Симеон II: Да се представим като нормална демокрация, кабинетът не е паднал

АЕЦ Белене трябва да се построи, защото не бива да се пропилява вложеното, смята той

Симеон II: Да се представим като нормална демокрация, кабинетът не е паднал

11279 | 9 юни 2022 | 12:38

Всички говорят - парламентът е паднал, кабинетът се разпуска. Не е така, има етапи и много други възможности, категоричен е Сакскобурготски


Надявам се, да се представим пред света като нормална демокрация, която функционира. Всички говорят - парламентът е паднал, кабинетът се разпуска. Не е така, има етапи и много други възможности.

 

Това заяви Симеон II, оценявайки политическата ситуация, след като Слави Трифонов изтегли министрите на ИТН от кабинета.

 

Симеон II, Европейският либерален форум (ЕЛФ) и Либералният институт за политически анализи (ЛИПА)бяха организатори на събитие за ядрената енергетика под мотото „Ядреният преход към устойчива енергия. Реалностите.“

 

Посланието на бившия премиер е, че АЕЦ Белене трябва да се построи, защото не бива да се пропилява вложеното до момента в проекта.

 

"Когато през 2004 г. посетих Белене, помислих си, че е чудовищно толкова пари да стоят така, това трябва да се дострои. Трябва да имаме куража да се върви напред и да се гради", върна се във времето, когато беше премиер Симеон.

 

"Мисля че в България е дошъл моментът един проект да ни обедини, да гледаме напред. Една ядрена централа е това. Мисля че бъдещите поколения ще ни бъдат благодарни. Старата тема - против ядрената енергия, отстъпва. В ядрената енергия ние сме се доказали. Защо да не използваме потенциала си", заяви пред форума Симеон II. И продължи: "В Белене са вложени огромни ресурси, а само така да се говори за нещо друго алтернативно е контрапродуктивно. Далеч по-важно е да се довърши един проект. Румъния и Турция довършват, а ние продължаваме да говорим пожелателно." Той разказа за своя среща с китайски министър, който преди години посетил България и който му казал, че в Китай  се строят 31 ядрени блокове. "Помислих си - ние един не сме способни да възобновим или да построим. Мащабът е различен", коментира Симеон.

 

На конференцията дойдоха четирима бивши министри, от които трима на енергетиката. Това бяха Милко Ковачев, Мирослав Севлиевски, Румен Овчаров и Милен Велчев. Бе и шефът на Булатом Богомил Манчев, на АЕЦ Козлодуй - Наско Михов, на БЕХ - Иван Андреев. В събитието участваха и проф. Илия Насов, доктор на техническите науки - Университет „Св. Кирил и Методий“ Скопие, Р. Македония, г-н Марк Линас, природозащитник и журналист, гостуващ сътрудник на Алианса за наука в Университета „Корнел“, Сорин Патраскоиу, член на Управителния съвет на „Роматом“.

 

Ядрената енергия играе ключова роля в декарбонизацията, подчерта експерът от Центъра за изследване на демокрацията Младен Владимиров. Той предупреди да не се загробим в стари или скъпи технологии и посъветва да видим как малките модулни ядрени реактори, които много се говори сега, ще се представят в САЩ, преди да купим тази технология. 

 

Има връщане към ядрената енергия, заяви бившият енергиен министър Милко Ковачев, който в последните 15 години е работил в МААЕ.

 

А Румен Овчаров, също бивш министър на енергетиката, обърна внимание, че "енергетиката е политика и то геополитика". И затова трябва "да съобразим нашите интереси и да се опитаме да ги реализираме". Той заяви със съжаление, че от енергиен център на Балканите сме се превърнали в център на кръгово движение, който всички заобикалят.

 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47