Михаела Филева

Шоуто и бизнесът по света и у нас

12655 | 7 март 2015 | 15:18

Как се строи музикална империя според Графа, Филева, Мартен и Краси от Д2

Михаела Филева-1425997613.jpgИ след раждането Блейк Лайвли е с идеална фигура.-1425999294.jpgГрафа-1425999246.jpgКраси Тодоров - D2-1425999217.jpgМартен Роберто-1425999165.jpg

Няма друг бизнес като шоубизнеса - клише, зрелищно потвърдено в „Империя“ - новия хитов сериал на „Фокс“, заснел бруталната действителност по пътя към голямата слава. Историята на бедния афроамерикански рапър Лушъс, успял да стане богат до тъмнозелено, превърна поредицата в тв феномен и първия сериал, сериозно фокусирал вниманието към бизнеса с музика. „Империя“ показва как с „речитатива от гетото“ се влиза в „клуба на милионерите“, но това явно може да се случи само в Америка.


За да разкрият спецификата на българския музикален бизнес, вестник „Преса“ и телевизия „Фокс“ поставиха в различни ситуации четирима от най-популярните музикални артисти на България: продуцента на „Монте Мюзик“ Влади Ампов-Графа, певицата Михаела Филева, диджея Мартен Роберто и композитора и музикант Краси Тодоров от Д2.

 

Да правиш музика в България и да печелиш


Графа - Излишно е да казвам, че у нас не само в шоубизнеса е различно. Учим се в движение, пред очите на хората. Пазарът е малък, а има много изпълнители. Ако си успешен изпълнител, е възможно да живееш добре и да имаш по-висок стандарт на живот. Ако си композитор, аранжор или текстописец, е по-трудно, защото авторските права от излъчването на музика по радиа, телевизии и др. са обидно малко. На инструменталистите също им е трудно, защото хонорарите за свирене не са достатъчно високи, а и певците, които свирят с групи, са малко. Но като се замисля, пробивът е труден в цял свят.


Краси - Шоубизнесът може да бъде както като всеки друг бизнес, така и много различен и непредвидим. Понякога си убеден, че една песен е суперхит, а нищо не се случва с нея. Понякога влагаш голяма сума за видеоклип, а друг, който е почти за без пари, е по-успешен от твоя. Това му е и интересното. Главният проблем е, че България е много малък и затворен пазар.


Михаела - А според мен това, че мащабите на т.нар. шоубизнес у нас нямат общо с тези на Запад, е за наше щастие. Имаме възможност да сме много по-въвлечени в целия творчески процес, върху нас не се упражнява толкова голям обществен натиск. С други думи - за артист в България е възможно да води нормален начин на живот и да е удовлетворен от работата си, дори да е много популярен. Но има и трудности, защото все още цялата система тук не е достатъчно стройна. Мечтаем за пълни зали, хора, които имат възможност да купуват музиката ни и не пиратстват, за честна конкуренция, която непрестанно да стимулира вдигането на нивото.

Музика и дрога - необходимо зло, задължително условие или мода


Краси - Наркотиците отключват неща, които носиш в себе си и които можеш да откриеш и без тяхната помощ. Ако не носиш музика в себе си, никакви наркотици не могат да те стимулират да измислиш песен или соло или каквото и да е... по времето на Моцарт и Бетовен не е имало дрога, нали?


Михаела - Не употребявам и съм против. Но артистите сме хора и също имаме слабости. Трудно ми е да си представя какво е напрежението винаги да оправдаваш очакванията на публиката, когато тя е целият свят. Предполагам, че затова на Запад посягат към дрогата. При нас ситуацията обаче не е точно такава. Тук хората в средите ни вземат наркотични вещества просто за забавление, под претекст че така идвало вдъхновението. Я се опитайте да се вдъхновите от книга!


Мартен - Тази ситуация е преувеличена и е въпрос на личен избор.
Графа - Това не е моята комбинация. В световния шоубизнес не е тайна, че има такава връзка, но мащабите на популярност и напрежение там са огромни. У нас това по-скоро е поза, отколкото необходимост.
Ако във видеоклипа няма красива жена, по-добре да няма видеоклип
Мартен - Така е, защото сек­сът продава. Старо, но добре утвърдено клише.
Графа - Красивите жени винаги са плюс не само в клиповете.
Краси - Красивата жена винаги е била и винаги ще бъде един от главните вдъхновители не само на музикантите, но и за всички творци! Голям процент сме започнали да свирим и да пеем, за да ни забележи някое красиво момиче. Любовта към музиката идва впоследствие.

Хип-хопът ни не е като хип-хопа им


Мартен - И в България има истински хип-хоп, но не е този, който масово радиата въртят. Хип-хопът е култура на вече цели поколения. Той включва не само музика, а брейк, графити, диджеи, стил на обличане.


Михаела - Присъщо за артистите от хип-хоп сцената е да не могат да се гледат един друг, да се считат за неповторими и велики и че всички други са им виновни, че са недооценени. Един приятел казваше: „Не може да си щастлив рапър, трябва да си много сърдит на живота, на съдбата, на политическия строй, на всичко!“ Откровен фен съм на всички хип-хоп артисти, които не робуват на това клише. Има такива, които правят този стил истински съществуващ с добрата си лирика и музикални бийтове.


„Искам да пееш така, сякаш това е последната ти песен“, казва главата на музикалната империя Лушъс в сериала.


Михаела - Често си казвам такива мотивиращи думи: „Давай, момиче! Покажи какво можеш! Сега или никога!“ Докато си млад артист и тепърва заявяващ и доказващ себе си, май е неизбежно. А когато си с опит, такива фрази ти напомнят да не спираш да се развиваш въпреки рутината.

Музиката е бизнес,
а в бизнеса няма място за приятели


Краси - Не е така. Историята показва, че повечето успешни рок групи са създадени от няколко приятели, които се събират в един гараж и започват да свирят и да се забавляват заедно. Някои от тези групи имат повече от 30-годишна история. Отношенията в една група са много сходни с отношенията в семейството - има и пикове, и спадове. Когато двама или повече души са водени от една обща цел и от любов към това, което вършат заедно, компромиси се правят по-лесно и нещата вървят.

Личният живот
е част от играта
„да бъдеш звезда“


Графа - Естествено е хората да се интересуват от личния живот на известните. Според мен е въпрос на баланс, да споделиш достатъчно, но и да оставиш нещо за себе си. Най-лесно това може да стане в социалните мрежи. Но у нас често се спекулира и се изкривяват нещата.


Краси - Това е цената, която трябва да платиш, ставайки популярна личност. Но аз лично предпочитам да прочета как Бионсе е пяла парче на Стиви Уондър заедно с Ед Шийрън, отколкото с каква рокля са я снимали или как го „правят“ с Джей Зи. Не приветствам „креативността“ на журналистите да измислят интересни ситуации.
Михаела - Вярвам, че единственият смислен повод за шум около един изпълнител е това дали музиката му е добра или не. Всички сме били жертви на „журналистика“, която спекулира с желанието на артиста да остави личния си живот далеч от прожекторите и си измисля каквото й е удобно. С времето се научих да не ми пука. Благодарна съм, че все пак има и добри музикални журналисти, които знаят как да водят интервю, как да получат от човека отсреща наистина важна и интересна информация, без да намесват личния живот, ако той не желае това. Благодаря ви, че ви има!

 

Блейк Лайвли е щастливо зарязана от Лео ди Каприо

 

Каквото е Сара Джесика Паркър за жените над 30, това е Блейк Лайвли за момичетата под 20. Модна икона и пример за подражание на всички ученички, за които „Клюкарката“ е настолен сериал. Актуалната поредица на Кино Нова показва живота на група


красиви, богати и разглезени


подрастващи, разделението на популярни и смотани гимназисти и това колко е важно да имаш умен телефон, за да може да четеш по него срамни тайни от живота на съучениците си. Неизвестно момиче, подписващо се като „Клюкарката“, следи ученическите страсти, пише ги в своя блог и ги изпраща като есемеси на всички в гимназията. Коя е клюкарката, никой не знае. Тя не се появява, а зад кадър говори само гласът на актрисата Кристен Бел („Вероника Марс“). Но ситуацията е толкова модерно ефектна, че след този сериал масово текстовите съобщения започват да се подписват също като в сериала: ХО-ХО - в превод от градски жаргон: целувки и прегръдки (погледнато от птичи поглед, прегръщащите се хора образуват буквата О, а целуващите се - Х). 

 

Целувки и прегръдки обилно получава и главната героиня в „Клюкарката“ Блейк Лайвли. В сюжета тя е богаташката щерка Серена ван дер Удсен, която за разлика от надутите си приятелки се влюбва в бед­но, но умно момче. Актьорът е младият Пен Баджли, който за съжаление до момента не успява да постигне нищо по-съществено от образа на този нещастен хлапак. По-късно Блейк ще каже, че всъщност от скука се е срещала с него, но когато започва да снима реклами за „Шанел“, режисирани от самия Карл Лагерфелд, влиза сред „100-те най-влиятелни хора“ според „Тайм“, а „Пийпъл“ я приема в прословутата си класация за най-красивите хора, става ясно, че в друга компания може да й бъде много по-интересно, отколкото до печалния Пен. Леонардо ди Каприо става причина двойката от „Клюкарката“ да се раздели, но и тяхната тръпка не продължава дълго - не се е родила тази, която да укроти „Авиаторът“. Говорейки за предишните си любови, актрисата ще каже, че тогава е приела много тежко раздялата. Осъзнава колко идиотски ревнива и по девичи кискаща се е била до него, но Лео е идол от детството й, а на колко момичета в този свят се случва да спят с идолите си?!


Сега драмата между главните актьори от „Клюкарката“ е затихнала и те влизат в клишето „добри приятели“. Пен Баджли е щастлив с новата си любов Зоуи, порасналата дъщеря на Лени Кравиц, а Блейк Лайвли е най-сексапилната млада майка на Холивуд.


Раздялата с Ди Каприо се оказва щастлива в нейния живот, защото блондинката намира утеха при бившия мъж на Скарлет Йохансон - Раян Рейнолдс. Двамата не само се влюбват, но отскоро си имат дъщеричка. Актьорите толкова тихо споделят радостта си, че по принцип мнителните за светски събития медии с месец закъснение разбраха за появата на бебето.


Тайната около раждането


продължава и с името на момиченцето. Първоначално се разбра, че малката се казва Вайълет, но актьорите отрекоха това и отказаха да назоват името. Последните слухове шептят, че двамата са кръстили дъщеря си Джеймс, което според американците е име неутрално, ставащо и за момче, и за момиче.


От категорията

Борисов отново с кожения шлифер - мачото се завърна, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ

Борисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)
-Borisov--vlyavo---2001-g--vdyasno---2023-g-_1679564824.jpg

„Той се завърна“, обяви пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на ...

23 март 2023 | 12:58

Нинова на кон или върху мотор - демонстрира водачество, сила и достойство

Нинова на кон, 2017 г. (вляво) и на мотор, 2023 г. (вдясно)
-Na-kon--2017-g---vlyavo-Na-motor--2023-g---vdyasno-_1679570309.jpg

Комбинацията от изражението й, излъчващо стремеж и увереност, и мощния пистов ...

23 март 2023 | 13:09

Хари и Меган не си поплюват: Ще уважат коронацията, само ако са на балкона редом до Уилям и Кейт

Хари и Меган не си поплюват: Ще уважат коронацията ако само са на балкона редом до Уилям и Кейт
Сн. Инстаграм-Hari-i-Megan-ne-si-poplyuvat--Shte-uvazhat-koronatsiyata-ako-samo-sa-na-balkona-redom-do-Uilyam-i-Keyt-Sn--Instagram_1679399142.jpg

Рожденият ден на принц Арчи съвпада с коронацията, а двойката е поискала ...

21 март 2023 | 13:42

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: Страхувах се да се влюбя, но знаех, че е за последно

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: Страхувах се да се влюбя, но знаех, че е за последно
Сн. Туитър-Rupart-Mardok-shte-se-zheni-za-peti-pat-na-92-g--Strahuvah-se-da-se-vlyubya--no-znaeh--che-e-za-posledno-Sn--Tuitar_1679393805.jpg

Мърдок предложил брак на избраницата си в Деня на Свети Патрик. Двамата ще се ...

21 март 2023 | 12:15

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679599247.jpg

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

България не участва в съвместната доставка за снаряди за Украйна заедно с други 9 държави, подчерта Радев

Радев: Поставяме условие - снаряди, произведени у нас за други страни, да не отиват в Украйна!
(Видео)

Радев: България се ангажира с производството на снаряди за нуждите на наши партньори, не за Украйна-1621945130.png

Нещо повече - България ще поставя условия, произведени на нейна територия ...

23 март 2023 | 13:17

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47