Необходими продукти (за 4 порции)
200 г крем сирене (с гладка и фина структура)
100 г шоколад
¼ ч.ч. захар (1 ч.ч. - 240 мл)
2 с.л. нишесте, може с аромат
(в оригиналната рецепта се използва брашно 2 ч.л.)
1 яйце
ванилия, кафе или друг аромат
Начин на приготвяне
1. Фурната се загрява на 175 градуса. Намазват се купички, подходящи за печене.
2. Шоколадът се стопява на водна баня или в микровълнова фурна, след което към него се прибавя крем сиренето и се разбърква добре.
3. Смесват се нишестето (или брашното) и захарта, към тях се добавя яйцето и сместа се разбива до хомогенност. Ароматизира се с ванилия или шоколадова есенция.
4. Двете смеси се обединяват и разпределят в подготвените купички. Във вътрешността на някои от кексчетата може да се постави и бонбон. Пекат се 20-25 минути до стегнат център, леко се охлаждат и се сервират.
Шоколадовият чийзкейк може да се приготви и предварително, да се постави в хладилник и непосредствено преди сервиране да се изпече.
За повече празничност и настроение е добре да се гарнира със свежи ягоди и сладолед.