Михаела Филева

Шоуто и бизнесът по света и у нас

13064 | 7 март 2015 | 15:18

Как се строи музикална империя според Графа, Филева, Мартен и Краси от Д2

Михаела Филева-1425997613.jpgИ след раждането Блейк Лайвли е с идеална фигура.-1425999294.jpgГрафа-1425999246.jpgКраси Тодоров - D2-1425999217.jpgМартен Роберто-1425999165.jpg

Няма друг бизнес като шоубизнеса - клише, зрелищно потвърдено в „Империя“ - новия хитов сериал на „Фокс“, заснел бруталната действителност по пътя към голямата слава. Историята на бедния афроамерикански рапър Лушъс, успял да стане богат до тъмнозелено, превърна поредицата в тв феномен и първия сериал, сериозно фокусирал вниманието към бизнеса с музика. „Империя“ показва как с „речитатива от гетото“ се влиза в „клуба на милионерите“, но това явно може да се случи само в Америка.


За да разкрият спецификата на българския музикален бизнес, вестник „Преса“ и телевизия „Фокс“ поставиха в различни ситуации четирима от най-популярните музикални артисти на България: продуцента на „Монте Мюзик“ Влади Ампов-Графа, певицата Михаела Филева, диджея Мартен Роберто и композитора и музикант Краси Тодоров от Д2.

 

Да правиш музика в България и да печелиш


Графа - Излишно е да казвам, че у нас не само в шоубизнеса е различно. Учим се в движение, пред очите на хората. Пазарът е малък, а има много изпълнители. Ако си успешен изпълнител, е възможно да живееш добре и да имаш по-висок стандарт на живот. Ако си композитор, аранжор или текстописец, е по-трудно, защото авторските права от излъчването на музика по радиа, телевизии и др. са обидно малко. На инструменталистите също им е трудно, защото хонорарите за свирене не са достатъчно високи, а и певците, които свирят с групи, са малко. Но като се замисля, пробивът е труден в цял свят.


Краси - Шоубизнесът може да бъде както като всеки друг бизнес, така и много различен и непредвидим. Понякога си убеден, че една песен е суперхит, а нищо не се случва с нея. Понякога влагаш голяма сума за видеоклип, а друг, който е почти за без пари, е по-успешен от твоя. Това му е и интересното. Главният проблем е, че България е много малък и затворен пазар.


Михаела - А според мен това, че мащабите на т.нар. шоубизнес у нас нямат общо с тези на Запад, е за наше щастие. Имаме възможност да сме много по-въвлечени в целия творчески процес, върху нас не се упражнява толкова голям обществен натиск. С други думи - за артист в България е възможно да води нормален начин на живот и да е удовлетворен от работата си, дори да е много популярен. Но има и трудности, защото все още цялата система тук не е достатъчно стройна. Мечтаем за пълни зали, хора, които имат възможност да купуват музиката ни и не пиратстват, за честна конкуренция, която непрестанно да стимулира вдигането на нивото.

Музика и дрога - необходимо зло, задължително условие или мода


Краси - Наркотиците отключват неща, които носиш в себе си и които можеш да откриеш и без тяхната помощ. Ако не носиш музика в себе си, никакви наркотици не могат да те стимулират да измислиш песен или соло или каквото и да е... по времето на Моцарт и Бетовен не е имало дрога, нали?


Михаела - Не употребявам и съм против. Но артистите сме хора и също имаме слабости. Трудно ми е да си представя какво е напрежението винаги да оправдаваш очакванията на публиката, когато тя е целият свят. Предполагам, че затова на Запад посягат към дрогата. При нас ситуацията обаче не е точно такава. Тук хората в средите ни вземат наркотични вещества просто за забавление, под претекст че така идвало вдъхновението. Я се опитайте да се вдъхновите от книга!


Мартен - Тази ситуация е преувеличена и е въпрос на личен избор.
Графа - Това не е моята комбинация. В световния шоубизнес не е тайна, че има такава връзка, но мащабите на популярност и напрежение там са огромни. У нас това по-скоро е поза, отколкото необходимост.
Ако във видеоклипа няма красива жена, по-добре да няма видеоклип
Мартен - Така е, защото сек­сът продава. Старо, но добре утвърдено клише.
Графа - Красивите жени винаги са плюс не само в клиповете.
Краси - Красивата жена винаги е била и винаги ще бъде един от главните вдъхновители не само на музикантите, но и за всички творци! Голям процент сме започнали да свирим и да пеем, за да ни забележи някое красиво момиче. Любовта към музиката идва впоследствие.

Хип-хопът ни не е като хип-хопа им


Мартен - И в България има истински хип-хоп, но не е този, който масово радиата въртят. Хип-хопът е култура на вече цели поколения. Той включва не само музика, а брейк, графити, диджеи, стил на обличане.


Михаела - Присъщо за артистите от хип-хоп сцената е да не могат да се гледат един друг, да се считат за неповторими и велики и че всички други са им виновни, че са недооценени. Един приятел казваше: „Не може да си щастлив рапър, трябва да си много сърдит на живота, на съдбата, на политическия строй, на всичко!“ Откровен фен съм на всички хип-хоп артисти, които не робуват на това клише. Има такива, които правят този стил истински съществуващ с добрата си лирика и музикални бийтове.


„Искам да пееш така, сякаш това е последната ти песен“, казва главата на музикалната империя Лушъс в сериала.


Михаела - Често си казвам такива мотивиращи думи: „Давай, момиче! Покажи какво можеш! Сега или никога!“ Докато си млад артист и тепърва заявяващ и доказващ себе си, май е неизбежно. А когато си с опит, такива фрази ти напомнят да не спираш да се развиваш въпреки рутината.

Музиката е бизнес,
а в бизнеса няма място за приятели


Краси - Не е така. Историята показва, че повечето успешни рок групи са създадени от няколко приятели, които се събират в един гараж и започват да свирят и да се забавляват заедно. Някои от тези групи имат повече от 30-годишна история. Отношенията в една група са много сходни с отношенията в семейството - има и пикове, и спадове. Когато двама или повече души са водени от една обща цел и от любов към това, което вършат заедно, компромиси се правят по-лесно и нещата вървят.

Личният живот
е част от играта
„да бъдеш звезда“


Графа - Естествено е хората да се интересуват от личния живот на известните. Според мен е въпрос на баланс, да споделиш достатъчно, но и да оставиш нещо за себе си. Най-лесно това може да стане в социалните мрежи. Но у нас често се спекулира и се изкривяват нещата.


Краси - Това е цената, която трябва да платиш, ставайки популярна личност. Но аз лично предпочитам да прочета как Бионсе е пяла парче на Стиви Уондър заедно с Ед Шийрън, отколкото с каква рокля са я снимали или как го „правят“ с Джей Зи. Не приветствам „креативността“ на журналистите да измислят интересни ситуации.
Михаела - Вярвам, че единственият смислен повод за шум около един изпълнител е това дали музиката му е добра или не. Всички сме били жертви на „журналистика“, която спекулира с желанието на артиста да остави личния си живот далеч от прожекторите и си измисля каквото й е удобно. С времето се научих да не ми пука. Благодарна съм, че все пак има и добри музикални журналисти, които знаят как да водят интервю, как да получат от човека отсреща наистина важна и интересна информация, без да намесват личния живот, ако той не желае това. Благодаря ви, че ви има!

 

Блейк Лайвли е щастливо зарязана от Лео ди Каприо

 

Каквото е Сара Джесика Паркър за жените над 30, това е Блейк Лайвли за момичетата под 20. Модна икона и пример за подражание на всички ученички, за които „Клюкарката“ е настолен сериал. Актуалната поредица на Кино Нова показва живота на група


красиви, богати и разглезени


подрастващи, разделението на популярни и смотани гимназисти и това колко е важно да имаш умен телефон, за да може да четеш по него срамни тайни от живота на съучениците си. Неизвестно момиче, подписващо се като „Клюкарката“, следи ученическите страсти, пише ги в своя блог и ги изпраща като есемеси на всички в гимназията. Коя е клюкарката, никой не знае. Тя не се появява, а зад кадър говори само гласът на актрисата Кристен Бел („Вероника Марс“). Но ситуацията е толкова модерно ефектна, че след този сериал масово текстовите съобщения започват да се подписват също като в сериала: ХО-ХО - в превод от градски жаргон: целувки и прегръдки (погледнато от птичи поглед, прегръщащите се хора образуват буквата О, а целуващите се - Х). 

 

Целувки и прегръдки обилно получава и главната героиня в „Клюкарката“ Блейк Лайвли. В сюжета тя е богаташката щерка Серена ван дер Удсен, която за разлика от надутите си приятелки се влюбва в бед­но, но умно момче. Актьорът е младият Пен Баджли, който за съжаление до момента не успява да постигне нищо по-съществено от образа на този нещастен хлапак. По-късно Блейк ще каже, че всъщност от скука се е срещала с него, но когато започва да снима реклами за „Шанел“, режисирани от самия Карл Лагерфелд, влиза сред „100-те най-влиятелни хора“ според „Тайм“, а „Пийпъл“ я приема в прословутата си класация за най-красивите хора, става ясно, че в друга компания може да й бъде много по-интересно, отколкото до печалния Пен. Леонардо ди Каприо става причина двойката от „Клюкарката“ да се раздели, но и тяхната тръпка не продължава дълго - не се е родила тази, която да укроти „Авиаторът“. Говорейки за предишните си любови, актрисата ще каже, че тогава е приела много тежко раздялата. Осъзнава колко идиотски ревнива и по девичи кискаща се е била до него, но Лео е идол от детството й, а на колко момичета в този свят се случва да спят с идолите си?!


Сега драмата между главните актьори от „Клюкарката“ е затихнала и те влизат в клишето „добри приятели“. Пен Баджли е щастлив с новата си любов Зоуи, порасналата дъщеря на Лени Кравиц, а Блейк Лайвли е най-сексапилната млада майка на Холивуд.


Раздялата с Ди Каприо се оказва щастлива в нейния живот, защото блондинката намира утеха при бившия мъж на Скарлет Йохансон - Раян Рейнолдс. Двамата не само се влюбват, но отскоро си имат дъщеричка. Актьорите толкова тихо споделят радостта си, че по принцип мнителните за светски събития медии с месец закъснение разбраха за появата на бебето.


Тайната около раждането


продължава и с името на момиченцето. Първоначално се разбра, че малката се казва Вайълет, но актьорите отрекоха това и отказаха да назоват името. Последните слухове шептят, че двамата са кръстили дъщеря си Джеймс, което според американците е име неутрално, ставащо и за момче, и за момиче.


От категорията

Дизайнерът Николай Божилов пред проф.Стойков: Когато работя в екип, държа на бързата комуникация

Дизайнерът Николай Божилов-Dizaynerat-Nikolay-Bozhilov_1695137527.jpg

Други горещи теми от интервюто: коуъркинг пространството CO-NETS и Design Week ...

19 септ. 2023 | 18:29

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки

Калина Крумова: Реших да стана донор на яйцеклетки-Kalina-Krumova--Reshih-da-stana-donor-na-yaytsekletki_1694940140.png

Смята, че не е нормално да не се знае колко са хората, които чакат и колко от ...

17 септ. 2023 | 11:36

70-годишният Хълк Хоган каза "Да" на 25 години по-младата Скай Дейли

70-годишният Хълк Хоган каза "Да" на 25 години по-младата Скай Дейли-70-godishniyat-Halk-Hogan-kaza--Da--na-25-godini-po-mladata-Skay-Deyli_1695644941.jpg

Облеклото на щастливата двойка беше изпипано до последния детайл за специалния ...

25 септ. 2023 | 15:28

На Малдивите може да си щастлив, без да си влюбен
(Галерия)

На Малдивите може да си щастлив, без да си влюбен-Na-Maldivite-mozhe-da-si-shtastliv--bez-da-si-vlyuben_1695493654.jpg

Дизайнерът Гергана Апостолова за приключенията си по екзотичните острови, Пулия ...

23 септ. 2023 | 21:16

Най-важното

Хекимян е отрицанието на Борисов за София на ГЕРБ. Това е предателство към ГЕРБ

Валерия Велева: За Борисов, Хекимян и жалката българска политика

Валерия Велева-1448546816.jpg

Да имаш кандидат за кмет като Георги Георгиев и да стигнеш до Хекимян, е ...

25 септ. 2023 | 15:11

Недопустимо е храм, заключен с катинари. Правителството да установи чия собственост е Руската църква, призова той

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никого за кандидат-кмет на София, дори на балотажа
(Видео)

Пеевски: ДПС няма да подкрепи никой за кандидат-кмет на София-Peevski--Denkov-i-Vasilev-shte-podpishat-dokument-s-protestirashtite_1695203745.jpg

Църквата трябва да е отворена, не може да е заключен храмът. Нека да се ...

25 септ. 2023 | 12:35

Негово Светейшество е информирал със свое нарочно писмо Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква

Патриарх Неофит назначи свещеници от София, които да обслужват Руската църква-Patriarh-Neofit-naznachi-sveshtenitsi-ot-Sofiya--koito-da-obsluzhvat-Ruskata-tsarkva_1695651330.jpg

Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на ...

25 септ. 2023 | 15:05

Реших да се кандидатирам, за да работя за обществото, но от другата страна, обяви кандидат-кметът

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на София, предложението е лично на Борисов

ГЕРБ -СДС регистрира Антон Хекимян за кандидат-кмет на  София, предложението е лично на Борисов-GERB--SDS-registrira-Anton-Hekimyan-za-kandidat-kmet-na-Sofiya--predlozhenieto-e-lichno-na-Borisov_1695627791.jpg

Хекимян уточни, че миналата седмица е имал лична среща с лидера на ГЕРБ Бойко ...

25 септ. 2023 | 10:01

Този мистериозен доклад никой не го е виждал, никой не знае какво пише в него, каза тя

Нинова пита: Бил ли е Хекимян лична къртица на Бойко Борисов в БТВ

--Ninova--BSP-nyama-da-podkrepi-pravitelstvo-na-GERB-s-prisastvie-ili-otsastvie-ot-zalata_1684403365.jpg

Относно номинацията на ГЕРБ-СДС за кмет на София на Антон Хекимян, Нинова ...

25 септ. 2023 | 12:11

За да работи добре едно общество, трябва да има китайска стена между медиите и политиката, смята той

Терзиев за Хекимян: Опитите на журналистите да влизат в политиката не са свършили добре

Васил Терзиев: Опитите на журналистите да влизат в политиката, не са свършили добре-Vasil-Terziev--Opitite-na-zhurnalistite-da-vlizat-v-politikata--ne-sa-svarshili-dobre_1695628810.jpg

ГЕРБ и Борисов избират да заложат на човек, който буквално една седмица преди ...

25 септ. 2023 | 10:58

Борисов дал инструкции по места, ако се стигне до балотаж,, да подкрепят „Промяната“

Иван Стамболов-Сула: Защо Хекимян? Защо не Георги Георгиев, който поне знае какво става в Общината?

Иван Стамболов-Сула-1620807193.jpg

Виждаме, че ГЕРБ не само нямат намерение да се разправят с „Промяната“, което ...

25 септ. 2023 | 15:46

Йорданка Фандъкова поема нюзрума на бТв. Първата ѝ работа е ремонт на студиото, гласи друг коментар

Хекимян взриви Мрежата: Гответе се за Цитиридис. С подгласници Цънцарова и Ризова

Честито на софиянци, мъжкото ледено хоро се мести в Перловска река, пише потребител
-Chestito-na-sofiyantsi--mazhkoto-ledeno-horo-se-mesti-v-Perlovska-reka-_1695633578.jpg

С таргета на Хекимян, по-евтино и също толкова ефективно щеше да му е на Бойко ...

25 септ. 2023 | 11:16

Защо му бе на ББ да издъни, както най-верния си агент в БТВ, така и самата телевизия

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?

Паун Цонев: Защо Борисов реши, че е по-добре новата Цецка да се казва Антон?-1477839807.jpg

Дали до края на деня Борисов няма да обяви на главния изпълнителен директор на ...

25 септ. 2023 | 16:04