Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Украйна не разполага със средства за ефективно контранастъпление и е на път да загуби

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

31993 | 20 май 2024 | 12:40

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за реално включване във войната, изграждане на американската база в Румъния, както и стратегията на САЩ за гарантиране сигурността в Черно море, правят реално очакването скоро към тях


Симеон Николов

Особено тревожно по отношение на дебата за възможно разполагане на европейски военни формирования в  Украйна е, че на политическо и управленско ниво в редица европейски държави лекомислено се омаловажават последиците от неизбежната ескалация, свеждащи се до сигурно въвличане във война.

Подценяването на риска идва от това, че „аргументите“ се поставят на политическа почва, а не на юридическа и военнотехнологична.

 

Призивите за формиране на „коалиция на желаещите“ дадоха резултат в част от страните, които вече подписаха двустранни споразумения за сигурност с Украйна. Предстои подписването на такова и между ЕС и Украйна. Но и сред тях има нюанси по начина на участие на техните въоръжени сили. Франция, Полша, Естония и Литва  смятат за допустимо изпращането на свои военни на територията на Украйна. При обсъжданията в Германия обаче взема връх идеята за изпращане на военни инструктори, на военни за участие само в електронната война - например в борбата срещу руските радиосмутители - със специално оборудване, което изисква обслужване от собствен персонал.

Изпращането на представители на оръжейни фирми за поддръжка на техниката не е новост, някои фирми го правеха в случаите на по-сложна такава и по време на войните в Близкия Изток. „Компромисът“ първо да се изпратят инструктори обаче, е всъщност стъпка към открито признаване на тяхното присъствие и понастоящем. Разликата е, че от Киев се иска да мобилизира 150 000 души, но подготовката им да се извърши по-близо до фронта, а за тях ще се необходими много по-голям брой „инструктури“. Рискът тези военни на НАТО да бъдат убити при руски въздушни удари е много голям и вследствие на това става неизбежно „ограничено влизане във война“.

Истинският и основен проблем за всеки, който поне малко разбира от военно дело е в болезнения недостиг на личен състав, набиран от украинското население, защото числеността на армията, а не толкова военната техника е решаващият фактор, особено важно при водене на война на изтощение, а Русия води именно такава. Без кадри украинската армия не може да изгради надеждна защита в дълбочина на фронта. Приключва етапът, в който на Запад цинично се аргументираше, че било по-евтино да се използват украински войници, вместо американски и европейски. Украйна не разполага със средства за ефективно контранастъпление и е на път да загуби. Премълчаването на тези очевидни факти означава, че може би планът е да се принуди американското и европейското обществено мнение да приемат една ескалираща война с Русия.

Очевидно е, че сега е моментът за дипломация, но тъй като такава се изключва, можем да допуснем, че поне една от  страните желае да премери сили в една голяма война. Изтеклата информация, че Путин е пристигнал в Пекин с информация от руското разузнаване за подготовка на Запада за пряка война, не беше потвърдена, но бе съобщено за разговори по „стратегически въпроси“.

Някои западноевропейски политици  виждат трета възможност: разполагане на противовъздушни системи в Полша или Румъния, които да осигурят защита на ивица от около 70 км. Според обсега на днешните оръжейни средства обаче, такава „ивица“ е напълно безполезна. Определено погрешен е аргументът им, че ако бъдат свалени руски дронове, ракети и др., това нямало да представлява влизане във война. За пример се използват ударите, които си размениха наскоро Иран и Израел. Последните обаче не бяха и, слава Богу, още не са във война. Впрочем, идеята за разполагане на системи за ПВО в Полша или Румъния може да е с провокативен характер, защото тогава Русия ще бъде принудена да ги ликвидира, което ще стане повод да бъде обвинена в първи удар по цели на територия на НАТО и ще „оправдае“ официално включване на въоръжени сили в пряка война между Алианса и Русия.

Все по-честото споменаване на  страните от източния фланг в дискусиите за реално включване във войната, изграждане  на американската база в Румъния, както и стратегията на САЩ за гарантиране сигурността в Черно море, правят реално очакването скоро към тях да бъде прибавена и България.

Проблемът не е в обсъждането, дали само ако инструктори и обслужващ военни системи персонал влезе в Украйна или ако воденето на противовъздушна отбрана от териториите на Полша и Румъния представлява пряка военна намеса. Защото съгласно международното право и актуалните оценки по войната в Украйна пряка намеса имаме и сега, а това бе ясно формулирано от експерти в западните страни, първи от които от Научния съвет в германския Бундестаг предупредиха политиците. Намеса е дори доставката на оръжие, ако тя е насочена пряко в района на бойните действия, да не говорим за съвместното изготвяне на военните оперативни планове от съюзнически и украински военни, а още повече за предоставяната разузнавателна информация от космическото и въздушно разузнаване на САЩ, което вече дори не се крие. Например, при последната масирана атака с дронове и ракети  по военна база в района на Севастопол.

Проблемът е, че след като събитията очертават нова фаза на ескалацията, опасно в западноевропейските политици  започна да надделява в мисленето условието „на всяка цена“, вместо реалистична оценка и дипломация, а това носи много висок риск. Проблемът е в безотговорността за собствените народи и световния мир при такова ниско управленско равнище и неспособност да се мисли за преговори, компромиси, убеждаване, политически натиск и в крайна сметка спиране на войната.

Обсъждането на предложения за разполагане на войски на ЕС или НАТО в Украйна след прекратяване на огъня, също е безпредметно, защото Русия едва ли би се съгласила при евентуални преговори, а освен това, отдавна предупреди, че ще създаде толкова широка буферна зона, която да не позволява обстрел на руска територия. Това не води до мир, а до „вечна война“, от която обаче очевидно има заинтересовани, които не отчитат икономическите последици за прилежащите към региона страни. Необходима е реалистична стратегия за спиране на бойните действия, а не заклинания за война до победа. За съжаление, когато мъдростта закъснява, я наричат прозрение, а то в случая все още не е достатъчно.


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Пътят на Рюте към поста бе проправен от Унгария, която обяви, че няма нищо против той да застане начело на алианса

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО

Очаквано! Марк Рюте ще е новият шеф на НАТО-Premierat-na-Niderlandiya-pravi-mnogo-malko--za-da-ubedi-niderlandskiya-parlament-ili-da-poeme-otgovornost-i-da-zayavi--che-v-interes-na-Evropa-shte-se-saglasi-v-Saveta-Rumaniya-i-Balgariya-da-se-prisaedinyat-kam-Shengen-_1666298011.jpg

Това дава възможност на НАТО да демонстрира солидарност с Украйна на срещата на ...

18 юни 2024 | 20:57

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

По думите му от БСП няма да подкрепят никоя кандидатура на ГЕРБ.

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС

Атанас Зафиров, БСП: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на НС-Zafirov--Ninova-vze-stranni-resheniya-v-poslednite-dni--edno-ot-tyah-e-vklyuchvaneto-na-Kaloyan-Metodiev_1718465236.jpg

На заседанието ръководството на БСП е решило Борислав Гуцанов да бъде ...

18 юни 2024 | 19:56

Решението на изключването на Калоян Методиев от групата обаче не е минало гладко

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим депутат

ПГ на БСП изключи Калоян Методиев, той ще се закълне като независим независим-Kaloyan-Metodiev--Edinstvenoto-vazmozhno-pravitelstvo-e-nadpartiyno--s-konkreten-srok-i-prioriteti_1716649664.png

Изпълнихме решенията на Националния съвет за невключването на Калоян Методиев в ...

18 юни 2024 | 20:38

имаме една протоколност и фанфарност, които не носят авторитет на страната ни

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност

Керемедчиев: Президентът Радев показа арогатност в Подгорица, а България изпусна възможност-Keremedchiev--Svaleniyat-amerikanski-dron-e-intsident--Rusiya-ne-tarsi-pryaka-konfrontatsiya_1678868438.png

Нормално е срещи да закъснеят с няколко минути, каза експертът и даде за пример ...

18 юни 2024 | 21:08

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32