Електоратите на ПП - ДБ и на ГЕРБ са смутени от обявения съюз между тях

Активисти са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел

Шок и гняв в редиците на ГЕРБ-ПП след тайната договорка за ротациия: Боклуци, сгодиха се с мафията!

19693 | 25 май 2023 | 13:43

Не е лесно да го обясним на избирателите си в момента. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.


Информирани ли са били структурите на двете политически сили ГЕРБ-СДС и ППДБ и дали е обсъждан с тях бракът между двете формации? Оказа се, че той е бил консумиран още през миналата седмица в пълна тайна от тях.

Партийци и ръководни кадри от двете формации коментираха пред “Труд news”, че има напрежение по места и много въпроси по кметските избори, в които двете коалиции, подкрепящи правителство, ще бъдат основни опоненти.

Първият пример подадоха притеснени структури на ГЕРБ и ПП в Бургас, където допреди няколко месеца, за кандидатура на ГЕРБ за кмет се спрягаше депутатът Жечо Станков. От понеделник с новата реалност - проектокабинет между ГЕРБ-СДС и ППДБ, се заговори, че общ кандидат кмет може да е Димитър Найденов от ПП.

В София става все по-ясно, че кандидат за кмет на ПП ще е бизнесменът Васил Терзиев. Проблемът е, че ДБ също имат претендент - Трайчо Трайков, а Борис Бонев също ще се бори за гласовете на градската десница.

Сред избирателите и активистите във Варна - недоволство и много въпросителни в двете коалиции

Недоволство и много въпросителни предизвика решението за съвместен кабинет с ротационен премиер сред редовите избиратели и активистите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки че кабинетът ще бъде съставен с техния мандат и начело ще застане акад. Денков, поддръжници на ПП и ДБ трудно преглъщат прегръдката с най-върлия им враг.

На местен терен битката им с ГЕРБ тече яростно вече над две години и вещае гореща есен преди местните избори.
Малцина смятат, че компромисът е оправдан, за да има редовна власт и бюджет, други окачествяват формулата като “дървено желязо”, а трети разочаровани казват, че за пореден път надеждите им за промяна са били излъгани и влизат в армията на неподкрепящите никого.

Твърдият електорат на ГЕРБ се опомня по-бързо, залагайки на надеждата, че Борисов не греши и ще ги изведе с успех и от тази каша. Активисти обаче са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел. Ако това е вярно, ще е голяма грешка, смятат поддръжници на партията. Те са притеснени, че начело на областната управа във Варна отново може да бъде върнат Благомир Коцев от ПП. Войната му с местната власт го постави на мушката като враг №1, а името му се спряга упорито и като кандидат за кмет. За негов конкурент в коалицията се спряга депутатката Стела Николова от ДБ, която има силни поддръжници сред гражданските сдружения.

Преди седмици в социалните мрежи между фенове на двамата дори пламна престрелка, но тя замря след шока от коалирането с големия враг ГЕРБ. Поддръжниците на ПП-ДБ се опасяват, че в жеста на ГЕРБ е заложен капан и припомнят нерадостната съдба на бившите коалиционни партньори на Борисов. Те не вярват в лоялното партньорство и посочват за пример казуса с Пловдивския панаир.

Димитър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС: Не е лесно да обясним на избирателите нестандартното решение

Това е фундаментален подход по отношение на Бойко Борисов, за който той не говори от вчера. Не е лесно да го обясним на избирателите си в момента. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.

“Ако изпълним стратегически цели и задачи пред България както в геополитически план, така и финансовото стабилизиране на страната чрез привличане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и балансиране на публичните финанси, ще покаже, че това е стратегически правилен подход. Има каузи, но няма по-голяма кауза от България. Няма компромис, който да не може да се направи в името на България”, подчерта народният представител.

На въпрос как би се отразил този нестандартен подход на местните избори, Николов каза, че все още е много рано да се каже дали ще има резонанс върху предстоящия вот.

Избирателите са разочаровани

Шок и гняв сред структурите на двете формации в Благоевград
Новата формула ще обърка и местните избори

Шокирани и гневни са активистите и на ГЕРБ и на ПП-ДБ в Благоевград заради обявената нова управленска формула. Официално местните лидери не желаят да коментират ставащото, но активът им излива гнева си в социалните мрежи.

“Боклуци, сгодиха се с мафията, мафията се клонира, заслепиха ги парите, обединиха се в обща кауза-всички срещу Радев, градската десница отива на бунището, повече няма да гласуваме за Промяната, предатели, съсипаха ни надеждите”.

Това са само малка част от настроенията на редовите симпатизанти и активисти и на двата партийни лагера, които се изливат във фейсбук. Намират се и гласове, които казват-по-добре ротация, отколкото нови избори, които пак ще повторят резултатите. Новата управленска формула ще обърка и местните избори.

Повечето активисти казват, че всяка партия ще работи сама за себе си и кандидатите им за кметове и съветници. Но се питат как ще критикуват политиките на конкурентите си при тоя брак по сметка в държавата. Освен това местните активи смятат, че новата управленска формула ще се отрази и на желанието на хората да отидат на местни избори, защото в момента ги е обзело огромно разочарование.

ГЕРБ предава всичките си основни каузи по отношение на онези битки, които в очите на избирателите на ГЕРБ са значими. А това е битката за хартиената бюлетина, това е битката срещу несправедливия арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който симпатизантите и активистите на ГЕРБ приеха като абсолютен израз на тоталитарната държава, казват в ГЕРБ.

 ППДБ се възприемат от симпатизантите на ГЕРБ като деца на комунисти, като това е идеологическо противопоставяне, срещу продължилото влияние на бившата тоталитарна държава, мимикрирайки през децата й. Това е противопоставяне, което запазва принципните различия в политиката.

Неаргументирано, неизговорено, взето в малка група и без информация решение, което изключтелно противоречи идеологически, емоционално и ценностно на избирателите на ГЕРБ, нанася изключителен удар върху тях. ППДБ два пъти са победени, като гражданите показват, че не искат да ги допуснат да управляват държавата в позиция на доминация.

И сега Борисов им подарява държавата за 9 месеца. А след 9 месеца „я камилата, я камиларя". Подарява кабинет, слагайки един европейски чиновник вътре, защото доколкото разбираме, съставът на този кабинет ще е само от ППДБ. Това означава, че има нещо, което ние не знаем, са гневни структурите.

Интересите на страната е да има правителство, но мотивите, принципите, реализацията за съставянето му не трябва да са на тъмно. Да не говорим, че всичко се случва на фона на скандалите в прокуратурата. Те ще продължат и вероятно ще видим още опити да се влияе от политиката на прокуратурата.

Местните избори са много голям проблем, защото кметовете на ГЕРБ отново ще работят с финансов министър Асен Василев, както бе анонсирано. Самите кметове са уморени от постоянното държане на баланс.

До този момент те са били много тежко атакувани. Дали Борисов в това състояние може да ги защити, след като ГЕРБ до такава степен предоставя изпълнителната власт на ППДБ?

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 


От категорията

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Кървавата ни история! 100 години от Деветоюнския преврат. Жестокост и канибализъм към държавен глава

На  9 юни 1923 г. в Царство България е извършен преврат, чрез който е свалено правителството на Александър Стамболийски. -Na-9-yuni-1923-g--v-Tsarstvo-Balgariya-e-izvarshen-prevrat--chrez-koyto-e-svaleno-pravitelstvoto-na-Aleksandar-Stamboliyski--_1686292654.jpg

В резултат на преврата е свалено законното правителство на Българския ...

9 юни 2023 | 09:36

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт

Фондация "Нашият дом е България" подкрепя инициативата на "Месец на семейството" с концерт-Fondatsiya--Nashiyat-dom-e-Balgariya--podkrepya-initsiativata-na--Mesets-na-semeystvoto--s-kontsert_1686319033.png

Нека смело отстояваме всичко, което е праведно, истинно, чисто и благословено. ...

9 юни 2023 | 16:56

Най-важното

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

Не е ясно кога и от кого е построено и обзаведено луксозното помещение, както и за каква цел се е ползвало

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”

Скандал! Откриха таен апартамент от 500 кв.м на 5-тия етаж на правителствена болница „Лозенец”-Skandal--Otkriha-taen-apartament-ot-500-kv-m-na-5-tiya-etazh-na-pravitelstvena-bolnitsa--Lozenets-_1686343689.jpg

Никой от болницата не е имал достъп до въпросното място, не е ясно и с какви ...

9 юни 2023 | 23:46

Има очаквания, че ще получи статут на защитен свидетел

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“

Васил Божков се прибира в България. На граниицата го чакат коли на „Съдебна охрана“-1625564520.jpg

От чужбина олигархът твърдеше, че е плащал милиони всеки месец на Бойко Борисов ...

9 юни 2023 | 23:57

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33