Яжте червено месо на воля, сочат резултатите от най-новите проучвания

Досегашните съвети на експертите по хранене отиват в небитието

Шокиращо проучване! Няма полза за здравето, ако спрем червеното месо

8869 | 3 окт. 2019 | 22:30

Едва 5% от досегашните изследвания за храненето са с добро качество и не са подвеждащи, твърдят испански и полски учени


Няма здравни причини за намаляването на консумацията на червено или преработено месо, според нов преглед по темата. Тази теза, която противоречи на повечето съществуващи диетични съвети, идва от метаанализ на съществуващи изследвания, проведен от испански и полски центрове Cochrane, част от глобална колаборация за оценка на медицински проучвания, пише Скенернюз.

Многобройни здравни организации твърдят в продължение на десетилетия, че трябва да ограничим приема на червено месо заради високото съдържание на наситени мастни киселини, за които се смята, че повишават нивата на холестерол и водят до сърдечни удари. Доскоро и червеното, и преработеното месо пък бяха свързани и с развитието на карцином.

Въпреки това, в последния си анализ, авторите на проучването стигат до различно заключение, защото разглеждат поотделно двата основни типа проучвания. Най-достоверни доказателства идват от рандомизираните проучвания. При тях на някои от участниците е оказана помощ да променят храненето си по определен начин, като например да консумират по-малко месо, а на другите не е. Накрая се сравнява здравословното състояние на хората от двете групи.

Но такъв тип проучвания са скъпи и трудни за изпълнение. Според една оценка, едва около 5% от изследванията на храненето са големи рандомизирани проучвания с добро качество. Много по-често се извършват проучвания, които наблюдават с какво хората предпочитат да се хранят, без да им се дават насоки. При тези наблюдения много по-често е възможно да има отклонение или повлияване, което да доведе до подвеждащи резултати.

Брадли Джонстън от Университета Далузи в Халифакс, Канада и колегите му разглеждат всички предишни изследвания върху здравните ефекти от консумацията на червено или обработено месо. При всички тях ефектът върху сърдечните заболявания и рака е „много малък“. След това учените разглеждат поотделно 12 рандомизирани проучвания в същата област и откриват, че за хората, намалили консумацията на тези меса, има малки или никакви здравни ползи.

Основавайки се на тези резултати, авторите заключват, че хората трябва „да продължат да се хранят с обичайните си количества червено и преработено месо, освен ако не почувстват сами нужда да го променят“.

Припомняме, миналата година канадски учени обявиха, че хората, които консумират повече пържоли от червено месо и сирена, живеят по-дълго – твърдение, което преобърна с краката нагоре досегашните съвети на експертите по хранене.

 


От категорията

Патладжан с кайма по турски

Патладжан с кайма по турски-1626959202.jpg

22 юли 2021 | 16:05

Какво да сготвим на Илинден - вкусни рецепти

-1543834129.jpg

19 юли 2021 | 13:05

Шокиращо шармантната шакшука - израелският миш-маш
(Видео)

Тази година наградата за цялостен принос в кулинарията на Израел бе присъдена на „д-р Шакшука“- Бино Габсо-1626984440.jpg

Питателен и вкусен репортаж от Пирот и Цариброд. Остров Иския – най-много ...

22 юли 2021 | 23:02

Руло с тиквички, шунка и крема сирене
(Видео)

Руло с тиквички, шунка и крема сирене-1626167299.jpg

13 юли 2021 | 12:07