Шишков уличи в лъжа Петков: Газовата връзка с Гърция все още обекта си прилича на един строеж

Нямаше никаква идея за зимно почистване, не бяха започнали да се правят никакви конкурси

Министър Шишков уличи в лъжа Петков за газовата връзка с Гърция: Все още обектът прилича на строеж

10631 | 19 авг. 2022 | 11:37

Строителните фирми станаха жертва на политически игри и интриги. Това, което предишният кабинет е трябвало да направи, е да се разделят текущите и основните ремонти. Бившето ръководство на АПИ е довело до още по-голям хаос в ремонта на пътищата


Още от първия ден МРРБ започва активна работа.

 

Това стана ясно от брифинг на регионалния министър Иван Шишков, който представи екипа си и приоритетите на повереното му ведомство.

Първият приоритет е завършване на интерконекторната връзка с Гърция. Сред другите приоритети са поддръжката на пътната мрежа, както и ВиК секторът.

Остава само да бъде тествана връзката с мрежата на "Булгартрансгаз" и участъкът да бъде засипан

За газовата връзка с Гърция Шишков посочи, че заварил кореспонденция между различните ведомства и констатирал, че има доста незавършени дейности. Изготвена е програма за завършване на обекта, стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие. Ежедневни контакти се осъществявали със строителите на проекта. Шишков показа и снимки от обекта и подчерта, че все още газовата връзка все още прилича на строителен обект. Той е убеден, че забавянето ще се навакса. Министърът е ентусиазиран да се завърши интерконектора с Гърция.

При мобилизация на строителя на интерконектора е възможно газовата връзка с Гърция да бъде готова до 10 септември, посочи той.

 

Изнесените от министър Шишков факти опровергават твърденията на бившия премиер Кирил Петков и представители на ПП, че газовата връзка била изградена напълно.


Друга грижа на министъра е поддържането на републиканската пътна мрежа.

 

Заварих това, че няма никаква идея за зимно почистване, отчете Иван Шишков. Не са стартирали и обществените поръчки за зимното почистване. Той е разпоредил в кратки срокове да се осигури зимно почистване. Усещането му е, че Агенция "Пътна инфраструктура (АПИ) е направила всичко възможно да се остави държавата без зимно почистване, за да се удължат договорите на настоящите фирми, които се грижат за снега през зимата. Искаме да спасим зимното почистване, увери министърът.

За пътната поддръжка Шишков каза, че строителните фирми са станали жертва на политиката. АПИ довела до пълен хаос пътното поддържане, по думите му. Магистрала Хемус не се строи в последните 6-7 месеца, обясни още строителният министър.

МРРБ продължава проверките по всички строителни обекти. Не се работи и по проблемното свлачище на АМ Струма. Амбицията на министър Шишков е да се засили пътното строителство на тунелите Витиня и Ечемишка. Освен това той е констатирал липса на стратегия за развитие на скоростните пътища и магистрали.

И ВиК секторът има проблеми и се нуждае от реформи. Министърът иска по-поносима цена на водата.

 

Иван Шишков започна брифинга с представяне на своя екип.

Заместник-министър Захари Христов ще отговаря за АПИ и концесиите, заместник-министърката Поля Занева ще отговаря за ДНСК. Третата заместничка Десислава Георгиева пък ще се занимава с жилищната политика.

Юлия Ивкова ще е началник на политическия кабинет на министерството, каза Шишков.


“Оста север-юг от Русе към Маказа няма никакво развитие. Тунелът на Шипка стои странично на цялостното трасе“, продължи с проблемите Иван Шишков, показвайки и онагледявайки нуждата от строителството на нови магистрали. Като основни проекти той посочи магистрала "Рила" и магистрала "Черно море".

Според него, проходимостта на нашите пътища, е много по-малка от движещите се автомобили и това водило до повишаване на катастрофи и пътния травматизъм.

Шишков отчете, че цената на водата се повишава заради високите цени на електроенергията. Освен това във ВиК сектора голям проблем бил и остарялата инфраструктура.

"Това, което можем да направим за 44 дни, можем да въведем в експлоатация интерконектора. Това важен въпрос за държавата и всеки ден работим. Можем да възобновим строителството на големите проекти, защото не можем да си позволим да бъдат спрени. Тези неща са важни и сме длъжни да ги направим. Относно пътищата - това, което сме намерили, е възлагането на АПИ с удължаването на договорите за текущи ремонти. Тази година, при удължаване на срока от края на май до септември, има нови възлагания и те са предмет на предишната политика на предишните управляващи МРРБ и АПИ. Важно е да осигурим зимното почистване на държавата, което е важно“, каза още Шишков.

"Средствата, които стоят в холдинга, са намалели, ще дадем справката. Притеснява ни, че там стоят едни пари, които държавата е заделила и тези пари не се инвестират по никакъв начин. Парите се обезценяват и не носят нужния ефект. Важното, което искаме да направим, е да възложим като проектиране, надяваме се, че в следващия редовен кабинет ще има малко повече приемственост, а не политика. Ние ще дадем нашия дял като експерти“, съобщи Иван Шишков.

"В бюджета на АПИ има пари в някаква степен. Въпросът е, че парите са разпределени хаотично, не отговарят на възлагания и на това, което може да се очаква да бъде завършено. Ще направим анализ да прецизираме бюджета, да платим това, което е неотложно и да продължим. Пари в АПИ има, но те са за основните ремонти и ново строителство. Има пари, но не са планирани точно за какво. Проблемът не е дали е голям или малък бюджета на МРРБ или АПИ, а това, че няма проекти", изтъкна регионалният министър.

"Водата се върна. В МРРБ с много неща се занимаваме, но за водите, отношение има МОСВ. Този въпрос е извън компетентността“, отговори Шишков на въпроса къде изчезна река Искрецка, което доведе до водна криза в Своге и региона.

 

"Искам от "Автомагистрали" да ми дадат, поискал съм го още онзи ден, да дадат пълен график, включително и договора. Искам първо - документ и второ график как ще бъде завършен. Лошото е, че не се работи интензивно, но искам да проверя какъв е договорът“, каза Шишков по темата кога ще приключат ремонтите в тунелите на магистрала "Хемус". 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм! 

 


ОЗК

Още по темата

Росен Христов: Подновяваме преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ

Росен Христов: Подновяваме преговорите с Азербайджан за увеличение на доставките на газ-1659553150.jpg

Той уточни, че министерството ще продължи да търси количества газ, които да ...

22 авг. 2022 | 08:45

Газът в Европа поскъпна с повече от 10% над 270 евро за мегаватчас

-1651002524.jpg

Това означава, че цената на газа в Европа се покачи над 2800 долара за 1000 ...

22 авг. 2022 | 10:14

Христо Алексиев: След октомври газ няма!
(Видео)

Христо Алексиев-Hristo-Aleksiev_1661163108.jpg

"Интерконекторът беше оставен без надзор от предишното управление, ...

22 авг. 2022 | 13:11

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя
(Видео)

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Кому беше нужна цялата септемврийска предизборна вакханалия?

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11