Електоратите на ПП - ДБ и на ГЕРБ са смутени от обявения съюз между тях

Активисти са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел

Шок и гняв в редиците на ГЕРБ-ПП след тайната договорка за ротациия: Боклуци, сгодиха се с мафията!

20718 | 25 май 2023 | 13:43

Не е лесно да го обясним на избирателите си в момента. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.


Информирани ли са били структурите на двете политически сили ГЕРБ-СДС и ППДБ и дали е обсъждан с тях бракът между двете формации? Оказа се, че той е бил консумиран още през миналата седмица в пълна тайна от тях.

Партийци и ръководни кадри от двете формации коментираха пред “Труд news”, че има напрежение по места и много въпроси по кметските избори, в които двете коалиции, подкрепящи правителство, ще бъдат основни опоненти.

Първият пример подадоха притеснени структури на ГЕРБ и ПП в Бургас, където допреди няколко месеца, за кандидатура на ГЕРБ за кмет се спрягаше депутатът Жечо Станков. От понеделник с новата реалност - проектокабинет между ГЕРБ-СДС и ППДБ, се заговори, че общ кандидат кмет може да е Димитър Найденов от ПП.

В София става все по-ясно, че кандидат за кмет на ПП ще е бизнесменът Васил Терзиев. Проблемът е, че ДБ също имат претендент - Трайчо Трайков, а Борис Бонев също ще се бори за гласовете на градската десница.

Сред избирателите и активистите във Варна - недоволство и много въпросителни в двете коалиции

Недоволство и много въпросителни предизвика решението за съвместен кабинет с ротационен премиер сред редовите избиратели и активистите на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Въпреки че кабинетът ще бъде съставен с техния мандат и начело ще застане акад. Денков, поддръжници на ПП и ДБ трудно преглъщат прегръдката с най-върлия им враг.

На местен терен битката им с ГЕРБ тече яростно вече над две години и вещае гореща есен преди местните избори.
Малцина смятат, че компромисът е оправдан, за да има редовна власт и бюджет, други окачествяват формулата като “дървено желязо”, а трети разочаровани казват, че за пореден път надеждите им за промяна са били излъгани и влизат в армията на неподкрепящите никого.

Твърдият електорат на ГЕРБ се опомня по-бързо, залагайки на надеждата, че Борисов не греши и ще ги изведе с успех и от тази каша. Активисти обаче са шокирани от анонсите, че единственият министър на ГЕРБ ще е Мария Габриел. Ако това е вярно, ще е голяма грешка, смятат поддръжници на партията. Те са притеснени, че начело на областната управа във Варна отново може да бъде върнат Благомир Коцев от ПП. Войната му с местната власт го постави на мушката като враг №1, а името му се спряга упорито и като кандидат за кмет. За негов конкурент в коалицията се спряга депутатката Стела Николова от ДБ, която има силни поддръжници сред гражданските сдружения.

Преди седмици в социалните мрежи между фенове на двамата дори пламна престрелка, но тя замря след шока от коалирането с големия враг ГЕРБ. Поддръжниците на ПП-ДБ се опасяват, че в жеста на ГЕРБ е заложен капан и припомнят нерадостната съдба на бившите коалиционни партньори на Борисов. Те не вярват в лоялното партньорство и посочват за пример казуса с Пловдивския панаир.

Димитър Николов, депутат от ГЕРБ-СДС: Не е лесно да обясним на избирателите нестандартното решение

Това е фундаментален подход по отношение на Бойко Борисов, за който той не говори от вчера. Не е лесно да го обясним на избирателите си в момента. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС от Великотърновския избирателен район Димитър Николов.

“Ако изпълним стратегически цели и задачи пред България както в геополитически план, така и финансовото стабилизиране на страната чрез привличане на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост и балансиране на публичните финанси, ще покаже, че това е стратегически правилен подход. Има каузи, но няма по-голяма кауза от България. Няма компромис, който да не може да се направи в името на България”, подчерта народният представител.

На въпрос как би се отразил този нестандартен подход на местните избори, Николов каза, че все още е много рано да се каже дали ще има резонанс върху предстоящия вот.

Избирателите са разочаровани

Шок и гняв сред структурите на двете формации в Благоевград
Новата формула ще обърка и местните избори

Шокирани и гневни са активистите и на ГЕРБ и на ПП-ДБ в Благоевград заради обявената нова управленска формула. Официално местните лидери не желаят да коментират ставащото, но активът им излива гнева си в социалните мрежи.

“Боклуци, сгодиха се с мафията, мафията се клонира, заслепиха ги парите, обединиха се в обща кауза-всички срещу Радев, градската десница отива на бунището, повече няма да гласуваме за Промяната, предатели, съсипаха ни надеждите”.

Това са само малка част от настроенията на редовите симпатизанти и активисти и на двата партийни лагера, които се изливат във фейсбук. Намират се и гласове, които казват-по-добре ротация, отколкото нови избори, които пак ще повторят резултатите. Новата управленска формула ще обърка и местните избори.

Повечето активисти казват, че всяка партия ще работи сама за себе си и кандидатите им за кметове и съветници. Но се питат как ще критикуват политиките на конкурентите си при тоя брак по сметка в държавата. Освен това местните активи смятат, че новата управленска формула ще се отрази и на желанието на хората да отидат на местни избори, защото в момента ги е обзело огромно разочарование.

ГЕРБ предава всичките си основни каузи по отношение на онези битки, които в очите на избирателите на ГЕРБ са значими. А това е битката за хартиената бюлетина, това е битката срещу несправедливия арест на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който симпатизантите и активистите на ГЕРБ приеха като абсолютен израз на тоталитарната държава, казват в ГЕРБ.

 ППДБ се възприемат от симпатизантите на ГЕРБ като деца на комунисти, като това е идеологическо противопоставяне, срещу продължилото влияние на бившата тоталитарна държава, мимикрирайки през децата й. Това е противопоставяне, което запазва принципните различия в политиката.

Неаргументирано, неизговорено, взето в малка група и без информация решение, което изключтелно противоречи идеологически, емоционално и ценностно на избирателите на ГЕРБ, нанася изключителен удар върху тях. ППДБ два пъти са победени, като гражданите показват, че не искат да ги допуснат да управляват държавата в позиция на доминация.

И сега Борисов им подарява държавата за 9 месеца. А след 9 месеца „я камилата, я камиларя". Подарява кабинет, слагайки един европейски чиновник вътре, защото доколкото разбираме, съставът на този кабинет ще е само от ППДБ. Това означава, че има нещо, което ние не знаем, са гневни структурите.

Интересите на страната е да има правителство, но мотивите, принципите, реализацията за съставянето му не трябва да са на тъмно. Да не говорим, че всичко се случва на фона на скандалите в прокуратурата. Те ще продължат и вероятно ще видим още опити да се влияе от политиката на прокуратурата.

Местните избори са много голям проблем, защото кметовете на ГЕРБ отново ще работят с финансов министър Асен Василев, както бе анонсирано. Самите кметове са уморени от постоянното държане на баланс.

До този момент те са били много тежко атакувани. Дали Борисов в това състояние може да ги защити, след като ГЕРБ до такава степен предоставя изпълнителната власт на ППДБ?

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   

 


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Ще се образува тънка снежна покривка и ще има условия за виелици и навявания

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг

Нахлува студен въздух. Дъждът ще преминава в сняг-Nahluva-studen-vazduh--Dazhdat-shte-preminava-v-snyag_1701583685.jpg

Температурите ще са с малък дневен ход – от 3°-4° в северозападните до около ...

3 дек. 2023 | 08:07

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25