Дефицитът разкрива най-лошите страни на лидери като Байдън, пише в. Aftonbladet

Шведско издание: Байдън не е по-добър от Тръмп – не иска да споделя ваксини с ЕС

2912 | 17 март 2021 | 10:47

Поведението на САЩ е в рязък контраст с действията на такива велики сили като Китай и Русия. Тези страни използват своите ваксини като дипломатически инструмент за изграждане на влиянието си по света


Когато Джо Байдън пое поста президент на Съединените щати преди почти два месеца, Европа беше доволна, че най-накрая има възможност да върне добрите стари времена на добрите отношения с Вашингтон. И накрая, дойде краят на курса „Америка на първо място“, към който Тръмп се придържаше през всичките си четири години в Белия дом, а САЩ, ЕС и останалия свят рамо до рамо ще дадат отпор на пандемията от коронавируса, пише шведският в. Aftonbladet, цитиран от Агенция "Фокус".

„Идеята беше такава. В действителност обаче се оказа малко по-различно“, отбелязва вестникът.

В момента в САЩ има между 10 милиона и 30 милиона дози ваксина Astra Zeneca. Никой обаче не ги използва, тъй като американските власти все още не са одобрили този препарат и дори не се знае кога точно това ще се случи.

Освен това САЩ по принцип не се нуждаят от ваксина от AstraZeneca, тъй като те успешно са започнали производството на ваксини на Pfizer и Moderna. Освен това, наскоро САЩ одобриха друга домашна ваксина от Johnson & Johnson.

В същото време САЩ вече са ваксинирали 20% от населението си и са натрупали запас, достатъчен да се ваксинират два пъти всички възрастни в страната. Що се отнася до ЕС, само около 7% от населението е ваксинирано срещу коронавирус.

Въпреки това, когато ЕС поиска от САЩ да им изпрати неизползвани дози от ваксината Astra Zeneca, на блока беше отказано. Говорителят на Белия дом Джен Псаки обясни това с факта, че президентът смята за свой приоритет да осигури ваксинации за американския народ и едва след това ще помогне на останалия свят.

В резултат на това в момента ЕС изнася милиони дози ваксини, включително за САЩ, Мексико, Канада и Великобритания. В същото време и Вашингтон, и Лондон отказват да доставят ваксини за ЕС.

„Това състояние на нещата не може да продължи дълго“, предупреждава Aftonbladet. „Или Щатите ще работят, за да гарантират, че всеки ще получи справедлив дял от произведените ваксини, или ще добавят масло в огъня на войната на всички срещу всички, за което вече виждаме предпоставките“.

Това е същата война, която се разгърна миналата пролет за лични предпазни средства, когато САЩ, водени от Доналд Тръмп, конфискуваха оборудване, което минаваше транзитно през американска територия към други страни. Същото може да се случи и сега, ако ваксините бъдат изпратени от ЕС, за да бъдат опаковани в САЩ и след това върнати в Европа.

„Подходът на Байдън трябва да е станал едновременно голямо разочарование и отрезвяващ сигнал за европейските лидери“, предполага вестникът. „Ваксинният национализъм също е заплаха за международния ред, основан на правилата, който Тръмп се опита, но не успя да унищожи напълно“.

Ако при всяка криза държавите се държат като егоисти, независимо от договорите и общоприетата практика, тогава цялата архитектура на международните споразумения ще бъде поставена под въпрос. Могат ли например членовете на НАТО, които са станали жертви на агресия, да разчитат на гарантирана помощ? При сегашните обстоятелства едва ли някой би се осмелил да отговори на този въпрос с категоричното „да“.

Защо лидерите на държави първо се стремят да ваксинират собственото си население не е трудно да се разбере - в края на краищата те искат да бъдат преизбрани.

Но в същото време би било хубаво, ако обяснят на своите граждани, че груповият имунитет срещу COVID-19 няма да се появи, докато по-голямата част от възрастното население на света не бъде ваксинирана. Следователно, ако една държава не иска да живее със затворени граници, тогава единственото, което ще й помогне, е масовата ваксинация на цялата планета.

В същото време поведението на САЩ е в рязък контраст с действията на такива велики сили като Китай и Русия. Тези страни използват своите ваксини като дипломатически инструмент за изграждане на влиянието си по света.

Когато ЕС не помогна на Сърбия с ваксини, Китай се притече на помощ като „ангел-пазител“ и реши да предприеме такава стъпка, въпреки че дори не се доближава до завършване на ваксинационната кампания сред своите граждани. Що се отнася до Русия, тя действа по същия начин, предоставяйки своя „Спутник V“ на Словакия, Чехия и Унгария.

„Така че нито Путин, нито Си Дзинпин трябва да се притесняват, дали ще бъдат преизбрани“, отбелязва Aftonbladet.

Представете си колко точки на престиж би могъл да спечели Байдън, ако изпрати ненужни дози Astra Zeneca до ЕС или други страни. По този начин той наистина би могъл да скъса с курса „Америка на първо място“ на Тръмп.

В края на краищата, ако войната с ваксините ескалира и се появят нови пречки пред производството на лекарства, целият свят ще загуби.

„Именно дефицитът разкрива най-лошите страни на лидери като Байдън“, заключава вестникът.

 


От категорията

Проф. Огнян Герджиков: Неграмотност, облечена във власт - най-страшното съчетание

-1509605176.jpg

Няма съмнение, че държавата ни ще бъде осъдена и ще плащаме всички ние, вместо ...

22 юни 2021 | 23:13

Симеон Николов: Европа все още е силно зависима от САЩ

Симеон Николов-1472586819.jpg

"Има редица вътрешни проблеми, които пречат на Европа да бъде ...

22 юни 2021 | 15:45

Der Spiegel: Истинското лице на Путин и лицемерието на Запада

-1604657579.jpg

Русия многократно е подавала ръка на Запада и е получавала пренебрежителен ...

23 юни 2021 | 20:05

Д-р Войн Божинов: Македонизмът се строи върху антибългаризма

Д-р Войн Божинов-1604923342.jpg

"Поведението на приятелите ни от Берлин не е дипломатично. Лошо ...

23 юни 2021 | 16:04