Грандиозен скандал се развихри в парламента.

Те ще отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България НА ЖИВО

След скандал в парламента: Изслушват премиера и шефа на ДАНС на закрито заседани в 18,30 ч

5741 | 29 юни 2022 | 16:21

От БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати. Председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че ще извика министър-председателя, ако прецени.

Грандиозен скандал се развихри в парламента.

-1656513208.pngГЕРБ /СДС и БСП иска изслушване на Петков заради дипломатите, от ПП го крият-1656509413.pngДесислава Атанасова заплаши Мирослав Иванов с оставки-1656509114.png

От 18.30 ч. на извънредно закрито заседание депутатите ще изслушат премиера в оставка Кирил Петков, както и директорите на Държавна агенция "Разузнаване" (ДАР), ДАНС и Служба „Военно разузнаване“.

Те ще отговарят по казуса с изгонените руски дипломати от България.

Изпълняващият длъжността председател на Народното събрание Мирослав Иванов уточни, че не е сигурно дали шефовете на ДАР и „Военно разузнаване“ ще съумеят да се явят в пленарна зала навреме.

 

Заседанието на парламента е удължено до 22 часа.


Грандиозен скандал се развихри през деня в парламента.

 

От БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати.

Председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че ще извика министър-председателя, ако прецени.

Десислава Атанасова го прикани да подложи точката на гласуване и заплаши, че отново ще му искат оставката. Тя припомни, че предния път не минала, но сега нямало да му се размине уволнението.

Иванов се засмя и отговори лаконично, че за втори път председателят на ПГ на ГЕЕРБ-СДС му искала оставката заради това, че е спазил правилника.

Тома Биков също се намеси от парламентарната трибуна и също поиска да чуе какво ще каже премиерът по случая, тъй като става въпрос за историческо изгонване на голям брой дипломати.

 

Иван Ченчев от БСП подкрепи колегите си от опозицията и допълни, че от социалистите искат и изслушване на шефа на ДАНС.

Той се обърна към колегите си, че в случая не става въпрос за препирни, а за важно политическо решение, свързано с националната сигурност на страната.

 

Ива Митева от ИТН настоя Иванов да подложи на гласуване искането на БСП и цитира членове от конституцията и правилник за работата на НС. Иванов се оправда, че трябва да провери каква е възможността министъра и шефа на ДАНС да се явят.

Десислава Атанасова от ГЕРБ посочи, че по-рано е искала да се посочи час, в който да дойдат лицата, които ще изслушват, през това време те да се подготвят. Тя обвини Иванов, че нарушава конституцията. Това било рецидив в парламентарната им група. И предложи закритото изслушване да е от 18 ч., а до тогава да се гласува бюджета. В противен случай рискувате да няма ред в залата, да има много процедури, а бюджетът да се провали във второто четене, предупреди тя Иванов.

"Имаше желание да работим до 20 часа по бюджета. Имаме важни точки, включително помощите за тока на бизнеса. Да се стегнем и в 20 часа да направим извънредно заседание", каза Андрей Гюров

 

По-рано при предложението на ГЕРБ гласуването на бюджета да прекъсне в 18 ч.за изслушването. "Когато предложението стигне писмено до мен, ще реша дали да го включа тази седмица", инатеше се Мирослав Иванов.

 

Дълго след това обаче той не подлагаше на гласуване предложението на социалистите.

Иван Ченчев от БСП показа искането им, което е внесено в деловодството още в 15,30 ч., а още нямало резултат. Иванов се оправда, че му е гласувано само преди половин час, а депутатите го бавели с процедурните си забележки.

Йордан Цонев от ДПС подчерта, че цялата зала иска изслушване. Не е хрумка на един или друг, това е без прецедентна ситуация и целият народ е настръхнал, заяви той. И отхвърли обвиненията на Иванов, че опозицията блокира бюджета с този дебат.

 

"Ако опозицията нямаше отговорност, нямаше да има бюджет. Не слушайте бившия председател, защото той си отиде заради такава процедура - скри министър- председателя", предупреди Цонев.

 

И настоя Иванов да упражни правата си в интерес на НС, а не да пита Петков кога му е удобно и какъв е неговият интерес. Интересът на народните представители е той да се яви веднага, настоя Цонев.

Връщането на дебата към бюджета накара част от опозицията да напусне пленарната зала.

 

След много разправии председателстващият НС Мирослав Иванов се оттегли, за да кооридинира изслушването на Кирил Петков и шефа на ДАНС в парламента. 

 

Малко по-късно стана ясно, че закритото заседание ще бъде днес от 18.30 часа.

 

 

Очаквайте подробностиСкандал в парламента: ГЕРБ /СДС и БСП иска изслушване на Петков заради дипломатите, от ПП го крият

От БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати. Председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че ще извика министър-председателя, ако прецени.

Скандал в парламента: ГЕРБ /СДС и БСП иска изслушване на Петков заради дипломатите, от ПП го крият

От БСП и ГЕРБ-СДС поискаха премиерът Кирил Петков да бъде изслушан в пленарната зала заради решението си да изгони 70 руски дипломати. Председателят на парламента Мирослав Иванов заяви, че ще извика министър-председателя, ако прецени.

От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32