Убеден съм, че в този парламент няма да излезе ново правителство

Симеон Дянков: Кабинетът на Трифонов е нескопосан, още година ще управлява служебно правителство

14150 | 15 юли 2021 | 08:43

В самия проекто-кабинет няма сериозна мисъл. Сигурно и кабинет на ГЕРБ и на БСП няма да бъдат подкрепени, за това мисля, че вървим към нови избори, посочи Дянков.


Все по-вероятно изглежда, че вървим към безвремие, очертава се втори служебен кабинет и той може да управлява още една година.

 

Това прогнозира по Нова ТВ от САЩ бившият финансов министър Симеон Дянков.

 

Според него ситуацията е опасна от гледна точка на демокрацията, обезверяваме се, че демокрацията не работи. Гласуваме, а не излизат нови управляващи, които да поемат отговорност. Убеден съм, че в този парламент няма да излезе ново правителство. България е единствената държава, която не е внесла Плана за възстановяване. Добре е да има действащо правителство. Кабинетът на Трифонов е нескопосан и няма да получи подкрепа. В самия проекто-кабинет няма сериозна мисъл. Сигурно и кабинет на ГЕРБ и на БСП няма да бъдат подкрепени, за това мисля, че вървим към нови избори, посочи Дянков.

Той акцентира, че предстои влизане в еврозоната на България и трябва познаване на институциите и материята. Едва ли най-подходящ за финансов министър е посочената от Слави Трифонов дама, която е външна за системата и може да доведе докрай влизането в еврозоната. Затова казвам, че предложението за кабинет е нескопосано.

 

В настоящия парламент има икономисти като Георги Ганев и Мартин Димитров, които са много добри. И трябва да се търси диалог и обсъждане на идеите с тях, а не да се налагат неизвестни лица. Затова казвам, че е по-добре да се върви към подобен служебен кабинет, отколкото да слагаме неизпитани лица на важни длъжности.

 

Има добри идеи в намеренията на бъдещето правителство, но често каруцата се слага пред коня. В нормални времена бих подкрепил да се приватизира ББР, но в този момент това ще създаде суматоха, тази банка сега е необходима като регулатор в помощ на малкия бизнес.

Дянков коментира и ситуацията с партия ГЕРБ и Борисов. Според него те имат твърд електорат от 20% и той ще се увеличава с удължаването на несигурността за бъдещото на България. Добър или лош, Бойко е доказал, че е предвидим, може да строи магистрали и да реализира програми. ГЕРБ управлява 12 години и се поизноси, време беше да мине в опозиция и да се обнови съставът на партията. Време е в партията да влезнат нови експерти. Вярвам, че върви оздравителен процес по отношение на корупцията. Той идва от САЩ към България и за страната е положителен, допълни Дянков.


От категорията

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства

Министър Нинова: Ще следим 2 млрд. лв. да стигнат до българската индустрия и домакинства-1653486982.png

Коректните фирми няма да пострадат от проверките, но некоректните ще срещнат ...

25 май 2022 | 15:45

Томислав Дончев: Истината боли, лъжата не дава комфорт. Промяната е трудна

Томислав Дончев: Истината боли, лъжата не дава комфорт. Промяната е трудна-1614321894.jpg

Илюзия е, че веднъж просветен народ ще остане такъв завинаги, заяви депутатът ...

25 май 2022 | 15:07

Конференция в "Бояна" отбеляза 25 г от встъпването в длъжност на Петър Стоянов като президент
(Видео)

Снимка: БТА-1653491717.jpg

Соломон Паси разказа как бе подадена молбата за членство на страната ни в НАТО ...

25 май 2022 | 18:13

Зам.-министър Христанов за контрола на „Капитан Андреево“: Има нещо по-голямо, насочено към ПП
(Видео)

Зам.-министър Христанов за контрола на „Капитан Андреево“: Има нещо по-голямо, насочено към ПП-1653491662.png

Бих задал въпроса така: „Защо няма камери“? Как може 10 години в помещения на ...

25 май 2022 | 18:12