Джузепе Ломушо, роденият в Андрия (Пулия) виртуозен кулинар от Ботуша и главен готвач на столичния ресторант тратория „Ил Маестро Джузепе Верди“ е днешният гост в „Гурме“. Израснал с традициите в приготвянето на италианска кухня, предавани от поколение на поколение, Джузепе пристига в България с желанието да претвори магичната гурме атмосфера, с която е прочута родината му.
„В готвенето няма рецепти - има познаване на продуктите, за да може да се направи точното съчетание - в това е и творчеството на готвача“ - споделя маестро Ломушо, на чиято изключителна дарба да изкушава с апетитни блюда се доверяват артисти от ранга на Ейдриън Броуди, Андреа Бочели, майсторите на спорта на Русия Екатерина Кострьомина и Олег Ягубков, Лара Фабиан, Карминьо и др. Джузепе Ломушо използва в работата си автентични италиански продукти със сертификати от най-високо ниво и печат за гарантиран произход (DOP-IGP). Джузепе признава и че използва само натурални подправки - сол, босилек, черен пипер, розмарин, риган и т.н. За читателите на „Преса“ гурме корифеят предлага една от любимите си рецепти.
Скалопине с бяло вино
Необходими продукти
200 г свинско бонфиле - скалопине
3 с.л. зехтин
брашно за овалване на месото
100 мл сухо бяло вино
Начин на приготвяне
1. Филето се начуква на много тънки филийки, поръсва се със сол и черен пипер и се овалва в брашно.
2. В тиган се нагрява зехтинът и след няколко минути месото се запържва в тази мазнина на слаб огън. Преди да стане готово, се залива с бялото вино, с което се получава специфичен сос.
3. Готвенето продължава, докато този сос леко се сгъсти и свинското бонфиле се изпече до готовност.
4. Към готовото ястие като гарнитура може да се добавят домашни пържени картофки със стръкче розмарин за аромат.