Въпреки чуждестранното си наименование, чийзкейкът се радва на много почитатели в България. Любопитният десерт се е превърнал в предпочитан за редица хора.
От една страна – защото не е никак труден за приготвяне, а от друга – защото в себе си съчетава сладко и солено по много успешен начин.
Днес в рубриката ни Кулинария с Нина ще ви покажем как да си приготвите неустойм шоколадов чийзкейк у дома.
Необходими продукти:
425 г крема сирене
150 г масло
250 г черен шоколад
1/2 ч.л. канела
250 г какаови бисквити
1 ванилия
2 с.л. какао
400 г заквасена сметана
200 г захар
3 яйца
Начин на приготвяне:
Намазваме тортена форма с откопчаващо се дъно (обвиваме я отвън с поне 5 слоя алуминиево фолио, защото чийзкейкът се пече на водна баня и това предпазва да не влезе вода в него) с разтопено масло.
Смиламе бисквитите, след което ги разбъркваме с канелата и маслото.
Получената смес разстиламе като блат във формичката, като притискаме добре с длан.
Оставяме го 30 минути в хладилника да стегне.
Разтопяваме шоколада на водна баня.
Захарта, какаото, сметаната, ванилията и крема сиренето разбиваме до хомогенна смес. Добавяме яйцата едно по едно, като не спираме да разбиваме с миксер. Накрая прибавяме и разтопения шоколад, отново разбърквайки до хомогенна смес.
Получената смес изсипваме върху охладения блат и слагаме тортената форма на водна баня (тя трябва да покрие около 1/3 от височината й).
Печем в предварително загрята на 150 градуса фурна, до готовност - около 40 минути или докато се стегне в средата.
Изключваме печката и го оставяме да изстине в нея.
След това, преместваме чийзкейка в хладилник за няколко часа.
Преди поднасяне, го отделяме от формата и по желание го поръсваме обилно с какао.