Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев

Предложението изненада и защитника на главния прокурор, кадровиците не знаят как да реагират

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

17751 | 8 юни 2023 | 11:20

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.


Шок настъпи на пленума на ВСС!

Шестимата членове на прокурорската колегия, внесли първото искане за предсрочно освобождаване на главния прокурор Иван Гешев, оттеглиха предложението си.

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.

 

Изненадващо в 10:39 часа шестимата от Прокурорската колегия оттеглиха предложението си за предсрочното освобождаване на Гешев за тежко нарушение на служебните задължения по повод твърденията на директора на Националната следствена служба Борислав Сарафов, че Гешев пряко се е месил в разследването на взрива до автомобил от кортежа му на 1 май, като лично е разпоредил на огледа да присъства израелски експерт. Мотиви не бяха посочени. Това предизвика спор дали това може да се случи и какви последици влече след себе си.

 

Предложението изненада и защитника на главния прокурор. 

 

Оттегленото вече искане бе направено на 12 май 2023 г. от Светлана Бошнакова, Огнян Дамянов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова, Гергана Мутафова и Георги Кузманов. 

 

"Гледа ни цялата магистратска общност, отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли предложението. Обидно е за колегите. Нека да изясним този случай, имаше политически тези. Има обществен интерес да се докаже дали главният прокурор е въздействал", коментира Гешев.

 

Боян Магдалинчев обясни, че ВСС не се движи по правилата на дисциплинарното производство, а по-скоро по АПК.

 

А Иван Гешев декларира, че ще гласува "против".

 

Огнян Дамянов пък обясни, че за сегашната ситуация е виновен парламентът, защото не е изработил правила за ситуации като сегашната.

 

"Изниква ми спомена за една приказка имал ли е една капа Гюро или не е имал. Не мога да си представя по какъв начин ние ще заставим тези колеги, които направиха предложението и които сега го оттеглят, да участват в тази процедура при положение, че очевидно не искат. Абсурдно е. След като те са я започнали би трябвало и те да могат да я прекратят. Няма правила, затова създадохме и наши", коментира Евгени Иванов.

 

 Сред членовете на Съвета настъпи смут.

Кадровиците се чудят в каква процедура са, правосъдният министър предложи почивка, други поискаха пауза, за да направят справка в учебниците. Стигна се и до изводи, че съдебният съвет се намира в тази ситуация заради липсата на правила, разписани от Народното събрание.

 

Самият главен прокурор Иван Гешев заяви, че иска процедурата по това искане, отправено с мотиви, че той е накърнил престижа на съдебната власт давайки указания до мястото на огледа на взрива до колата му да бъде допуснат израелски експерти, да продължи.

 

Заседанието на ВСС се председателства от правосъдния министър Атанас Славов. Ние сме в класическата ситуация, че всичко е казано, но не от всеки, заяви той след близо час дебат дали точката да бъде включена в дневния ред.

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да започнат да обсъждат точката с разпит на свидетелите, които са призовани. Един от тях е зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.

 

В началото на дебата министър Славов даде възможност на вносителите да представят исканията си. Той се извини, ако на момента е многословен, но добави, че го прави заради гражданите, които не винаги разбират какво точно става, а и това бил един от проблемите на съдебната система, че не винаги обяснявали.

Неочакван обрат претърпя ситуацията, след като Огнян Дамянов каза, че шестимата, които внесоха първото предложение за освобождаване на Гешев, го оттеглиха. Започна дебат може ли да се оттегля или не.

 

Според Цветинка Пашкунова в правилата не е предвидено да се оттеглят предложението. Тя посочи, че искането е допуснато, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.

 

Атанас Славов изтъкна, че в подобни случаи в парламента се спира заседанието и се свиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, пошегува се той.

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, коментира адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя каза, че за нея големия проблем е, че няма правила.

"Отвън са колеги, които са призовани. Аз съм на позицията, че не може да се оттегли. Но това е обидно за колегите, аз не се притеснявам от нищо", коментира Гешев.

 

Кадровиците са изненадани, цитират параграфи и закони, чудят се може ли да се оттегли. Не знаят какво прилагат - АПК, ГПК или НПК.

 

И настъпи пълен хаос!

Атанаска Дишева попита калегите си защо го оттеглят. После поиска почивка, защото трябвало да направи справка с учебниците. Според Даниела Марчева нямало значение какви са мотивите им. С нашето волеизявление, ние десезирахме органа, коментира Гергана Мутафова, също вносител.

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението.


"Обидно е за колегите, това което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина", заяви Гешев.

Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

 

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    


От категорията

ГЕРБ готви сблъсък на айтитата в София?

Бойко Борисов ще избира между Петър Иванов от “Гугъл България” и Любомир Минчев от “Телелинк”.-Boyko-Borisov-shte-izbira-mezhdu-Petar-Ivanov-ot--Gugal-Balgariya--i-Lyubomir-Minchev-ot--Telelink-_1695397232.jpg

Бойко Борисов ще избира между Петър Иванов от “Гугъл България”, Любомир Минчев ...

22 септ. 2023 | 17:26

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни-Radev--Horata-ot-tretata-vazrast-zasluzhavat-priznatelnostta-na-blizkite-si-i-podkrepa-ot-darzhavata_1664601877.jpg

„Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на ...

22 септ. 2023 | 09:42

Ген. Матеев: 22 септември е завършек на десетилетните борби на народа за свобода и независимост

Ген. Явор Матеев: 22 септември е завършек на десетилетните борби на народа за свобода и независимост-Gen--Yavor-Mateev--22-septemvri-e-zavarshek-na-desetiletnite-borbi-na-naroda-za-svoboda-i-nezavisimost_1695362992.jpg

България се е запазила като народ, род и родина през вековете най-вече поради ...

22 септ. 2023 | 09:07

На 25 септември

Румен Радев ще се срещне с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе

Румен Радев ще се срещне с председателя на Националното събрание на Виетнам Въонг Дин Хюе-Radev-izrazi-saboleznovaniya-na-katolitsite-v-Balgariya-i-po-sveta-po-povod-konchinata-na-Bendikt-XVI_1672501869.jpg

Въонг Дин Хюе ще бъде на посещение в България по покана на председателя на ...

22 септ. 2023 | 18:21

Най-важното

Борисов е направил ексцентричното предложение ГЕРБ отново да издигне жена за кмет на столицата

ГЕРБ готви сблъсък на айтитата в София?

Бойко Борисов ще избира между Петър Иванов от “Гугъл България” и Любомир Минчев от “Телелинк”.-Boyko-Borisov-shte-izbira-mezhdu-Petar-Ivanov-ot--Gugal-Balgariya--i-Lyubomir-Minchev-ot--Telelink-_1695397232.jpg

Бойко Борисов ще избира между Петър Иванов от “Гугъл България”, Любомир Минчев ...

22 септ. 2023 | 17:26

Забележителен урок за това, че единението и волята са пътят за постигане на националните идеали

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни

Радев:Денят на Независимостта е още по-важен днес, когато се правят опити за подмяна на историята ни-Radev--Horata-ot-tretata-vazrast-zasluzhavat-priznatelnostta-na-blizkite-si-i-podkrepa-ot-darzhavata_1664601877.jpg

„Той е още по-важен днес, когато се борим с множество кризи, проблемите на ...

22 септ. 2023 | 09:42

Относно реформата в КПКОНПИ, Йотова каза, че иска да изчака с оценката

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)

Илияна Йотова: Искат да сложат ръка на службите, президентът няма да позволи (Видео)-Yotova--Demografskata-kriza-ne-samo-zaplashva-badeshteto-ni--no-provokira-i-radikalizatsiya_1683711618.jpg

"Ако има достатъчно доказателства и сигнали в службите за сигурност, те са ...

22 септ. 2023 | 10:39

Напоследък президентът често казва неща, които не са верни, каза той

Денков: Дискусията за службите се води в Народното събрание, тя трябва да е силно експертна
(Видео)

Денков: Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни-Denkov--Naposledak-prezidentat-mnogo-chesto-kazva-neshta--koito-ne-sa-verni_1695373353.png

Напоследък президентът много често казва неща, които не са верни. Много често ...

22 септ. 2023 | 12:01

Не виждам как може бъде извадено от Министерството на отбраната, каза министърът на отбраната

И Тагарев контра на ген. Атанасов - не иска военното разузнаване да се обедини с ДАР

Тодор Тагарев: Военното разузнаване работи изключително добре и е важна структура на системата на МО-Todor-Tagarev--Voennoto-razuznavane-raboti-izklyuchitelno-dobre-i-e-vazhna-struktura-na-sistemata-na-MO_1695376890.jpg

Вариантите, които ще потърсят депутатите, трябва да осигурят функциониране на ...

22 септ. 2023 | 13:00

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство

Нинова: И днес ли намерихте да се карате за порциите във властта? Смирете се поне за 24 часа

Честит празник, българи. Независимостта е най-голямото богатство, отбеляза лидерът на БСП Корнелия Нинова.-Chestit-praznik--balgari--Nezavisimostta-e-nay-golyamoto-bogatstvo_1695375711.png

За съжаление разделението и противопоставянето не подмина празника. И днес ли ...

22 септ. 2023 | 12:40

Независимостта никога не умира, дори и за зависимите.

Проф. Андрей Пантев: Независимостта

Проф. Андрей Пантев: Независимостта-1621831335.jpg

Независимостта е финалният продукт на национално - освободителните усилия, един ...

22 септ. 2023 | 10:14

Който и каквото иска да говори, но на 9 септември 1944 година България губи своя суверенитет

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост

Проф. Пламен Павлов: Днес България се бори да намери своята формула за независимост-1622526691.jpg

Въпреки дефицитите, наложени на България от Берлинския договор, ние излизаме от ...

22 септ. 2023 | 14:05

"В българското образование е напълно занемарено патриотичното възпитание"

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии

Проф. Ивайло Христов: Българското общество мисли едноцветно, много са резки разделителните линии-1555941487.jpg

Обявяването на независимостта през 1908 година е кулминацията на градивната ...

22 септ. 2023 | 10:55