Скандал в ИТН. Депутати заплашили Трифонов с напускане заради Николай Василев

Това е причината тази вечер шоуменът изненадващо да обяви, че оттегля номинацията на Василев

Скандал в ИТН! Депутати заплашили Трифонов с напускане заради Николай Василев

111403 | 15 юли 2021 | 18:21

Името на Василев буквално е взривило хора като Ива Митева, Мика Зайкова, проф. Чорбанов, които категорично са отказали да го подкрепят като министър-председател.


Огромен скандал тресе спечелилата изборите партия "Има такъв народ".

Изявени депутати с име в публичното пространство са заплашили Слави Трифонов с напускане на парламента, ако той внесе кандидатурата на Николай Василев за премиер, научи Епицентър.бг. 

 

Това е причината тази вечер Трифонов изненадващо да обяви, че оттегля номинацията на Василев с мотива, че "Само за три дена върху него се изля огромна помия".  Трифонов обяснява, че "медии и политици са нарочили Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината". 

 

Истината е, че икономическите зависимости на Василев и негативната оценка за него са причината за недоволството в ИТН срещу кандидатурата му.

 

Скандалът в ИТН се вихри от понеделник, когато Трифонов обяви от кабеларката си проекто-правителство, начело с Василев, и за което не е уведомил депутатите си.

Името на Василев буквално е взривило хора като Ива Митева, Мика Зайкова, проф. Чорбанов, които категорично са отказали да го подкрепят в парламента. За тях Василев е пример на задкусилие и търгашество в политиката.

"От понеделник не мога да гледам хората в очите. Нали говорим за нещо ново, а изваждаме Николай Василев за премиер, заедно с любовницата  секретарката му като министри, барабар с фирмите му, които са с наказателни глоби. Ако знаех, че това ще ни е премиерът, нямаше да участвам в кампанията", заявява категорично един от избраните вече депутати, скочили срещу избора на Трифонов. 

 

"Не ми е минавало през ума, че точно ние ще предложим Николай Василев за премиер", казва друг парламентарист от ИТН и подчертава: "Аз заставам с името си пред хората. Ако други имат бизнес, който трябва да защитават чрез нас, отказвам се!" .

 

Няколко депутати разказват, че не са могли да се порадват на победата си, заради това, което им е сервирал Трифонов в понеделник.

 

Авторитарните методи на лидера на ИТН буквално са изкарали от равновесие смислени хора, които са научили от партийната кабеларка за кого трябва да гласуват като премиер и днес те са обявили готовите си заявления пред ЦИК за напускане на парламента. И тъй като в неделя ЦИК трябва окончателно да обяви поименно състава на 46-ото Народно събрание, това принудило Трифонов бързо да вземе решение за оттегляне на Василев. 

 

Кой ще е новият номиниран от него премиер, никой не знае. Както и не се знае какви рокади ще прави Трифонов в проекто-кабинета си и защо.

"Какви са тези таблети, какъв е този космос - това го няма в програмата ни, за която се скъсахме да обясняваме на хората", негодуват в групата на ИТН.  Икономисти на ИТН обясняват, че никой от тях не си е и помислял за приватизация на ББР, какъвто приоритет обяви Трифонов.

 

Групата е сащисана от действията на партийния лидер. Никой не знае с кого той обсъжда политиката и кадровия подбор за властта. Около Трифонов са само сценаристите му, на които той е работодател и които имат мислене и поведение като неговото.

 

Някои политици от други партии се надяваха, че отказът от номинацията на Василев е знак за промяна в курса на поведението на Трифонов, продиктуван от осмисляне на политиката като територия за диалог, но това не е така.  Страхът от разпад на групата и опасност от раздяла с публично известните имена като бъдещи депутати е причината Трифонов да се раздели с Василев.

 

Лидерът на ИТН не е водил разговори с никой от лидерите на т.нар. партии на протеста за бъдещите си намерения като мандатоносител.

 

Явно тепърва ще научаваме за задкулисните зависимости на Трифонов и тепърва ще ставаме свидетели на политиката му, стъпила на бизнес интереси.

 


От категорията

Провал на кабинета на ИТН? Освен ако Слави Трифонов и Христо Иванов не се прегърнат...

-1628172382.jpg

Разбира се това ще бъде с цената на тежки електорални щети за ДБ и подигравки, ...

5 авг. 2021 | 17:53

Алма матер започва проверка за плагиатството на Петър Илиев

-1627650253.jpg

Според правилника на СУ плагиатството е причина за прекратяване на трудовите ...

5 авг. 2021 | 13:56

Д-р Дечо Дечев се връща начело на болница „Свети Иван Рилски“

Д-р Дечо Дечев Снимка: бТВ-1628188505.jpg

По-рано над 200 медици от лечебното заведение защитиха бившето вече ръководство

5 авг. 2021 | 21:34

Съпругът на предложената от ИТН за екоминистър излежава присъда за грабеж

Силвия Бакърджиева Снимка: БТА-1628185489.jpg

Живомир Бакърджиев е осъден ефективно на 4 г. затвор. Присъдата е произнесена ...

5 авг. 2021 | 20:43