Шойгу: Русия забавя умишлено настъплението

Целта е да се даде възможност на цивилните да се евакуират

Шойгу: Русия забавя умишлено настъплението

14426 | 25 май 2022 | 09:54

Чуждите наемници в Украйна вече са над 6000, твърди руският министър на отбраната


Русия съзнателно забавя темповете на настъпление в Украйна, за да се избегнат жертвите сред мирното население. Това обясни днес руският отбранителен министър Сергей Шойгу, предаде ТАСС.

“Руските въоръжени сили, за разлика от украинските, не нанасят удари по гражданска инфраструктура, където може да се намират мирни жители. Набелязаните огневи позиции и военни обекти на противника биват поразявани с високоточно оръжие”, подчерта Шойгу на среща с колегите си от Организацията на договора за колективна сигурност.

Министърът подчерта, че за излизането на жители от обкръжени населени места се обявява режим на тишина и се отварят хуманитарни коридори, което забавя настъплението на руските сили. “Това обаче се прави съзнателно, за да се избегнат цивилни жертви”, обясни Шойгу.

Той увери, че Москва ще продължи военната си операция до пълното изпълнение на всички поставени задачи, независимо от санкциите на Запада и помощта, която той оказва на Киев.

“Въпреки мащабната помощ на Запада за режима в Киев и санкционния натиск върху Русия, ще продължим специалната военна операция до пълното изпълнение на задачите”, отсече военният министър. И припомни целите на операцията, които остават непроменени - защита на хората от геноцид, демилитаризация и денацификация на Украйна, осигуряване на нейния неядрен и неутрален статут.

“Опасявайки се от разгром на украинските войски, Западът в спешен порядък организира доставки на смъртоносно оръжие. Разгърната бе широкомащабна кампания по дезинформация на световната общественост по отношение на истинските причини за кризата. В страната (Украйна) се изпращат съветници и сътрудници на частни военни компании, а броят на чуждестранните наемници надмина 6000 души”, посочи Шойгу.

Той обвини западните страни, че отказват да признаят мъченията и убийствата на пленени руснаци в Украйна, както и употребата от страна на Киев на “терористични методи против собствения си народ”. “Така наречените цивилизовани страни не само отричат съществуването на неонацизъм в Украйна, но и с почести приемат представители на нацистки подразделения, замесени в кървави злодеяния”, подчерта Шойгу.

Той припомни и че Западът е игнорирал предложенията на Русия за регулирането на ключови за нея въпроси - отказ на НАТО от разширяване на изток и от разполагане на оръжия край руските граници. “Правеха точно обратното”, каза Шойгу.

 


Намери своята история

От категорията

Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна

Сергей Шойгу инспектира войските в Украйна-1459172434.jpg

На командните пунктове на руските части армейски генерал Сергей Шойгу прие ...

26 юни 2022 | 11:09

Байдън към Шолц преди срещата в Бавария: Г-7 и НАТО трябва да останат единни срещу Русия

Байдън: Г-7 и НАТО трябва да останат единни срещу Русия-1641925345.jpg

Мисля, че ние можем да преминем през всичко това и да излезем от него по-силни, ...

26 юни 2022 | 13:02

Москва: Русия е ударила военни тренировъчни центрове в три украински области

Москва: Русия е ударила военни тренировъчни центрове в три украински области-1654843578.jpg

По-рано днес Украйна съобщи, че руски ракети са ударили украинската столица Киев

26 юни 2022 | 16:33

Румъния реагира на Медведев за Молдова: Лъжлива реторика!

Румъния реагира на Медведев за Молдова: Лъжлива реторика!-1642770449.jpg

Според румънското външно министерство реакцията на Медведев показва ...

26 юни 2022 | 16:03