДБ ще предложи правителство със собствената си коалиционна програма. От ...

27 март 2023 | 23:59

ПП се сринаха с 10% под нас. Те са много богати хора вече. Рано или късно офшорките ще гръмнат, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов в Сливен: "Промяната" ни обраха. Надценката от 1лв. на бензина отиваше при Путин
(Видео)

Борисов продължава обиколката си в страната-Borisov-prodalzhava-obikolkata-si-v-stranata_1679931683.png

"В неделя ако сме първи, ще ме натоварите с огромна задача, ако не сме - ...

27 март 2023 | 17:48

Нито една партия няма да иска кабинет, в който Асен Василев и Кирил Петков членуват, заяви проф. Коларова

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация

Доц. Стойчо Стойчев: ГЕРБ имат най-голям шанс да съставят мнозинство, ПП сами се поставят в изолация-1572332645.jpg

От двете партии, които в момента формират коалицията ПП-ДБ, това, което всички ...

28 март 2023 | 00:10

Рекламата обхваща 17 етажа

Елате при нас! Гигантска реклама на руската група "Вагнер" се появи край московска магистрала

Елате при нас! Огромна реклама на руската наемническа група "Вагнер" се появи край московска магистрала-Elate-pri-nas--Ogromna-reklama-na-ruskata-naemnicheska-grupa--Vagner--se-poyavi-kray-moskovska-magistrala_1679954247.jpg

Смята се, че групата е претърпяла тежки загуби в сраженията за контрол на ...

28 март 2023 | 00:56

Настояваме за нов модел на образование, заяви лидерът на ДПС

Карадайъ от Сърница: Да извадим България от кризата, за да се върнат младите

Моделът на едноличното управление е лош и трябва да си отиде, заяви Карадайъ-Modelat-na-ednolichnoto-upravlenie-e-losh-i-tryabva-da-si-otide--zayavi-Karadaya_1679931443.jpg

60 милиарда лева чакат сега България в Брюксел. Само че от некадърно управление ...

27 март 2023 | 18:35

Време е за стабилна България отново, за генерална промяна, зове лидерът на ГЕРБ в предизборният клип на партията

Борисов в предизборния клип на ГЕРБ: Да спрем фалшивата "Промяна"! (ВИДЕО)
(Видео)

Бойко Борисов: Да спрем фалшивата "Промяна"!-Boyko-Borisov--Da-sprem-falshivata--Promyana-_1679852311.png

Докато Борисов говори, на екрана се изписва - общи дефицити до 2025 г. - 35 ...

26 март 2023 | 20:36

„Български възход“ е партия на мира. Всяка война завършва на масата на преговорите

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС

Стефан Янев: Готов съм да инициирам лидерска среща още в първите дни на новото НС-Stefan-Yanev--Gotov-sam-da-initsiiram-liderska-sreshta-oshte-v-parvite-dni-na-novoto-NS_1679895534.jpg

Само преди няколко месеца това служебно правителство отказа да внесе проект за ...

27 март 2023 | 08:26