На всички мои близки казвам да обърнат особено внимание на нашата красива природа!

Симеон II: Странно е, че в 21 век отпорът у нас на ваксините е толкова голям!

2383 | 7 дек. 2021 | 13:29

На много места няма латински надписи или обяснение, поне на английски език! Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми, казва той


Интервю на Симеон II за списание „Destinations – ultimate guide for your holiday“ разпространи неговата пресслужба.
В разговора бившият български премиер споделя и лични спомени и идеите си за бъдещето.
„Бил съм ловджия, но от 1983 година вече не ловувам“, признава той. Разкрива и факта, че е посетил близо 80 държави в целия свят. Интервюто дава отговор и на въпросите какви съвети дава Симеон Сакскобургготски на своите гости? Как България да развива своя туризъм? Какво е ценното в българската кухня?  

Симеон II е специален посланик на Световната организация по туризъм, базирана в Мадрид, се отбелязва в публикацията.

Автор на интервюто е Кристиан ИВАНОВ

- Ваше Височество, един въпрос, който може да ви изненада. Не е тайна, че сте прекарал голяма част от живота си на път, но знаете ли броят на държавите, които сте посетил?

- През живота си съм пътувал  наистина много. Държавите, които съм посещавал са приблизително около 80.

- За целия свят последните две години бяха белязани от пандемия и безпрецедентни мерки, ограничаващи свободното движение на хората. Това удари силно и туристическия бизнес. Доколко успешно се справи България като държава с тази много сложна ситуация?

- Бих казал, че в тази криза с вируса, България се справи относително добре като мерки и система, ужасяващо обаче ниско е нивото на ваксинираните хора! Странно е, че в 21 век, когато науката е толкова напреднала, отпорът у нас е толкова голям. Дали на базата на суеверия и предубеждения? Сравнено с другите европейски страни, процентът е шокиращо нисък. Хората трябва да са убедени, че едно правилно справяне с пандемията, ще е полезно за всички. Ще се улесни живота като цяло, пътуването.

- Както всяка една криза, така и пандемията от коронавирус, създаде и възможности. Трудностите, свързани с пътуванията в чужбина, станаха причина много повече българи да почиват в родината и дори да я преоткрият. Кои са вашите любими места в нашата страна?

- Много хора действително решиха, и това не е само в България, да почиват и пътуват в собствените си държави. И това не е лошо. Така те опознаха по-добре страните си и помагат на местната икономика. Аз самият съм по-скоро планинар, и макар, че имаме чудесно морско крайбрежие, за мен разходката в планината си остава незаменимо удоволствие.

- Известно е, че Вашият баща цар Борис III е обичал много българските планини. Какви са Вашите детски спомени от разходките в гората заедно с него?

- Спомените ми от онова време са и малко и много. Баща ми почина, когато бях на 6, но си спомням за излетите ни в Искърското дефиле, многобройните маршрути в Рила, както и последното ни изкачване, заедно и със сестра ми, на връх Мургаш – Стара планина, през далечната 1943-та година.

- Цар Борис III има и богата колекция от ловни трофеи. Вие практикувате ли ловен туризъм или предпочитате тишината и усамотението, което дава планината?

- Бил съм ловджия, но от 1983 година вече не ловувам. Това, което ми липсва наистина са местностите, природата и приятелите. Сега вече съм неспособен да уловя и една риба – с годините съм станал явно по-жалостив. Тук държа да подчертая, че мнозинството от ловците истински обичат природата, грижат се за нея, пазят я. Тъжно ми е, че днес често са обект на нападки и несправедливи обвинения.

- Мнозина български класици от Иван Вазов през Йордан Йовков и Алеко Константинов ни оставят в творбите си незабравими картини от българската природа. Имате ли любимо литературно произведение или откъс, свързан с красотата на родината?

- Аз съм човек, който чете много и разнообразни книги, макар че предимно се придържам към исторически, теологични и биографични. И по тази причина е трудно да кажа за някой нарочно любим. Но при все това, от българските автори, особено харесвам Алеко Константинов.

- Паркът на двореца “Врана”, който е отворен за посетители в почивните дни събота и неделя, бързо се превърна в предпочитано място за софиянци и гостите на столицата. Кое е Вашето любимо място в парка, който е създаден от дядо Ви цар Фердинанд?

- Една от големите поляни в парка. Но и тук е трудно да избера – паркът на Врана е толкова красив и разнообразен! Дори и днес, повече от 100 години след като дядо ми – Цар Фердинанд го създаде, разположението на масивите е все още същото.

- Имате многобройни контакти и приятели в цял свят. Когато ваши близки посещават нашата страна какви съвети най-често им давате?

- По принцип избягвам да съветвам. И ако казвам нещо, то то би било – да не бъдат предубедени, сами да си направят оценките, но особено внимание да обърнат на нашата красива природа, която уви… ние тук приемаме за даденост и не ценим достатъчно.

- Ние българите заслужено се гордеем с националната си кухня, която е оценена и от много чужденци, имали щастието да я опитат. Кое е вашето любимо българско ястие?

- Кухнята ни е разнообразна, че е трудно да избера само едно конкретно любимо ястие. Но от времето, когато бях в изгнание, нещо, което ме връщаше винаги към България бе нашата си боб чорба. Тя, и българското кисело мляко, което е и така известно, са да кажем, любимите ми храни.

- Сякаш всички в България са единодушни, че туризмът трябва да бъде национален приоритет и основа на един дългосрочен план за развитие и просперитет. Но какво трябва да се направи, за да може нашата страна да се възползва по най-добрия начин от прекрасните природни дадености, с които разполагаме?

- Трябва адекватно и целенасочено рекламиране на видовете туризъм тук. И да се взима опита от страни с успехи в тази сфера като Австрия, Испания, Италия, Швейцария, например.

- Има ли нещо, за което съжалявате, че не успяхте да свършите в областта на туризма за времето, в което бяхте министър-председател на страната?

- За 4 години постигнахме не малко, но винаги има какво още да се доразвие. Ето пример са табелките, които ние започнахме – изписване на латиница имена на обекти, местности, информация в музеи. Днес, години по-късно този процес, уви, сякаш е спрял. На много места няма латински надписи или обяснение, поне на английски език! Как очакваме чужденците да ни посещават тук, ако няма да могат да разберат нищо? Или инфраструктурата – тя е реклама или антиреклама за една държава. А нашата, бих казал, не е особено на ниво. Нито пътища, нито елементарни други битовизми.

- В кои сфери на туризма, според Вас, страната ни има най-голям неразкрит потенциал?

- Културния туризъм. Ски и морски туризъм имаме развити. Но културния, а и балнеолечебния туризъм, които са с огромен потенциал, са или слабо развити, и слабо рекламирани!

- Винаги сте казвал, че е важно да се гледа напред в бъдещето и да се мисли в по-голяма переспектива. Как виждате развитието на туризма в България в следващите 10 или 20 години?

- Това бъдеще зависи много от индивидуалните усилия на всеки – на отделния ресторант, хотел, курорт, отговорна институция, така щото да полагаме общи усилия и без хитрини на дребно. Трябва да се постараем. Има не малко примери за страни, които се провалиха в туризма точно заради не добри практики и некоректно отношение спрямо туристите. Правилното съотношение на цена спрямо продукт, доброто отношение към госта, качествената услуга – това са начините. И нека не забравяме, че 1 негативна оценка е много по-силна от 100 положителни. Като цяло забелязвам и дефицит на усмивки.

- Оставате ли и днес оптимист за България, въпреки трудностите, пред които сме изправени?

- Човек трябва да е реалист. И България има не по-малки възможности да успее. Особено сега, като държава член на ЕС!

„Destinations – ultimate guide for your holiday“ е списание за туризъм и бизнес на Национална информационна агенция bgtourism.bg
Заглавието е на Епицентър.бг


От категорията

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат

Харалан Александров: Кирил Петков ще бъде употрелбен и захвърлен, Асен Василев е социопат-1648981569.jpg

Преди 6 месеца правителството събра огромна подкрепа, но се провали ...

25 юни 2022 | 23:14

Андрей Райчев: Партията на Кирил Петков загуби 350 000 души. Нямат никакъв шанс за нов кабинет!

Андрей Райчев-1638601546.jpg

Според него "Продължаваме промяната" няма никакъв шанс в рамките на ...

24 юни 2022 | 21:10

"Дойче веле": Ще се отклони ли България към Русия - как чужди медии коментират ситуацията в България

Правителството на Кирил Петков стана първото в най-новата българска история, което загуби вот на недоверие-1655918119.jpg

Падането на правителството на Петков става в един от най-неподходящите моменти ...

25 юни 2022 | 15:41

"Взгляд": Българите изгониха премиера си русофоб

Факсимиле: Взгляд-1656096728.jpg

"Все още е трудно да се каже в каква посока ще се завърти българският ...

24 юни 2022 | 21:43