Симеон II празнува днес 85-и рожден ден

Коалициите не възникват, защото някой иска да прави комбинаци, а защото така са гласували хората

Симеон II на 85 години: Гласът на мъдростта в българската политика

7498 | 16 юни 2022 | 12:13

Миналото няма да го променим, но да блокираме всичко останало… С какво ще допринесе такова поведение за благосъстоянието ни, за развитието на Албания и РСМ, казва в интервю за "Епицентър" царят


На 16 юни Негово Величество Симеон II навършва 85 години.
Години, изпълнени и със слава, и с печал.

 

На 6 години Симеон се разделя с детството и от Симеончо, както с любов го наричат хората, става Негово Величество Симеон II, Цар на българите. Титла, от която не се отказва, въпреки че от 15 септември 1946 г. България е република. Той не абдикира, но е принуден със семейството си да напусне страната още на другия ден след прогласяването на републиката - на 16 септември 1946 г. Връща се в страната след половин век изгнанничество и става премиер под името Симеон Сакскобургготски.

Като министър-председател Симеон връща мира в обществото, прекратява църковния разкол, по негово време България става член на НАТО и прави решителни стъпки към приемането в Европейския съюз.

Обвиняван е, че иска да върне монархията, че няма българско гражданство. Оказва се, че дори бидейки в чужбина, той никога не се е отричал от него. В сложните политически противопоставяния, Симеон е гласът на мъдростта. Както подобава на един монарх.

Ако България беше монархия, днешния ден щеше щеше да се превърне в миг на върховно изпитание за службите за сигурност, защото в София щяха да се стекат десетки короновани държавни глави. Симеон Сакскобургготски е роднина на британската кралица Елизабет II, на белгийския крал Филип, на холандския Вилем-Александър, почти на всички монархически домове в Европа, освен това е в приятелски отношения е с испанското кралско семейство, с краля на Мароко Мохамед VI.

Ако България беше монархия, на 16 юни 2022 г., както и преди 85 години, топовни гърмежи щяха да огласят страната. Преди осемдесет и пет години те са били 101!

Днес Симеон, обвиняван многократно, че иска да си върне имотите, да ги продаде и да избяга в чужбина, живее в ловната хижа до двореца "Врана" с царица Маргарита. Пътува много, навестявайки деца и внуци и многобройните роднини. Като достоен гражданин, винаги призовава да се гласува и сам не пропуска гласуване.

"Лично аз съм алергичен към диктати, идващи от която и да е велика сила. Диктатите са нещо, което не приемам, колкото и да съм диалогичен", заявява Симеон пред "Епицентър" в последното интервю, което даде за българска медия.

В него той коментира и ситуацията със Северна Македония, толкова обсъждана в момента.

"По отношение на РСМ трябва да имаме печелившата роля, а не губещата. Ако се даде специалният статут на българите в Македония, това би било крачка в правилната посока.

Миналото няма да го променим, но да блокираме всичко останало… С какво ще допринесе такова поведение за благосъстоянието ни, за развитието на Албания и РСМ?

Аз съм син на цар Борис наречен Обединителя, защото включва Егейска Тракия и Македония към българските земи, така че може да си представите какъв вътрешен пиетет изпитвам. Но смятам, че сме в ХХI век и има неща, които са по-полезни за двата народа, за ЕС. Има моменти, в които трябва да мислиш градивно, а не „политически коректно”.

"За предпочитане е политиците да си говорят на четири очи. Дори да има разменени по-остри думи, те остават там, не стават публично достояние!

Коалициите не възникват, защото някой иска да прави комбинации или пазарлъци, а защото така са гласували хората."

 

Колко подхождат за днешния ден на буря в парламента тези думи.

 

И като премиер Симеон Сакскобургготски казваше: „Ако успях да спечеля доверието на българите, то вероятно се дължи на умерения ми тон" и "Трябва да се гледат нещата спокойно, да се извади само градивното, а не отрицателното."

Заради тази мъдрост, Симеон II си извоюва правото в републиканска България да бъде наричан Негово величество!
От категорията

Юлий Павлов: Няма да се състави редовно правителство след 2 октомври, вървим към серия от избори

Юлий Павлов: Редовно правителство трудно ще има след 2 октомври, вървим към серия от избори-1660803152.png

В следващото НС ще влязат шест политически сили, „Български възход“ е под ...

18 авг. 2022 | 09:01

Стойчо Стойчев прогнозира 800-850 хиляди гласа за ГЕРБ на вота на 2 октомври

Стойчо Стойчев-1645174598.jpg

Електоратът на ПП е коренно променен в сравнение с този от ноември миналата ...

19 авг. 2022 | 18:25

Доц. Гълъбов: С избора си на кабинет Радев оказва натиск върху предизборната ситуация

Доц. Гълъбов-1627572228.jpg

Само че ако 48-ото Народно събрание не успее да излъчи правителство, служебният ...

19 авг. 2022 | 16:52

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война

Ниските нива на Дунав разкриха потънали германски кораби от Втората световна война-1660914807.png

Месеците на суша и рекордно високи температури затрудниха речния трафик

19 авг. 2022 | 16:10